Vaste planten

Vaste tuinplanten zijn planten die jaar na jaar terugkomen in de tuin, in tegenstelling tot eenjarige planten die slechts één seizoen meegaan. Ze zijn een populaire keuze voor borders en tuinen vanwege hun duurzaamheid en het feit dat ze na verloop van tijd groter worden en de ruimte goed kunnen vullen.

Vaste-planten-soorten-overzicht-webshop-tuinieren-beplantingsplan

Hieronder vindt je een overzicht van enkele populaire soorten vaste planten voor tuinen en borders:

Siergrassen: Deze zijn geweldig voor het toevoegen van textuur en hoogte aan de tuin. Ze zijn winterhard en relatief onderhoudsvrij. Populaire soorten zijn bijvoorbeeld Zegge (Carex), Lampenpoetsersgras (Pennisetum)

Bloeiende vaste planten: Dit zijn de meest voorkomende vaste planten in tuinen en borders. Ze bloeien jaar na jaar en zijn beschikbaar in een breed scala aan kleuren en maten. Populaire soorten zijn bijvoorbeeld Ridderspoor (Delphinium), Lupine (Lupinus), en Hemelsleutel (Sedum).

Kruiden:  zoals Salie, Tijm en Lavendel zijn ook populaire vaste planten voor tuinen en borders vanwege hun geur, schoonheid en veelzijdigheid. Ze zijn ook geweldig voor het aantrekken van bestuivende insecten zoals bijen en vlinders.

Bladplanten: zoals Heuchera, Hosta en Varens zijn perfect voor het toevoegen van textuur en kleur aan de tuin. Ze zijn winterhard en relatief onderhoudsvrij.

Het kiezen van de juiste vaste planten voor je tuin en border hangt af van je persoonlijke voorkeur, de omgeving, zon- schaduw en bodemomstandigheden. Zorg ervoor dat je de groei- en bloei-eigenschappen van de planten begrijpt voordat je ze aanschaft en houd rekening met de juiste plantafstand om voldoende ruimte te garanderen.

Vaste-planten-soorten-die-langbloeien-en-weinig-onderhoud-overizicht

Vaste planten en vooral inheemse vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin

Vaste planten zijn over het algemeen goede bronnen van nectar en stuifmeel voor vlinders en andere insecten, die afhankelijk zijn van bloemen als voedselbron. Inheemse vaste planten zijn planten die van nature voorkomen in een bepaald gebied en die zichzelf elk jaar uitbreiden vanuit hun wortelsysteem. Ze zijn aangepast aan de lokale omstandigheden, waaronder het klimaat, de bodem en de aanwezige dieren en insecten. Inheemse vaste planten hebben een hoge waarde voor insecten, waaronder wilde bijen en vlinders. Dit komt omdat ze vaak bloemen hebben die rijk zijn aan nectar en stuifmeel, waardoor ze een belangrijke voedselbron zijn voor deze insecten. Bovendien hebben inheemse planten vaak een specifieke relatie met bepaalde insecten, wat betekent dat deze insecten afhankelijk zijn van deze planten voor hun voedsel, voortplanting en overleving.

Inheemse planten zijn ook vaak de basis van voedselketens in de natuur. Veel soorten insecten eten de bladeren of sap van deze planten, waardoor ze zelf weer voedsel zijn voor vogels en andere dieren. Door het planten van inheemse vaste planten in tuinen en openbare ruimtes, kunnen we deze voedselketens versterken en de biodiversiteit bevorderen.

Er zijn veel inheemse vaste planten die gebruikt worden in Nederlandse tuinen. Hier zijn er een paar:

  • Wilde marjolein (Origanum vulgare)
  • Wilde geranium (Geranium sylvaticum)
  • Gewone margriet (Leucanthemum vulgare)
  • Wilde peen (Daucus carota)
  • Wilde cichorei (Cichorium intybus)
  • Wilde akelei (Aquilegia vulgaris)
  • Knoopkruid (Centaurea jacea)
  • Wilde judaspenning (Lunaria annua)

Het is belangrijk om te onthouden dat de keuze van inheemse vaste planten afhankelijk is van de specifieke regio en omstandigheden waarin ze worden geplant. Het is daarom het beste om te kiezen voor planten die van nature voorkomen in de regio en om advies te vragen aan lokale experts kwekerijen gespecialiseerd op het gebied van inheemse plantensoorten.

Kortom, vaste planten bieden voedsel, onderdak en bescherming voor vlinders en insecten, waardoor ze een waardevolle aanvulling zijn op elke tuin. Door het kiezen van de juiste vaste planten en ze op de juiste manier te verzorgen, kun je de tuin transformeren in een oase van biodiversiteit en schoonheid.

Ten slotte hebben inheemse vaste planten ook een esthetische waarde voor onze tuin en omgeving, omdat ze vaak prachtige bloemen hebben die tuin en landschap kunnen verfraaien en aantrekkelijk maken voor mens en dier. Het gebruik van inheemse planten in tuinen kan ook helpen om lokale ecosystemen te herstellen en de negatieve impact van menselijke activiteiten op het milieu te verminderen.


Om volop mee te genieten van Tuindingen dien je geregistreerd te zijn. Maak nu gratis je account aan.

Hyssop: Het Gonst van de bijen rondom deze plant

Een bijenplant is een plantensoort die van nature bijen aantrekt en voorziet van nectar en stuifmeel. Bijen zijn essentieel voor het bestuiven van bloemen en planten, waardoor ze een belangrijke rol spelen in de voortplanting van vele plantensoorten en bijdragen aan een gezonde biodiversiteit.


Door Tuindingen

Geranium Rozanne is een zeer langbloeiende vaste plant ( Mei tot November)

Fleurt elk stukje van de tuin op met prachtige paarse uitbarstingen van oneindige bloeiperiodes. Het zijn onderhoudsvriendelijke vaste planten. De Geranium ´Rozanne´ valt goed te combineren met andere tuinplanten. De Rozanne bloeit vanaf het voorjaar tot de eerste vorst en produceert constant nieuwe bloemen.


Door Roel

Wat zijn jouw lievelingsplanten? Jaa die ene plant die net ietsie pietsie meer doet dan de rest.

En dat kan om verschillende redenen zijn. Je zult die schitterende heerlijk geurende roos maar van je zoon gekregen hebben, van je zus of een ander dierbaar iemand. Maar je kunt ook zo trots zijn als een aap met zeven staarten, als je ooit van die kleine stek van 3cm een struise plant van 1.80m hebt weten op te kweken. Vooral kleuren spelen ook een grote rol als het om een voorkeursbehandeling gaat. En dat is bij mij het geval. Ik wil in dit tuinblog een ode brengen aan een bijzondere plant.


Door Marie Mul

De winterbloeier "Helleborus" vormt botanisch gezien een bijzonderheid.

Vanaf het moment dat Ellen Akkerboom zich ging bemoeien met de Helleborus gebeurde er iets bijzonders. Beleef en proef vooral de passie over haar Helleborussen.


Door Tuindingen

Kaukasische vergeet-mij-nietje - opvallende bladplanten voor de schaduwtuin

De intense kleur van deze plant leent zich goed voor het oplichten van schaduwachtige plekken. Brunnera macrophylla is een aantrekkelijk plant met grote, hartvormige bladeren, die het onkruid goed onderdrukken.


Door Tuindingen

Geranium Ooievaarsbek soorten

Er zijn heel veel verschillende soorten waarbij de één vooral mooi is vanwege het blad en de ander vanwege de bloemen. Sommige soorten hebben een prachtige herfstverkleuring. Geraniums zijn gemakkelijke planten die het vrijwel op iedere standplaats goed doen en slakken houden er niet van. Geraniums krijgen vaak een tweede bloei en zorgen voor een zomer vol bloemenpracht.


Door Tuindingen

Smeerwortel is het manusje van alles

Deze inheemse vaste plant moet in elke tuin staan. o sterk als een smeerwortel Om te beginnen ben ik, de Smeerwortel, beresterk. Ik heb niet veel aanmoediging nodig om te groeien. Ik stel ook niet echt veel eisen aan de grond eigenlijk. Ik word vaak onkruid genoemd, maar dat bestaat niet. Dat weten we al, toch?


Door Paula kok

Wilgenroosje is een historische aantrekkelijke overblijvende plant

Ik kom vaak zomaar aanwaaien. Ik begroei makkelijk open plekken en verspreid mezelf ook erg makkelijk. Je zou me daarom onkruid kunnen noemen maar eigenlijk ben ik veel te mooi om onkruid te zijn. Deze bezitten ook allemaal honingrijke, helder roze of rode bloemen


Door Paula kok

Erysimum / Muurbloem / steenraket (soort)

Steenraket (Erysimum) is een geslacht uit de kruisbloemenfamilie,en bestaat uit een geslacht van een tachtigtal soorten van één jarige en overblijvende, struikachtige vaste planten. Het zijn kortlevende vaste planten die zich vaak als tweejarige gedragen. Bijzonder dankbare zomerbloeier voor perken.


Door tuin.fr.gr

Berenklauw opgepast

Laat de planten zien aan je kinderen en vertel ze erover


Door Tuindingen

Volg ons op social media

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox