Vaste planten

Vaste tuinplanten zijn planten die jaar na jaar terugkomen in de tuin, in tegenstelling tot eenjarige planten die slechts één seizoen meegaan. Ze zijn een populaire keuze voor borders en tuinen vanwege hun duurzaamheid en het feit dat ze na verloop van tijd groter worden en de ruimte goed kunnen vullen.

Vaste-planten-soorten-overzicht-webshop-tuinieren-beplantingsplan

Hieronder vindt je een overzicht van enkele populaire soorten vaste planten voor tuinen en borders:

Siergrassen: Deze zijn geweldig voor het toevoegen van textuur en hoogte aan de tuin. Ze zijn winterhard en relatief onderhoudsvrij. Populaire soorten zijn bijvoorbeeld Zegge (Carex), Lampenpoetsersgras (Pennisetum)

Bloeiende vaste planten: Dit zijn de meest voorkomende vaste planten in tuinen en borders. Ze bloeien jaar na jaar en zijn beschikbaar in een breed scala aan kleuren en maten. Populaire soorten zijn bijvoorbeeld Ridderspoor (Delphinium), Lupine (Lupinus), en Hemelsleutel (Sedum).

Kruiden:  zoals Salie, Tijm en Lavendel zijn ook populaire vaste planten voor tuinen en borders vanwege hun geur, schoonheid en veelzijdigheid. Ze zijn ook geweldig voor het aantrekken van bestuivende insecten zoals bijen en vlinders.

Bladplanten: zoals Heuchera, Hosta en Varens zijn perfect voor het toevoegen van textuur en kleur aan de tuin. Ze zijn winterhard en relatief onderhoudsvrij.

Het kiezen van de juiste vaste planten voor je tuin en border hangt af van je persoonlijke voorkeur, de omgeving, zon- schaduw en bodemomstandigheden. Zorg ervoor dat je de groei- en bloei-eigenschappen van de planten begrijpt voordat je ze aanschaft en houd rekening met de juiste plantafstand om voldoende ruimte te garanderen.

Vaste-planten-soorten-die-langbloeien-en-weinig-onderhoud-overizicht

Vaste planten en vooral inheemse vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin

Vaste planten zijn over het algemeen goede bronnen van nectar en stuifmeel voor vlinders en andere insecten, die afhankelijk zijn van bloemen als voedselbron. Inheemse vaste planten zijn planten die van nature voorkomen in een bepaald gebied en die zichzelf elk jaar uitbreiden vanuit hun wortelsysteem. Ze zijn aangepast aan de lokale omstandigheden, waaronder het klimaat, de bodem en de aanwezige dieren en insecten. Inheemse vaste planten hebben een hoge waarde voor insecten, waaronder wilde bijen en vlinders. Dit komt omdat ze vaak bloemen hebben die rijk zijn aan nectar en stuifmeel, waardoor ze een belangrijke voedselbron zijn voor deze insecten. Bovendien hebben inheemse planten vaak een specifieke relatie met bepaalde insecten, wat betekent dat deze insecten afhankelijk zijn van deze planten voor hun voedsel, voortplanting en overleving.

Inheemse planten zijn ook vaak de basis van voedselketens in de natuur. Veel soorten insecten eten de bladeren of sap van deze planten, waardoor ze zelf weer voedsel zijn voor vogels en andere dieren. Door het planten van inheemse vaste planten in tuinen en openbare ruimtes, kunnen we deze voedselketens versterken en de biodiversiteit bevorderen.

Er zijn veel inheemse vaste planten die gebruikt worden in Nederlandse tuinen. Hier zijn er een paar:

  • Wilde marjolein (Origanum vulgare)
  • Wilde geranium (Geranium sylvaticum)
  • Gewone margriet (Leucanthemum vulgare)
  • Wilde peen (Daucus carota)
  • Wilde cichorei (Cichorium intybus)
  • Wilde akelei (Aquilegia vulgaris)
  • Knoopkruid (Centaurea jacea)
  • Wilde judaspenning (Lunaria annua)

Het is belangrijk om te onthouden dat de keuze van inheemse vaste planten afhankelijk is van de specifieke regio en omstandigheden waarin ze worden geplant. Het is daarom het beste om te kiezen voor planten die van nature voorkomen in de regio en om advies te vragen aan lokale experts kwekerijen gespecialiseerd op het gebied van inheemse plantensoorten.

Kortom, vaste planten bieden voedsel, onderdak en bescherming voor vlinders en insecten, waardoor ze een waardevolle aanvulling zijn op elke tuin. Door het kiezen van de juiste vaste planten en ze op de juiste manier te verzorgen, kun je de tuin transformeren in een oase van biodiversiteit en schoonheid.

Ten slotte hebben inheemse vaste planten ook een esthetische waarde voor onze tuin en omgeving, omdat ze vaak prachtige bloemen hebben die tuin en landschap kunnen verfraaien en aantrekkelijk maken voor mens en dier. Het gebruik van inheemse planten in tuinen kan ook helpen om lokale ecosystemen te herstellen en de negatieve impact van menselijke activiteiten op het milieu te verminderen.


Om volop mee te genieten van Tuindingen dien je geregistreerd te zijn. Maak nu gratis je account aan.

Afbeelding bij Witte honingklaver (Melilotus albus)

Witte honingklaver (Melilotus albus)

Zoek je een inheemse knaller? Dan is de witte honingklaver iets voor jou.


Afbeelding bij Bossalie (Salvia nemorosa)

Bossalie (Salvia nemorosa)

Ontdek de veelzijdige Bossalie (Salvia nemorosa), een winterharde plant die schittert in elke tuin met zijn prachtige bloemen en heerlijke geur. Leer meer over de verschillende variëteiten en eenvoudige verzorgingstips. Ideaal voor biodiversiteit en lange bloeiperioden!


Door Kim

Afbeelding bij Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst

Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst

Plantadvies: Vaste planten, vooral inheemse soorten, zijn waardevolle toevoegingen aan elke tuin. Ze verrijken de biodiversiteit door vlinders en insecten van voedsel te voorzien en zijn essentieel voor lokale ecosystemen. Denk aan wilde marjolein, wilde geranium en gewone margriet voor een bloeiende en biodiverse tuin. Zorg goed voor hen voor een prachtig resultaat!


Door Tuindingen

Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Afbeelding bij Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Afbeelding bij ⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


Afbeelding bij Hyssop:  Het Gonst van de bijen rondom deze plant

Hyssop: Het Gonst van de bijen rondom deze plant

Een bijenplant is een plantensoort die van nature bijen aantrekt en voorziet van nectar en stuifmeel. Bijen zijn essentieel voor het bestuiven van bloemen en planten, waardoor ze een belangrijke rol spelen in de voortplanting van vele plantensoorten en bijdragen aan een gezonde biodiversiteit.


Door Tuindingen

Volg ons op social media

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox