Echte kamille

10 May 2020 in (On)kruiden
Afbeelding bij Echte kamille


Echte kamille ( Matrecaria recutita ) ook wel Matricaria chamomilla genoemd.

Het is een plant uit de composietenfamilie/asteraceae. Botanische naam Matricaria is afgeleid v d woorden “mater” wat moeder betekent en “Caria” wat zorg betekent. “Chamai” betekent grond en ‘million’ appel. Wat zou kunnen verwijzen naar de appelachtige geur v d bloesem.

Kamille vind je veelal terug in graslanden, graanvelden, weiden. Op humusrijke en kalkhoudende grond met zouten. De werkzame stoffen zijn er vele. Etherische oliën, flavanoïden, kaemferol, pectine-achtigen slijmstoffen, coumarine, bitterstoffen, looistoffen, aminozuren, fenolzuren, valeriaanzuren, appelzuur, vitamine B1 en C, calcium, fructose en nog vele andere.


Kamille werkt ontstekingsremmend op de slijmvliezen van het spijsverteringsstelsel. Het is eigenlijk een ideaal kruid voor maag en darmen. Tegelijk is het ook rustgevend en zenuwversterkend. Uit vele onderzoeken blijkt dat kamille zeer diverse geneeskrachtige kenmerken heeft. Rusteloosheid, stress, boosheid, slapeloosheid, spanningshoofdpijn. Gunstig effect bij koorts, krampopheffende werking en nog veel meer. Zoals je merkt echt een veelzijdig kruid.

Persoonlijk kan ik blijven genieten van de geur en een heerlijk tasje thee. Maar kamille kan ook door haar zoete smaak dienen in sauzen, siropen of fijngewreven in cakebeslag. Deze vond ik terug op het net en staat op mijn lijstje om te doen.

0,5 l gekookt water
0,5 l koud water
2 el lavendel
1 1/2 el kamille
4 takjes munt
2 el rietsuiker 
Kamille en lavendel in een theehouder steken. En overgieten met het aan de kook gebrachte water.  Rietsuiker en munt toevoegen en een 15-tal minuten laten trekken. Theehouder verwijderen en het koude water toevoegen. Dit alles nog even in de koelkast laten afkoelen en serveren. TIP: je kan mss ijsblokjes opfleuren met lavendel, munt of kamille.

OPGELET: kamille dient niet langdurig gebruikt te worden, zeker niet bij kinderen. Mensen met allergie aan de composietenfamilie dienen deze te mijden, ook ivm kruisallergie ( asteraceae ), mogelijke interactie met bloedverdunners of medicatie die het reactievermogen vertragen. Bij twijfel steeds een vakkundig iemand raadplegen.


WELKOM IN DE WONDERE WERELD VAN PLANTEN EN KRUIDEN �
Met deze informatieve berichten wil ik op een eenvoudige manier, mensen terug voeling geven met de natuur en hun rijkdom die ze te bieden hebben.

Wil je meer over me te weten komen bekijk mijn Facebook pagina > klik hier< 

Lees ook mijn vorige Blogberichten 


Heb je een vraag stel ze hieronder door een reactie te plaatsen. 
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Beplanting

Narcissen bloemen worden opgegeten

Narcis bloemen worden opgegeten door slakken | wat kan ik hier tegen doen

Mediterrane planten

Aeonium arboreum

Schimmel op wonde afgebroken tak

Dieren in de tuin

Mededeling Egelhuisjes van steen niet geschikt voor winterslaap

Wij raden stenen egelhuisjes af. Bij het ontwaken van de winterslaap kunnen er long problemen zijn ontwikkeld. Lees alle informatie over egelhuisjes op het tuinforum

Moestuinieren

Knoflook telen

Nu is het tijd om de knoflook te planten. Misschien al iets te laat, want er is een handig ezelsbruggetje om het te onthouden: 10-10-10-10. Op 10 oktober plant je de tenen tien centimeter diep en tien centimeter uit elkaar.

Vijvertuin

Blad uit vijver houden

Zoeken naar een oplossing om blad uit een grote vijver te houden

Tuinaanleg

Daktuin aanleggen met de buurt

Met de buurt hebben we meerdere groendaken aangelegd. Erg leuk om te doen en verbetering van de leefomgeving.

Hoe snoei ik mijn

Sering op stam snoeien

Mijn sering is al aantal jaar niet goed gesnoeid dus worst kaal van onder

Planten

Bruine vlekjes op bladeren, weet jij wat dit is?

Bruine vlekken op bladeren philodendron Geen beestjes te zien

Onderhouden van en werken in de tuin

Klusje van de dag

Hoe blijft mijn tuin bloeien tot een stuk in oktober

Volg ons op social media

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox