Rammenas

21 Nov 2020 in Eten uit eigen tuin
Afbeelding bij Rammenas


Rammenas of zwarte radijs ( Raphanus Sativus L. var. Niger Kerner )

Je kan het misschien wel een vergeten groente noemen met tal van toepassingen en verwerkingen. Wat ik wel weet is dat sommige mensen hem smaken kunnen en anderen weer niet. Het zal je wellicht niet verbazen wanneer ik je vertel dat deze familie is van de door ons beter gekende radijs. En vermoedelijk een afstammeling van Knopherik, ook wel gekend als wilde radijs.

Zowel de rammenas als de radijs kennen reeds een lange geschiedenis. Sommige bronnen vermelden reeds het gebruik van rammenas 4500 jaar geleden bij de Egyptenaren. En zo een 2000 jaar geleden bij de Chinezen. Anderen zeggen dan weer dat ze is ontstaan in het middeleeuwse Spanje als variant van. Één ding is zeker, dat ik er dol op ben, in al haar toepassingen. Ook bevat de rammenas meer eo dan de radijs die we allemaal kennen.

De stof raphanusine A,B,C en D samen met de vele zwavelverbindingen zijn voor het merendeel verantwoordelijk voor de gezondheidsondersteunende werking. Daarnaast bevat ze ook de vitaminen B1, B2, B3, B5 en B6. Foliumzuur en heel wat vitamine C. Maar ook diverse mineralen en nog veel andere goede stoffen zoals aminozuren, proteïnen enz.

Rammenas staat in de kruidenwereld ook wel bekend omwille van zijn galdrijvende werking. En de ontspannende werking op de spieren voor de gal. Ook kan zij maagversterkend aangewend worden omdat ze de afscheidingen van het maagsap bevordert. Dus eigenlijk een spijsverteringsbevorderend middel, maar net omwille hiervan kan ze ook een laxerende werking hebben. Tegelijkertijd heeft ze ook een ontstekingsremmende, antibacteriële en schimmelwerende werking. Dit omwille van de glucosesinilaten. En tenslotte ook slijmoplossend.

Dan heb je omwille van bovenvernoemde eigenschappen ook de uitwendige toepassingen.  Het is tenslotte een natuurlijk ontsmettingsmiddel. Door de verhoging van de doorbloeding ( wat je huid een beetje rood kan maken ). Gevolgd door een verkoelend effect. Dus zou je deze kunnen gebruiken bij oa zonnebrand en luieruitslag, hele lichte brandwonden. 

Ik heb vandaag gekozen om er een siroop van te maken. Maar ik lust ze evengoed rauw als versnapering, in soep, geraspt in een slaatje enz. PRACHTGROENTE ( KRUID ), te weinig gewaardeerd. Deze siroop kan je 2-3 weken koel en donker bewaren.


Contra-indicatie: niet gebruiken bij verminderde schildklierwerking, bij galstenen of obstructie van de galwegen ( tenzij na advies van de dr ). Mogelijke interactie bij medicijnen voor hartritmestoornissen, anti-astmamedicijnen. Gezondheidsondersteunend steeds advies inwinnen bij een deskundig iemand!

Wil je meer over me te weten komen bekijk mijn Facebook pagina > klik hier<


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Eten uit eigen tuin

Heb jij een dennenboom in je eigen tuin

Thee van dennennaalden 5x gezonder dan citroen


Door Maureen

Eten uit eigen tuin

De Vlier (die van flierefluiter)

De vele toepassingen van de Vlier en het kweken


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox