Hallo, ik ben een paardebloem.

14 May 2021 in Eten uit eigen tuin

Door Paula kok



(lees hier de Engelse versie) 

Hallo, ik ben een paardenbloem.

Veel mensen noemen mij onkruid maar ik ben een vriend en kom je helpen!
Als je mij ziet, bedenk dan dat ALLEEN IK maar daar op dat plekje wil en kan groeien.
Want:
Of de bodem is te compact/hard/aangestampt en die wil ik met mijn wortels graag voor je losmaken.
Of er is te weinig calcium in de bodem welke ik met het afsterven van mijn bladeren weer wat voor je zal aanvullen.
Of de bodem is te zuur. Maar ook dat zal ik voor je verbeteren als je mij de kans geeft.
Of een mengeling van bovenstaande redenen natuurlijk. 😊

Ik kom omdat je bodem mijn hulp nodig heeft dus het beste laat je mij ongestoord mijn gang gaan! Als alles hersteld is, zal ik vanzelf weer verdwijnen, beloofd! Probeer je me toch voortijdig met wortel en al te verwijderen, hoe secuur ook, ik kom met 2x zoveel terug! Net zo lang tot je bodem verbeterd is. 
Je kan zelfs aan mijn groei zien in welk stadium mijn hulp zit. Liggen mijn bladeren plat op de grond dan ben ik nog lang niet klaar maar reiken ze allemaal omhoog dan ben ik al een heel eind op weg.

Paardenbloemen nuttig voor insecten maar deze paardenbloem is ook eetbaar

Iets heel anders is dat ik 1 van de eerste bloeiers ben in het voorjaar dus ik kondig het voorjaar/de zomer voor je aan. Overdag als het warm is, zet ik mijn bloemen open maar s'avonds als het afkoelt doe ik ze snel weer dicht. Sterker nog, als  het overdag niet warm genoeg is doe ik ze helemaal niet open! 

Mijn bloemen zijn het eerste voedsel voor insecten na hun winterslaap en daar waar andere planten OF stuifmeel OF nectar hebben, heb ik ze allebei! En niet te zuinig ook! 🤪😉

Paardebloemen geven veel nectar en stuifmeel aan insecten in het voorjaar

Mijn bloemen zijn trouwens zelfs lekker voor jullie mensen, wist je dat? Ik werd vroeger "honing (of goud) van de armen" genoemd omdat ze zo lekker zoet zijn in bv jam, saus of salade. Het internet staat vol met recepten! Maar wacht nog even tot eind Mei of later voor je begint met plukken en zelfs dan, pluk nog niet alles aub! De biodiversiteit en bijen zullen je heel erg dankbaar zijn!

En als laatste: zie je mij staan maar ipv gele bloemblaadjes heb ik allemaal witte pluisjes?  Doe dan een wens.....en blaas heeeel hard.....als je al mijn zaadjes ineens hebt afgeblazen zal ik ook nog eens proberen je wens uit te laten komen! 😉🤫😁

Was getekend,

Jouw vriend, de paardenbloem

Wil je mij volgen en meer nuttige tips lezen?  bezoek mijn eigen pagina. >> "Uit de pen gevallen" <<

Paardebloem nuttige kruidenplanten voedsel voor insecten en bijen in het voorjaar


2
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Jozef Boels Avatar

Jozef Boels 5 maanden geleden
Lieve paardebloem, lieve pisbloem, bedankt dat ik je soms in mijn tuin tegenkom en jij de nieuwe groei aankondigt! Jij mag van mij zonder problemen blijven staan en gaan zolang je wil!


Katie Avatar

Katie 5 maanden geleden
Supergeweldige omschrijving van jou Paardebloem


Maria Thielemans Avatar

Maria Thielemans 8 maanden geleden
Leuke info waar ik nog veel van kan leren ,erg nuttig
Maria


Riekie Dekkers Avatar

Riekie Dekkers 9 maanden geleden
Geweldig !


Joke Avatar

Joke 9 maanden geleden
Ik heb altijd geweten dat paardebloemen belangrijk zijn en ik vind ze ook heel mooi.


Wiepkje Avatar

Wiepkje 10 maanden geleden
Wat een nuttige informatie!


Eten uit eigen tuin

Van oude dakgoten naar een heerlijke aardbeienoase

Heb je ooit gedacht aan het hergebruiken van oude dakgoten? En het resultaat is geweldig: mijn eigen groeiplaats voor heerlijke aardbeien! 🌞🍓


Door Mellisa

Eten uit eigen tuin

Spinaziesoep met daslook

Ze groeien zo'n beetje gelijktijdig in de moestuin. De spinazie en de daslook en ze zijn ook nog eens perfect te combineren in gerechten. Met wat prei, spinazie en een bos daslook maak je een heerlijke en gezonde, groene spinaziesoep met daslook. Decoreer met daslookbloemen.


Door Lynda

Eten uit eigen tuin

Heirloom tomaten, een wereld van verschil

Het kweken van bijzondere heirloom tomatensoorten.


Door Feggies

Eten uit eigen tuin

Huisgemaakte pizza met eigen tomatenpuree - tomaten uit eigen moestuin

Van de tomatenoogst die we niet direct weg eten, maken we porties neutrale tomatenpuree die we invriezen en dan hopelijk voor het hele jaar, de winter en het voorjaar genoeg hebben voor sauzen, soep en eigengemaakte pizza’s


Eten uit eigen tuin

Wilde cichorei een pracht van een kruid

Deze is een plant met geschiedenis, legendes en verhalen in overvloed. Geschild en gekookt kan deze bereid worden of als toevoeging aan sauzen


Eten uit eigen tuin

Mispels een gezonde vrucht voor heerlijke recepten als mispeljam of mispellikeur

Vroeger kenden ze reeds de voordelen van de mispel. Wist je dat ze een grote hoeveelheid aan vitamine C bevatten, voedingsvezels en mineralen.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox