De meidoorn geneeskrachtig lekker

03 May 2020 in (On)kruiden
Afbeelding bij De meidoorn geneeskrachtig lekker


Een- en tweestijlige meidoorn ( crataegus monogyna/crataegus laevigata ) behoort tot de roosachtigen.

Volgens sommigen zou van haar takken de doorkroon van Jezus gemaakt zijn. Een andere legende vertelt dan weer dat hij ontstaan is uit een bliksemschicht. Maar één ding is zeker. Wanneer je nu wandelen gaat, kan je er niet aan voorbij gaan. Zonder zijn intense aangename en lokkende geur waar te nemen.

De meidoorn is een kruid dat hartfunctie ondersteunend werkt. De flavanoïden hierin zijn verantwoordelijk voor de verhoging v d contractiekracht v d hartspier. Aangezien het ook een rustgevende werking heeft op het zenuwstelsel en een slaapbevorderende werking. Is deze ook goed bij nervositeit, onrustig slapen. 
 
De meidoorn bevat o.a. Vele flavanoïden, looistoffen, saponinen, organische zuren, vitamine B en C, etherische oliën en glycosyden.

Contraindicaties: niet bij endogene depressie, indien je patiënt bent met cardovasculaire aandoeningen eerst een arts consulteren. Gebruik tijdens zwangerschap of lactatieperiode word ontraden, het kan een bloeddrukverlagende werking hebben dus mensen die hiervoor medicatie hebben eerst de dokter consulteren. Bij iedere twijfel deskundig advies inwinnen.

Gelukkig kan je ook op andere manieren genieten van deze plant. De jonge blaadjes kan je toevoegen in een slaatje, van de jonge bladeren en bloesem kan je thee maken. Voor de genieters een likeurtje op basis van 30% alcohol.  Vroeger werden zelfs de vruchten tot meel gemalen, de bessen kan je toevoegen aan gelei enz. Maar een topper die ik heb leren kennen via nele odeur van scent & Spice is toch wel de chutney van meidoornbessen.

Meidoorn chutney 

500 g Meidoornbessen
0,5 l azijn
2 grote uien
500 g appels
2 tenen knoflook
2 tl verse gember
1 tl zout
3 kruidnagels
1 tl kaneel of 1 kaneelstokje
250 g suiker
100 g rozijnen
1/2 tl cayennepeper
Optioneel: 1/2 rode peper
Aan de slag!

Verwijder alle steeltjes van de bessen. Was de bessen en kook ze in de azijn op een laag vuur, gedurende ongeveer een uur. Terwijl dit staat te koken, snijd je de ui en appel in stukjes en snipper je de knoflook en verse gember fijn. Vervolgens zeef je het gekookte bessenmengsel door een fijne zeef, waarbij je al het vocht en vruchtvlees uit de schilletjes drukt. Aan dit sap voeg je de rest van de ingrediënten toe. Voor extra pit kan je een rood pepertje toevoegen. Laat het geheel koken tot de appel zacht is, maar wel nog zijn vorm behoudt. Doe de chutney in potjes, draai ze 5 minuten ondersteboven en laat vervolgens afkoelen.

Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Beplanting

Narcissen bloemen worden opgegeten

Narcis bloemen worden opgegeten door slakken | wat kan ik hier tegen doen

Mediterrane planten

Aeonium arboreum

Schimmel op wonde afgebroken tak

Dieren in de tuin

Mededeling Egelhuisjes van steen niet geschikt voor winterslaap

Wij raden stenen egelhuisjes af. Bij het ontwaken van de winterslaap kunnen er long problemen zijn ontwikkeld. Lees alle informatie over egelhuisjes op het tuinforum

Moestuinieren

Knoflook telen

Nu is het tijd om de knoflook te planten. Misschien al iets te laat, want er is een handig ezelsbruggetje om het te onthouden: 10-10-10-10. Op 10 oktober plant je de tenen tien centimeter diep en tien centimeter uit elkaar.

Vijvertuin

Blad uit vijver houden

Zoeken naar een oplossing om blad uit een grote vijver te houden

Tuinaanleg

Daktuin aanleggen met de buurt

Met de buurt hebben we meerdere groendaken aangelegd. Erg leuk om te doen en verbetering van de leefomgeving.

Hoe snoei ik mijn

Sering op stam snoeien

Mijn sering is al aantal jaar niet goed gesnoeid dus worst kaal van onder

Planten

Bruine vlekjes op bladeren, weet jij wat dit is?

Bruine vlekken op bladeren philodendron Geen beestjes te zien

Onderhouden van en werken in de tuin

Klusje van de dag

Hoe blijft mijn tuin bloeien tot een stuk in oktober

Beplanting

Inspiratie voor een hotborder

Met oa Salvia Royal Bumble. Dahlia Bishop Llandaff. Crocosmia 'lucifer' Deze hebben dat mooie heldere rood die sprekend is in een hotborder

Volg ons op social media

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox