Een egel voederhuis maken

11 Nov 2022 in Egels
Afbeelding bij Een egel voederhuis maken


Compleet stappenplan Egel-voederhuis

Het  gaat slecht met de egels,dit komt onder andere dat er te weinig voedsel te vinden is. Wij  willen de egel graag helpen door hun bij te voeren. Dit kan je doen door een schaaltje kattenvoer en water op een droge of beschutte plek neer te zetten. De rest van hun voedsel o.a wormen , slakken torretjes vinden ze wel in de natuur. De kans is dat de katten uit de buurt of eigen kat graag een hapje mee eet, daar heeft de egel geen probleem mee, ze kunnen meestal goed met elkaar overweg. Het wordt wel vervelend als het meeste voer door de kat of buurkat wordt opgepeuzeld.

Een oplossing kan een voederhuisje zijn met twee  in en uitgangen, waarin  het kattenvoer gezet kan worden en het water er buiten.

Beschrijving met fotos en materiaal lijst voor een veilig egel voederhuis:

Benodigd Materiaal:

De meest geschikte opberg box is:   De Clipbox   (L x Br x H) -   38 liter - 52 x 36 x 26 cm   of  40 liter -  58 x 39 x 25 cm of  45 liter -  56 x 39 x 28 cm. Naar eigen inzicht kan er ook voor een grote opberg box gekozen worden.Twee P.V.C buizen, diameter 125 mm met een hoek van 90 graden met één mof        

   Egelvoederhuis-zelf-maken-met-een-doorzichtige-box-doos-opbergboxEgelvoederhuis-zelf-maken-met-een-doorzichtige-box-doos-opbergbox

Aan de slag:

Deze bak staat op de deksel: reden dat ik het schoonmaken eenvoudiger vind, de bodem bak eraf tillen krant of matje  ( Puppy trainingpads) er afschuiven en dan alleen de deksel met een sopje schoon maken en weer een schone krant of matje ( Puppy trainingpads)  erop, klaar en de bodem bak weer terug zetten. (mag natuurlijk ook wel met de deksel naar boven, uw eigen vrije keuze)

Egelvoederhuis-zelf-maken-met-een-doorzichtige-box-doos-opbergbox 

Stap 1: Hou de pijp met de kleinste omtrek tegen de bak die het beste uitkomt en teken deze met een viltstift af.          

Egelvoederhuis-zelf-maken-met-een-doorzichtige-box-doos-opbergbox       

Stap 2: Hierna kan het gat gemaakt worden met een soldeerbout of brand pen / graveer pen of met een verwarmd schilmesje die bij afkoelen opnieuw warm wordt gemaakt.

Egelvoederhuis-zelf-maken-met-een-doorzichtige-box-doos-opbergbox   


  Egelvoederhuis-zelf-maken-met-een-doorzichtige-box-doos-opbergbox   

Wanneer het gat netjes is gemaakt, blijft de buis op zijn plek zitten, wil je hem toch met een kit vastzetten is b.v. polymax een oplossing.  

  Egelvoederhuis-zelf-maken-met-een-doorzichtige-box-doos-opbergbox    

Stap 3: Herhaal deze procedure om de tweede  P.V.C buis te plaatsen.

Stap 4: Wanneer de bak met de deksel aan de onderzijde is,  kan er water in de rand blijven staan door regen, maak dan door en door in de  bak/deksel zijrand gaatjes met de soldeerbout of een verwarmt 6 mm boortje.  

Egelvoederhuis-zelf-maken-met-een-doorzichtige-box-doos-opbergbox

Nu is het voederhuis gereed om geplaatst te worden met een bodembedekker, krant of matje.

Advies: Staat het voederhuis openlijk in de tuin dan is het aan te raden bij veel wind een steen of iets zwaars op het huisje te plaatsen.
Als er veel zon in de zomer op het  voederhuis schijnt, kan de temperatuur hierin flink oplopen, het beste is deze in een schaduwrijke plek zetten.

  Egelvoederhuis-zelf-maken-met-een-doorzichtige-box-doos-opbergbox

Katvriendelijk egelhuisje

Nu het voederhuis geplaatst is, kan het zijn dat in uitzonderlijke gevallen een hele slimme kat toch via de 90  graden buis in het voederhuis weet te komen en ook weer eruit. Dan hebben we door ervaring, diverse manieren gevonden om de kat het nog lastiger te maken om in het voederhuis te komen. De egel heeft hiervan geen last.


Tip van Chantal S :


Een reepje van 1cm ducktape schuin op de buitenkant van de buis plakken.

Katten houden er niet van als iets aan hun vacht komt . Je doet de kat er verder ook geen pijn mee want de kat gaat niet verder omdat er iets plakt . Mocht je als kattenliefhebber toch twijfels hebben kun je met je hand over het plakkende gedeelte heen gaan dan wordt het iets minder plakkerig. Na schoonmaken of veel regen kan je nieuw tape plakken.

  Egelvoederhuis-zelf-maken-met-een-doorzichtige-box-doos-opbergboxEen andere manier is om op de 90 graden buis en recht stuk P.V.C buis van 50 cm er op te zetten ( in de mof, niet verlijmen) .       

In de buis is het glad waardoor de kat zich niet kan verplaatsen                                Egelvoederhuis-zelf-maken-met-een-doorzichtige-box-doos-opbergboxEen ander idee is:  om een tweede P.V.C. buis diameter 125 mm met een hoek van 90 graden met één mof op de eerste  P.V.C buis te plaatsen als een zig - zag. 


     


of in een zig-zag bocht vorm, door de gebogen vorm en de gladde binnenwand is het voor de kat lastig om er doorheen te kruipen.

 

Egelvoederhuis-zelf-maken-met-een-doorzichtige-box-doos-opbergbox   


Op de bovenstaande foto's zijn de buizen nog niet helemaal in elkaar geschoven, is het wel in elkaar geschoven zijn de bochten kleiner.
Waarom we een  doorzichtige plastic box gebruiken : deze makkelijk schoon is te maken, de egels plassen en poepen in het hok en gooien ook het eten uit het voeder bakje, het zijn echte rommel potten.


Ook is de egel te zien tijdens het eten als er een live/ nacht camera gericht op voederhuis staat en hoeveel egels er komen om te eten. Je kan dan meteen ook zien of de egel zich fit gedraagt en mocht dat niet zo zijn, kan je in overleg met de egel opvang dierenambulance,  met ondersteuning van video opname, om advies vragen.


Extra aandacht voor de doorsnede van de buizen.

De doorsnede van de P.V.C buis die eerst aangeraden werd en in gebruik was is 110 mm, deze gegevens komen uit 2019 en is nog steeds te vinden op niet bijgewerkte sites.
Door ervaring met live/ nacht opnames was te zien dat de grotere egels veel moeite hadden om door de 110 mm buis te komen. Daarom zijn we over gestapt op 125 mm, die door vele nu gebruikt worden, hier kunnen de grotere  egels beter door heen komen. Op een enkeling na, dan raden wij aan om de binnen zijde van de buis ruw te maken, waardoor ze beter grip hebben om te lopen, dit kan je met schuur papier voor elkaar krijgen. Wat wij ook door ervaring hebben aangepast is in plaats van één buis naar twee buizen te gaan. Dit geeft de egel meer vrijheid . Nog een voordeel is dat er dan een betere ventilatie is.


Heb je veel egels in de tuin en ruzie in het voederhuis zou je een tweede voederhuis neer kunnen zetten om ruzie een beetje te voorkomen.Zijn er vragen of opmerkingen reageer gerust onder dit blog.
0
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


David Avatar

David 5 dagen geleden
Goedemiddag Mark,
Ik probeer de egels ook te helpen helaas heb ik een tweetal buurtkatten die toch de voederbak inkomen heel irritant. Ik gebruik een plasticbak met 1 pvc bocht, twee heb ik ook geprobeerd maar hier komt deze kat ook door. Is het een idee een egelhuisje te gebruiken als voederhuis? Nog een andere vraag, ik heb deze vraag ook als meerde keren gevraagd aan de egelbescherming. Wanneer komt er een nieuw egel huis, ik gebruik momenteel 2 vivara xxl huizen waarvan 1 bewoont, deze zijn wel al een paar oud. Graag hoor ik je feedback.
Mvg,
David


Robert de Vries Avatar

Robert de Vries 5 dagen geleden
Hoi David, dus je hebt al eens, een tweede bocht op de eerste bocht gezet. Heb je de hier beschreven tips ook all eens gebruikt tegen de katten ? Anders zou je voor de ingang van de PVC buis stenen blokken kunnen zette waar de egel nog wel langs kan. De vivera huisje zijn inderdaad fijne huisjes. Vanuit onze facebookgroep is er persoonlijk contact geweest met vivera, maar die konden niet aangeven of ze wel weer een nieuwe serie gingen maken.


Frank Avatar

Frank 5 dagen geleden
Super idee dank voor het delen


Mark Avatar

Mark 1 week geleden
Wat zijn jullie ervaringen met deze constructie? Komer er egels in? Houdt het katten eruit?
Groet Mark


Robert de Vries Avatar

Robert de Vries 1 week geleden
Hoi Mark, er zijn vele egel liefhebbers die gebruiken dit soort voederhuizen met succes. De egel zal snel de ingang vinden , en naar binnen gaan als er voedsel staat. Katten die zullen in het meeste geval niet naar binnen gaan.


Mark Avatar

Mark 1 week geleden
Hoi ! Bedankt voor je reactie ik ben reuze benieuwd, ik heb afgelopen week zo'n constructie met een 125 mm bochtje bij mijn moedertje neergezet heeft die veel egels in haar tuin heeft en katten die het voer opaten wat ze voor de egels neerzette.


Robert de Vries Avatar

Robert de Vries 1 week geleden
Tip, mocht ze veel last hebben van vechten ( het recht van de sterkste, wie er eerst mag eten) in een voederhuis, kan ze nog een tweede neer zetten. en wens haar veel plezier


Mark Avatar

Mark 1 week geleden
OK bedankt voor de tip, zijn er nu al weer egels actief? Ik las ergens dat ze winterslaap houden tot april/mei zelfs.


Robert de Vries Avatar

Robert de Vries 1 week geleden
Zo ver ik weet, zijn er in diverse provincies wel egels wakker, maar het merendeel nog niet, afgelopen jaar waren ze hier eind januari wakker en nu slapen ze nog . Dit hou ik in de gaten met een live camera en wild camera's


Mark Avatar

Mark 1 week geleden
Aha een live cam, wat leuk. Speciaal voor egels, mag ik de link eventueel?


Robert de Vries Avatar

Robert de Vries 1 week geleden
Een life camera, daar voor zijn diverse geschikte ip bewaking camera’s te koop, bv bij een active winkel 😊 en die verkoopt ook goedkope 125 gb sd kaartjes, verder hierover kan ik je aanraden, als je op facebook zit naar de site van de egelwergroep te gaan “ Egelhuisjes “ daar is veel ervaring met diverse camera’s.....https://www.facebook.com/groups/mijnegelhuisje


Mark Avatar

Mark 1 week geleden
Hoi Robert, bedankt voor de facebook link het lijkt een besloten groep te zijn, klopt dat? Hoe kan ik lid worden eventueel?
Groet
Mark


Robert de Vries Avatar

Robert de Vries 1 week geleden
Hoi Mark, Er staat meestal onder de groep "Lid worden" deze aanklikken en dan de adviezen opvolgen, dan komt het wel goed.


Fenna Avatar

Fenna 2 weken geleden
Dank Robert voor je duidelijke omschrijving.

Hier komen wel 4 egels in mijn tuin, maar ook de buurkat geniet mee van de brokjes. Ik zal dit eens gaan maken en de egeltjes maximaal te kunnen ondersteunen en weer op gewicht te laten komen na de winterslaap.


Egelvriend Avatar

Egelvriend 1 maand geleden
Ik heb misschien nog een tip: Voor ongeveer €6 koop je bij de 90 graden buis meteen twee pvc ophangbeugels van hetzelfde merk als van de buis. Één bevestig je ìn de voerbak en èèn buiten de voerbak tegen de bakwand door het schroefje ervan aan te draaien. Mooi afgewerkt, goed vast en lekker stevig. Lijm is net zo duur, je gebruikt niet alles en het ziet er meestal toch minder mooi uit.


Robert de Vries Avatar

Robert de Vries 1 maand geleden
Egelvriend, bedankt voor je waarde volle reactie, die een mooie aanvulling is. om de buis te bevestigen.


Egels

Een egel voederhuis maken

Van een plastic opbergbox een egel voederhuis maken


Egels

Wat moet er op de bodem van een Egelhuisje

Nestmateriaal en belangrijke aandachtspunten bij de inrichting van het egelhuis.


Door Roel

Egels

Dit prikkelende zoogdier kan wel een steuntje in de rug gebruiken

Verbeter de winterslaap en slaapplaatsen, het bijvoeren van egels, de voortplanting, milieu etc


Door Paula kok

Egels

Egelopvang huizen in Drenthe

Hollandscheveld Stichting Egelopvang 't Egelhuus


Door Roel

Egels

Heb jij ooit eerder een egel met ballon syndroom gezien?

een opgeblazen egel zou niet lang in het wild overleven


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox