Een egel voederhuis maken

11 Nov 2022 in Egels
Afbeelding bij Een egel voederhuis maken


Compleet stappenplan Egel-voederhuis

Het  gaat slecht met de egels,dit komt onder andere dat er te weinig voedsel te vinden is. Wij  willen de egel graag helpen door hun bij te voeren. Dit kan je doen door een schaaltje kattenvoer en water op een droge of beschutte plek neer te zetten. De rest van hun voedsel o.a wormen , slakken torretjes vinden ze wel in de natuur. De kans is dat de katten uit de buurt of eigen kat graag een hapje mee eet, daar heeft de egel geen probleem mee, ze kunnen meestal goed met elkaar overweg. Het wordt wel vervelend als het meeste voer door de kat of buurkat wordt opgepeuzeld.

Een oplossing kan een voederhuisje zijn met twee  in en uitgangen, waarin  het kattenvoer gezet kan worden en het water er buiten.

Beschrijving met fotos en materiaal lijst voor een veilig egel voederhuis:

Benodigd Materiaal:

De meest geschikte opberg box is:   De Clipbox   (L x Br x H) -   38 liter - 52 x 36 x 26 cm   of  40 liter -  58 x 39 x 25 cm of  45 liter -  56 x 39 x 28 cm. Naar eigen inzicht kan er ook voor een grote opberg box gekozen worden.Twee P.V.C buizen, diameter 125 mm met een hoek van 90 graden met één mof        

   Egelvoederhuis-zelf-maken-met-een-doorzichtige-box-doos-opbergboxEgelvoederhuis-zelf-maken-met-een-doorzichtige-box-doos-opbergbox

Aan de slag:

Deze bak staat op de deksel: reden dat ik het schoonmaken eenvoudiger vind, de bodem bak eraf tillen krant of matje  ( Puppy trainingpads) er afschuiven en dan alleen de deksel met een sopje schoon maken en weer een schone krant of matje ( Puppy trainingpads)  erop, klaar en de bodem bak weer terug zetten. (mag natuurlijk ook wel met de deksel naar boven, uw eigen vrije keuze)

Het beste is om de werkzaamheden buiten of in een goed geventileerde ruimte te doen.

Egelvoederhuis-zelf-maken-met-een-doorzichtige-box-doos-opbergbox 

Stap 1: Hou de pijp met de kleinste omtrek tegen de bak die het beste uitkomt en teken deze met een viltstift af.          

Egelvoederhuis-zelf-maken-met-een-doorzichtige-box-doos-opbergbox       

Stap 2: Hierna kan het gat gemaakt worden met een soldeerbout of brand pen / graveer pen of met een verwarmd schilmesje die bij afkoelen opnieuw warm wordt gemaakt.

Egelvoederhuis-zelf-maken-met-een-doorzichtige-box-doos-opbergbox   


  Egelvoederhuis-zelf-maken-met-een-doorzichtige-box-doos-opbergbox   

Wanneer het gat netjes is gemaakt, blijft de buis op zijn plek zitten, wil je hem toch met een kit vastzetten is b.v. polymax een oplossing.  

  Egelvoederhuis-zelf-maken-met-een-doorzichtige-box-doos-opbergbox    

Stap 3: Herhaal deze procedure om de tweede  P.V.C buis te plaatsen.

Stap 4: Wanneer de bak met de deksel aan de onderzijde is,  kan er water in de rand blijven staan door regen, maak dan door en door in de  bak/deksel zijrand gaatjes met de soldeerbout of een verwarmt 6 mm boortje.  

Egelvoederhuis-zelf-maken-met-een-doorzichtige-box-doos-opbergbox

Nu is het voederhuis gereed om geplaatst te worden met een bodembedekker, krant of matje.

Advies: Staat het voederhuis openlijk in de tuin dan is het aan te raden bij veel wind een steen of iets zwaars op het huisje te plaatsen.
Als er veel zon in de zomer op het  voederhuis schijnt, kan de temperatuur hierin flink oplopen, het beste is deze in een schaduwrijke plek zetten.

  Egelvoederhuis-zelf-maken-met-een-doorzichtige-box-doos-opbergbox

Katvriendelijk egelhuisje

Nu het voederhuis geplaatst is, kan het zijn dat in uitzonderlijke gevallen een hele slimme kat toch via de 90  graden buis in het voederhuis weet te komen en ook weer eruit. Dan hebben we door ervaring, diverse manieren gevonden om de kat het nog lastiger te maken om in het voederhuis te komen. De egel heeft hiervan geen last.


Tip van Chantal S :


Een reepje van 1cm ducktape schuin op de buitenkant van de buis plakken.

Katten houden er niet van als iets aan hun vacht komt . Je doet de kat er verder ook geen pijn mee want de kat gaat niet verder omdat er iets plakt . Mocht je als kattenliefhebber toch twijfels hebben kun je met je hand over het plakkende gedeelte heen gaan dan wordt het iets minder plakkerig. Na schoonmaken of veel regen kan je nieuw tape plakken.

  Egelvoederhuis-zelf-maken-met-een-doorzichtige-box-doos-opbergboxEen andere manier is om op de 90 graden buis en recht stuk P.V.C buis van 50 cm er op te zetten ( in de mof, niet verlijmen) .       

In de buis is het glad waardoor de kat zich niet kan verplaatsen                                Egelvoederhuis-zelf-maken-met-een-doorzichtige-box-doos-opbergboxEen ander idee is:  om een tweede P.V.C. buis diameter 125 mm met een hoek van 90 graden met één mof op de eerste  P.V.C buis te plaatsen als een zig - zag. 


     


of in een zig-zag bocht vorm, door de gebogen vorm en de gladde binnenwand is het voor de kat lastig om er doorheen te kruipen.

 

Egelvoederhuis-zelf-maken-met-een-doorzichtige-box-doos-opbergbox   


Op de bovenstaande foto's zijn de buizen nog niet helemaal in elkaar geschoven, is het wel in elkaar geschoven zijn de bochten kleiner.
Waarom we een  doorzichtige plastic box gebruiken : deze makkelijk schoon is te maken, de egels plassen en poepen in het hok en gooien ook het eten uit het voeder bakje, het zijn echte rommel potten.


Ook is de egel te zien tijdens het eten als er een live/ nacht camera gericht op voederhuis staat en hoeveel egels er komen om te eten. Je kan dan meteen ook zien of de egel zich fit gedraagt en mocht dat niet zo zijn, kan je in overleg met de egel opvang dierenambulance,  met ondersteuning van video opname, om advies vragen.


Extra aandacht voor de doorsnede van de buizen.

De doorsnede van de P.V.C buis die eerst aangeraden werd en in gebruik was is 110 mm, deze gegevens komen uit 2019 en is nog steeds te vinden op niet bijgewerkte sites.
Door ervaring met live/ nacht opnames was te zien dat de grotere egels veel moeite hadden om door de 110 mm buis te komen. Daarom zijn we over gestapt op 125 mm, die door vele nu gebruikt worden, hier kunnen de grotere  egels beter door heen komen. Op een enkeling na, dan raden wij aan om de binnen zijde van de buis ruw te maken, waardoor ze beter grip hebben om te lopen, dit kan je met schuur papier voor elkaar krijgen. Wat wij ook door ervaring hebben aangepast is in plaats van één buis naar twee buizen te gaan. Dit geeft de egel meer vrijheid . Nog een voordeel is dat er dan een betere ventilatie is.


Heb je veel egels in de tuin en ruzie in het voederhuis zou je een tweede voederhuis neer kunnen zetten om ruzie een beetje te voorkomen.Zijn er vragen of opmerkingen reageer gerust onder dit blog.
0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
peter Avatar

peter 6 maanden geleden
hoe hou ik een marter uit dit voederhuis ?


Robert de Vries Avatar

Robert de Vries 6 maanden geleden
Hoi Peter, Een matter is een roofdier die overal ingaat, je zou dan het voederhuis moeten afsluiten en dat is dan ook niet de bedoeling.


Reinate Avatar

Reinate 6 maanden geleden
dinsdag het egelvoederhuisje gemaakt. Via de wildcamera kunnen we kijken wie er langs komt. diverse katten en ook egels. maar egels gaan niet naar binnen. we hebben ons gehouden aan uw instructies. de buis is ook niet te glad omdat we aan de binnenkant een stukje badstof hebben geplakt om de inloop minder glad te maken. ook heb ik wat natvoer neer gelegd. wat kunnen we nog meer doen??


Robert de Vries Avatar

Robert de Vries 6 maanden geleden
Hoi Renate, Maak een het voederhuis en de pvc buis goed schoon, waarschijnlijk ruiken ze een geur, die ze niet prettig vinden, want de reukzin van de egel is zeer goed en voor voeding kan je het beste kitte brokjes met hoog vleesgehalte van kip geven. Nat voer is af te raden dit blijft in hun huid zitten en dat kunnen ze niet schoon maken, hierdoor worden de vliegen aangetrokken die er eitjes in leggen, waar hiervan weer maden van komt, met alle gevolgen van dien.
Het stukje badstof kan je beter weg halen, de egel plast en poept overal, ook in de pvc buis, dan is het badstof moeilijk reukloos/schoon te maken, het is beter om dan met schuurpapier de oppervlakte te ruwen. Om de egels het voederhuis te lokken, kan je kitten brokjes in de buis leggen en als ze niet naar binnen gaan, dan hebben ze genoeg voer van uit de natuur.


Reinate Avatar

Reinate 6 maanden geleden
Ik voer de egels al jaren. Soms zijn het er 4 tegelijk. Maar omdat ik veel katten bezoek krijg heb ik dus jouw huisje gemaakt. En nu gaan ze dus niet naar binnen. Jammer. Ik ga morgen even ruiken of ik iets ruik. Ik weet dat ze poepen, ook vlak bij hun schoteltje eten. Dat was nooit een probleem. Ze bleven gewoon hier eten, maar ze gaan dus niet die buis in.


Robert de Vries Avatar

Robert de Vries 6 maanden geleden
Een mogelijkheid zou de lijm kunnen zijn en de badstof, waardoor ze niet naar binnen gaan. Bij vele egel liefhebbers die ik ken, hebben geen last dat de egel niet het voederhuis ingaan. Een hulp midel om de egel te enkel lokken is gestampte pinda’s bij de ingang of meelwormen en dan verder niet meer gebruiken als dagelijks voedsel. ( Dit wordt afgeraden als voedsel)


Reinate Avatar

Reinate 6 maanden geleden
Bedankt voor alle tips. Ik ga het bekijken en uitproberen. Fijne zondag nog.


Griet Avatar

Griet 7 maanden geleden
Komen egels in hetzelfde voederhuisje? Ik, zie op de wildcamera geregeld een egel ruiken aan de ingangbuis en die gaat dan niet in het voederhuis.


Robert de Vries Avatar

Robert de Vries 7 maanden geleden
Hoi Griet, het kan zijn dat een ander dier in of bij de ingang geplast heeft, ik zou het goed schoon maken met water en azijn.


Maayke Avatar

Maayke 7 maanden geleden
Vandaag het voederhuis gemaakt en nu wachten tot de eerste visite van een lief hongerig egeltje


Jan Avatar

Jan 7 maanden geleden
Há, eindelijk een goede uitleg met foto's voor de doe-het-zelf(st)er! Hebben jullie een tip hoe de toegang voor ratten te blokkeren is?


Robert de Vries Avatar

Robert de Vries 7 maanden geleden
Hoi Jan, Om de Rat buiten het voederhuis te houden, neem een dikke stof en maak lamellen van anderhalf tot twee centimeter breed en hang deze voor de buis en plak deze met duc tape aan de boven zijde van de buis vast. De egel heeft er geen last van, die ruikt het voedsel wel en gaat wel naar binnen.


Roos Avatar

Roos 7 maanden geleden
Gister ook een voederhuisje gemaakt, omdat idd de dikke kat van de buren er iedere avond eerder bij was dan het egeltje en we hebben met veel plezier gekeken hoe de kat een kwartier bezig was om bij de brokjes te komen, maar het is niet gelukt! En gelijk 7 keer de egel scherp op de camera hoe die moeiteloos naar binnen liep. Dank voor de instructies!


Robert de Vries Avatar

Robert de Vries 7 maanden geleden
Roos, graag gedaan en veel plezier er mee. 😊


Daniel Avatar

Daniel 7 maanden geleden
Ook hier last van de katten die het egelvoer kwamen opeten. Het voederhuis gemaakt zoals in het voorbeeld in de middag neergezet en in de avond was het al bevolkt met een egel. Geweldig!


Robert de Vries Avatar

Robert de Vries 7 maanden geleden
Hoi, Daniel, goed om te horen en ook fijn voor de egels.


Wiebke Avatar

Wiebke 7 maanden geleden
Geweldig, precies wat ik zocht! Ik heb namelijk gezien dat gisternacht een buurkat mijn egel voederhuis in kwam om eten te pakken. De oplossing met de buizen is perfect, en voor mij misschien zelfs een oplossing om een gat in de schutting te maken zonder dat mijn eigen katten uit de tuin ontsnappen.


Robert de Vries Avatar

Robert de Vries 7 maanden geleden
Wiiebke, fijn om te horen. 👍


Ellen Avatar

Ellen 8 maanden geleden
Ben van plan dit voederhuis te gaan maken maar zou graag willen weten waar je de clipbox gekocht hebt. Bij voorbaat dank voor het antwoord.


Robert de Vries Avatar

Robert de Vries 8 maanden geleden
Deze opberg boxen zijn bij veel warenhuis winkels en bouwmarkten te koop. laat je zoek machine het werk doen, door te laten zoeken, naar opbergbox of clipbox met de aantal liters er achter.


Karin Avatar

Karin 8 maanden geleden
We hebben en vermoeden dat er een of meerdere egels rond ons huis lopen en we willen heel graag iets doen voor het egelbestand in Nederland.
We beginnen met uw idee als voederhuisje. Maar ik heb nog wel een paar vragen.

Mag stro als bodembedekking worden gebruikt?

Als er inderdaad een egel aanwezig is, tot wanneer kunnen we een egelhuis plaatsen voor de winterslaap?

Mogen de voederplek en slaapplek dicht bij elkaar staan?

Groetjes Karin


Robert de Vries Avatar

Robert de Vries 8 maanden geleden
Hoi Karin, fijn dat je de egels wilt helpen, in het voederhuis is aan te raden om er oude kranten op de bodem te doen, egels maken echt een rommel van tijdens het eten en laten ook hun ontlasting gaan, tevens is het aan te raden om tijdens hun rust periode ook voer neer te zetten, ze worden om de 10 dagen weer wakker om weer wat te eten.
Een egelhuis kan altijd geplaatst worden, het liefst op een rustige plek, 1,5 meten vanaf het voederhuis.


Karin Avatar

Karin 8 maanden geleden
Goedemiddag,

Bedankt voor de reactie!
Nu nog op zoek naar een goed slaapvertrek.... ik zie door de bomen het bos niet meer. Ik lees zoveel meningen en zo veel restricties over de huisjes maar geen adviezen over waar huisjes die voldoen aan alle eisen te koop zijn.

We gaan ons best doen!


Carla Avatar

Carla 9 maanden geleden
Heb een vierstation gemaakt en de egels maken er direct gebruik van. Er lopen twee egels rondom mijn tuin. Een grotere en een kleinere. De kleine egel heb ik in het station zien zitten eten, de grotere nog niet. Het eten is iedere ochtend schoon op. Het zijn nette egels. Tnt hebben ze niet gepoept in de box 😀🦔🦔👍🏻


Isa Avatar

Isa 9 maanden geleden
Dan vrees ik dat je ratjes hebt.
Een egel laat zijn etensbakje nooit proper achter. Ratjes wel.


Robert de Vries Avatar

Robert de Vries 7 maanden geleden
Hoi Isa, om te weten of een rat in je voederhuis komt is enkel door zelf of met een wild of bewaking camera te zien.


Joyce Avatar

Joyce 7 maanden geleden
Wat kan ik doen om de ratjes te ontmoedigen?


Robert de Vries Avatar

Robert de Vries 7 maanden geleden
Joyce, Om de Rat buiten het voederhuis te houden, neem een dikke stof en maak lamellen van anderhalf tot twee centimeter breed en hang deze voor de buis en plak deze met duc tape aan de boven zijde van de buis vast. De egel heeft er geen last van, die ruikt het voedsel wel en gaat wel naar binnen.


Bas Avatar

Bas 10 maanden geleden
Kunnen egeltjes zelf op een tuinbiels van 10 cm hoogte klimmen of hebben ze daar hulp bij nodig? Reden ik wil in een egelhuis in ons perkje zetten maar dat perkje is afgescheiden met tuinbielsjes.


Robert de Vries Avatar

Robert de Vries 10 maanden geleden
Hallo Bas dat is geen probleem hoor, egeltjes kunnen prima klimmen net als zwemmen. Alleen bij een vijver moet wel een opstapje zijn want daar komen ze niet zo makkelijk uit. Maar die tien centimeter is geen probleem voor ze.


Douwe Avatar

Douwe 10 maanden geleden
Ik heb de gaten +/- 1cm kleiner uit gezaagd.(decoupeerzaag)
Met elektrische verfstripper verwarmd en de bochten er passend in gedrukt.
Hele goede passing en geen kit nodig.


Robert de Vries Avatar

Robert de Vries 10 maanden geleden
Nou Douwe dat heb je knap gedaan dit is ook een manier. Alleen zou ik dit niet aanbevelen want veel mensen zijn niet zo handig als jij. Zie voor mijn instructie stap2 denk dat dit voor een ieder wat makkelijker is. Maar ik hou deze in gedachte.


Janny Avatar

Janny 10 maanden geleden
Mijn egel eet in de plastic box en dan valt hij in slaap. Wat moet ik hier nu mee? Hij mag er toch niet in slapen? Ik heb de bak tegen het huis aanstaan onder het afdak en hij voelt zich bljkbaar veilig genoeg om te gaan slapen. Hij is aardig tam en blijft ook gewoon zitten als ik hem voer. Wat moet ik nu doen? Als ik er een winterhok naastzet dan ben ik bang dat hij misschien toch in de plastik bak gaat slapen. Ik maak me ook zorgen over de herrie die ik maak met stofzuigen en zo als hij in winterslaap gaat. Er loopt ook nog een andere egel rond. Ik weet niet of hij van deze egel wel naar de brokjes mag als hij in het huisje ligt.


Robert de Vries Avatar

Robert de Vries 10 maanden geleden
Janny ik begrijp dat je je zorgen maakt maar dat is nergens voor nodig. Het is en blijft een wild dier en jij doet er goed aan om jezelf zo min mogelijk te laten zien. Het is geen probleem als hij in slaap valt bij zijn voer. Als die zich niet veilig voelt gaat die echt wel naar een ander plekje. En het is ook echt geen probleem als twee egels elkaar tegen komen in een tuin soms wordt er even flink gevochten om te zien wie de sterkste is ,dat hoort erbij dat doen alle dieren. .Er geld nu eenmaal het recht van de sterkste. Verder als ze in winterslaap gaan zoeken ze zelf een rustig plekje al hun zintuigen gaan op een lagere stand , waardoor ze echt jou stofzuiger niet horen. Maar meestal gaan ze niet zo dicht bij een huis in winterslaap maar zoeken een lekker plekje in het bos of in de tuin onder lekker veel bladeren. En soms in een slaaphuisje die wij voor ze klaar zetten. Bevalt de plek niet dan verhuizen ze vanzelf.


Douwe Avatar

Douwe 10 maanden geleden
I ben dit voorjaar begonnen met een vogelhuisje in mijn voor tuin.
Daar hangen 3 voedercilo's aan.
Met pinda, zonnepit en meelwormen.
Mussen kool, en pimpelmees, genieten er met hun jongen volop van.
Ze gaan er heftig mee tekeer.
Veel van het voedsel valt op het gras.
De hond van de buren ontdekte als eerste dat er s'avonds een egel dat zat op te peuzelen.
Nu heb ik speciaal egel voer gekocht en dat voor hem neer gezet.
Maar hij wandeld gewoon er langs, terwijl de waterbak er naast de volle aandacht krijgt.
Ik ben er dus maar mee gestopt aan gezien ik nu ook de katten uit de buurt op bezoek krijg.
Zou een voerbak dan wel een optie zijn of kan ik de situatie beter laten zoals hij is.


Robert de Vries Avatar

Robert de Vries 10 maanden geleden
Hallo Douwe je kan het allicht proberen om een voerbak te maken dan ,heb je ook niet zoveel last van katten uit je buurt. Verder kan ik je aanraden om geen egelvoer te gebruiken maar alleen kattenbroken junior het liefst kip, dit wordt het best door egels verdragen. Als egels weten dat er drinken en eten staat komen ze vanzelf bij jou eten. En soms een paar dagen niet en dan weer volop. Succes ermee .


Bas Avatar

Bas 10 maanden geleden
Geweldige tip! Eerste avond dat ik het voederhuisje had neergezet kwamen er meteen egeltjes op af.


Karl-Gerhard Linge Avatar

Karl-Gerhard Linge 10 maanden geleden
Ik zit al een tijdje te denken hoe ik het de katten moeilijk kan maken om aan de kattenbrokjes (met water zachter gemaakt) te komen, die de egels lekker vinden, zij lusten beslist niet alles. Ook krijgen zij wat meelwormen erbij, maar daar zijn sommige katten ook dol op.
Een heel goed idee en die bak, of bakken staan onder de schuur en droog. Maar 2 zou verstandig zijn bij regelmatig 4-5 egels die ook hun hol hier hebben, 2 zelf aangelegd en die zijn bezet.
Ik zal deze deze oplossing zeker gebruiken!