Wilde cichorei een pracht van een kruid

03 Jan 2023 in Eten uit eigen tuin


Wilde cichorei ( cichorium intybus l. var. intybus ) een pracht van een kruid

Deze is een plant met geschiedenis, legendes en verhalen in overvloed. Sommige vertellen een verhaal gelijkaardig aan de sleutelbloem ( welke ik persoonlijk niet volg bij deze plant ). Anderen gaan weer over een eindeloos liefdesverhaal, dat getuigd van trouw en vastberadenheid. Een jongen en meisje waren verliefd op elkaar. Noodgedwongen vertrok de jongen ten strijde omdat hun land in oorlog was. Enige tijd was verstreken en de jongen vond een nieuwe liefde. Het meisje daarentegen bleef eindeloos wachten op de terugkeer van haar geliefde. Na enige tijd was het meisje verdwenen en stond op diezelfde plaats een felblauwe bloem. Die symbool staat voor haar trouw en weerspiegeling van haar ogen.

cichorium-intybus-Cichorium-Intybus-Witlof-Bloemen-Korenbloem

De wortel word meestal voor de bloei geoogst of tijdens de herfst.
Je kan hem gebruiken als koffiesurrogaat of als toevoeging bij de koffie. Deze is een plant met geschiedenis, legendes en verhalen in overvloed. Deze is een plant met geschiedenis, legendes en verhalen in overvloed. Geschild en gekookt kan deze bereid worden als asperges of als toevoeging om aan sauzen een bittere smaak te geven. Maar tevens kan men ook inuline halen uit de wortel, die ter vervanging van zoetmiddel gebruikt kan worden. En door de onverteerbare, wateroplosbare vezel heeft die een stimuleerde werking op de darmen. De meest hedendaagse gekende verwerking zal dan waarschijnlijk het gebruik in veevoeder zijn voor oa varkens.De wortel stimuleert de gal- en leverfunctie. Maar heeft ook een kalmerende werking op het zenuwstelsel, vochtafdrijvend en bloedsuikerspiegelendverlagend. Wanneer je de inuline extraheert heeft ze ook een prebiotische werking, bevordert ze de opname van calcium en mineralen en werkt ze cholesterolverlagend. Een pracht van een kruid voor de lever.



De belangrijkste inhoudsstoffen zijn
  • bitterglycosiden
  • inuline
  • flavanoïden
  • vitaminen C, B1, B2,
  • choline,
  • minerale zouten
  • coumarine
  • en nog enkele anderen.
Contra-indicaties: overdaad schaadt altijd, zoals bij alles. Soms kan er een allergische huidreactie ontstaan bij gevoeligheid aan planten uit de Asteraceae-familie. Bij galstenen gebruiken na advies en omwille van de baarmoederstimulerende werking beter mijden tijdens de zwangerschap.

Lees ook mijn vorige Blogberichten 


Heb je een vraag stel ze hieronder door een reactie te plaatsen. 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
watsonthomas Avatar

watsonthomas 7 maanden geleden
The Larise fragrance twin list contains a selection of fragrance dupes that are similar to the original fragrances. This list allows consumers to find fragrances that are similar to their favorite original scent but at a much lower price. The Larise fragrance twin list is particularly helpful for those who are looking for a specific fragrance and want to find an inexpensive alternative to it.

https://nachrichtenmorgen.de/larise-liste/


Eten uit eigen tuin

Van oude dakgoten naar een heerlijke aardbeienoase

Heb je ooit gedacht aan het hergebruiken van oude dakgoten? En het resultaat is geweldig: mijn eigen groeiplaats voor heerlijke aardbeien! 🌞🍓


Door Mellisa

Eten uit eigen tuin

Spinaziesoep met daslook

Ze groeien zo'n beetje gelijktijdig in de moestuin. De spinazie en de daslook en ze zijn ook nog eens perfect te combineren in gerechten. Met wat prei, spinazie en een bos daslook maak je een heerlijke en gezonde, groene spinaziesoep met daslook. Decoreer met daslookbloemen.


Door Lynda

Eten uit eigen tuin

Heirloom tomaten, een wereld van verschil

Het kweken van bijzondere heirloom tomatensoorten.


Door Feggies

Eten uit eigen tuin

Huisgemaakte pizza met eigen tomatenpuree - tomaten uit eigen moestuin

Van de tomatenoogst die we niet direct weg eten, maken we porties neutrale tomatenpuree die we invriezen en dan hopelijk voor het hele jaar, de winter en het voorjaar genoeg hebben voor sauzen, soep en eigengemaakte pizza’s


Eten uit eigen tuin

Wilde cichorei een pracht van een kruid

Deze is een plant met geschiedenis, legendes en verhalen in overvloed. Geschild en gekookt kan deze bereid worden of als toevoeging aan sauzen


Eten uit eigen tuin

Mispels een gezonde vrucht voor heerlijke recepten als mispeljam of mispellikeur

Vroeger kenden ze reeds de voordelen van de mispel. Wist je dat ze een grote hoeveelheid aan vitamine C bevatten, voedingsvezels en mineralen.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox