De meidoorn geneeskrachtig lekker

03 May 2020 in (On)kruiden
Afbeelding bij De meidoorn geneeskrachtig lekker


Een- en tweestijlige meidoorn ( crataegus monogyna/crataegus laevigata ) behoort tot de roosachtigen.

Volgens sommigen zou van haar takken de doorkroon van Jezus gemaakt zijn. Een andere legende vertelt dan weer dat hij ontstaan is uit een bliksemschicht. Maar één ding is zeker. Wanneer je nu wandelen gaat, kan je er niet aan voorbij gaan. Zonder zijn intense aangename en lokkende geur waar te nemen.

De meidoorn is een kruid dat hartfunctie ondersteunend werkt. De flavanoïden hierin zijn verantwoordelijk voor de verhoging v d contractiekracht v d hartspier. Aangezien het ook een rustgevende werking heeft op het zenuwstelsel en een slaapbevorderende werking. Is deze ook goed bij nervositeit, onrustig slapen. 
 
De meidoorn bevat o.a. Vele flavanoïden, looistoffen, saponinen, organische zuren, vitamine B en C, etherische oliën en glycosyden.

Contraindicaties: niet bij endogene depressie, indien je patiënt bent met cardovasculaire aandoeningen eerst een arts consulteren. Gebruik tijdens zwangerschap of lactatieperiode word ontraden, het kan een bloeddrukverlagende werking hebben dus mensen die hiervoor medicatie hebben eerst de dokter consulteren. Bij iedere twijfel deskundig advies inwinnen.

Gelukkig kan je ook op andere manieren genieten van deze plant. De jonge blaadjes kan je toevoegen in een slaatje, van de jonge bladeren en bloesem kan je thee maken. Voor de genieters een likeurtje op basis van 30% alcohol.  Vroeger werden zelfs de vruchten tot meel gemalen, de bessen kan je toevoegen aan gelei enz. Maar een topper die ik heb leren kennen via nele odeur van scent & Spice is toch wel de chutney van meidoornbessen.

Meidoorn chutney 

500 g Meidoornbessen
0,5 l azijn
2 grote uien
500 g appels
2 tenen knoflook
2 tl verse gember
1 tl zout
3 kruidnagels
1 tl kaneel of 1 kaneelstokje
250 g suiker
100 g rozijnen
1/2 tl cayennepeper
Optioneel: 1/2 rode peper
Aan de slag!

Verwijder alle steeltjes van de bessen. Was de bessen en kook ze in de azijn op een laag vuur, gedurende ongeveer een uur. Terwijl dit staat te koken, snijd je de ui en appel in stukjes en snipper je de knoflook en verse gember fijn. Vervolgens zeef je het gekookte bessenmengsel door een fijne zeef, waarbij je al het vocht en vruchtvlees uit de schilletjes drukt. Aan dit sap voeg je de rest van de ingrediënten toe. Voor extra pit kan je een rood pepertje toevoegen. Laat het geheel koken tot de appel zacht is, maar wel nog zijn vorm behoudt. Doe de chutney in potjes, draai ze 5 minuten ondersteboven en laat vervolgens afkoelen.

Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Heuchera (Purperklokje) De bladkleur range wordt steeds groter. Van lemongroen naar oranje caramel.

De meerwaarde van deze planten ligt 'm vooral in het combineren met andere planten.

Vogels in eigen tuin

Spechten pikken jonge vogeltjes uit het nest.

Nestkasten beter beveiligen tegen spechten. Ter beveiliging maak je een ‘buis’ voor de ingang waardoor de specht niet met de snavel in het nestkastje kan komen

Natuurlijk bestrijden

Bladluis bestrijden op een natuurlijke manier

Tips om bladluizen op een natuurlijke manier te verwijderen

Vogels in eigen tuin

Vreemde nestplaats

Deze vogel zet de bloemetjes buiten

Planten

Raad welke plant er staat afgebeeld

Online je plantenkennis verbreden

Volg ons op social media

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox