Dwergholpijp - Equisetum scirpoides

Door Juno - 26-11-2018 in Waterplanten
1 reacties

Dwergholpijp - Equisetum scirpoides

Laagblijvende moerasplant met groene stengels

Deze typische waterplant is een mooie aanvulling van de vijvertuin. Deze plant lijkt erg veel op de Japanse holpijp maar is een stuk kleiner. De structuur van deze plant doet veel mensen denk aan bamoe. Verder heeft de Dwergholpijp lange rechtopstaande groen/zwarte holle stengels. Deze plant past ook prima bij de wat kleinere vijvertjes. Daarnaast kan de Dwergholpijp gewoon aangeplant worden maar ook in vijvermanden geplaatst worden.

 

Het verzorgen van de Dwergholpijp

Deze mooie aanvulling van de vijver vind het heerlijk om in een zonnig /  half beschaduwde plaats te staan. Daarnaast kom de Dwergholpijp het best tot zijn recht in een zuur tot neutrale vochtig tot natte grond. Deze plant kan tot wel 40 centimeter de hoogte in groeien. Bij de Dwergholpijp wordt geadviseerd om niet meer dan 9 tot maximaal 16 stuks per vierkante meter te plaatsen. Deze plant is uitstekend winterhard en daarbij blijft hij ook nog groen.

 

Waar plaats ik de Dwergholpijp

De Dwergholpijp dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 1 en/of 2.

 

Uitleg tuindingen zones

 

Tuindingen zone 1: Oeverplanten

Oeverplanten staan om de vijver heen in normale tuingrond. De grond is hier droog maar bevat ook vocht. Deze grond kan zo nu en dan door een goeie regenbui onder water komen te staan maar dit is geen probleem voor de oeverplanten. De oeverplanten worden over het algemeen gebruikt als sierstuk voor de vijverrand. Zo heb je altijd zelf in de hand hoe de vijver er in zijn totaalplaatje uitziet.

 

Tuindingen zone 2: Moerasplanten

Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevorderen of om te overwinte-ren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

 

Leuke 

  • Wist je dat de Dwergholpijp een hele makkelijke plant is om te onderhouden? deze plant heeft geen harde eisen wat betreft verzorging. 

 

 

 

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.


Helena 29-8-2019
ligt voor pampus in het gras

Wat een leerzame lijst hebben jullie samengesteld Team tuindingen. 

Deze waterplant spreekt me erg aan om er een bedje naast mijn vijver mee te vullen. 

Thnx voor de info 😍


De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions