Maden in de kliko... Hoe komen maden daar? en hoe kom ik van ze af?

Door DaniekDeG - 21-8-2019 in Dieren
2 reacties

Maden in de kliko... Hoe komen maden daar? en hoe kom ik van ze af?

Maden in de kliko... Hoe kom ik er vanaf?

Iedereen is ze wel is tegen gekomen... Maden. Krioelend tussen het vuilnis. Ze geven ook nog is een nare geur af. Ik vind ze maar vies en ik wil er vanaf!
Maar eerst even wat feitjes.

Wat zijn maden eigenlijk?

Maden zijn jonkies van een vlieg of van een mug. Ze komen voor op warme vochtige plekken waar ze veel kunnen eten. Denk hierbij aan een vuilnisbak/kliko, prullenbakken in huis, net dode dieren (en zelfs in open wonden). Ze komen hier omdat de vlieg hier haar eitjes legt. Een vlieg kan ongeveer 1000 eitjes leggen maar daarvan komt maar +- 15% uit. Dit gebeurt voornamelijk in de zomermaanden. Bizar eigenlijk.... Zoveel vliegen.. en toch is het maar 15% van de populatie als je nagaat dat 85% niet uitgekomen is..

De eitjes komen al na enkele uren uit. Hier kruipen dan kleine maden uit die opzoek gaan naar voedsel. Maden vervellen 2 keer en daarna vormt het zich tot een pop. Van maden tot een vlieg kan al na 7 dagen.

Wat is de functie van maden?

Maden zijn niet erg. Sterker nog ze zijn best nuttig! Maden breken allereerst dood weefsel af. Ze kunnen enorm veel eten. Éen kilo maden die zich volledig kunnen uitleven kan na een week 300 kilo wegen. Dit geeft wel aan hoeveel deze kleine beestjes kunnen eten. Elk stukje voedsel in de kliko gaan ze bijlangs. Vooral vleesresten is een aangename maaltijd voor maden. Hoe meer ze eten hoe sneller ze een vlieg worden. Als ze eenmaal een vlieg zijn dan verlaten ze de kliko.

Hoe bestrijd ik maden?

Er zijn een aantal manieren om maden te voorkomen en te bestrijden. Hieronder staat wat je kunt doen!

  1. Je kunt maden voorkomen in de kliko door oude kranten tegen de wanden aan te plakken, zodat etensresten niet aankoeken.
  2. Mochten er al maden in de kliko zitten, dan kun je een tak van de Hedera oftewel de klimop in de kliko leggen. Deze is giftig voor de maden.
  3. Maden vinden kokend heet water met azijn of groene zeep niet zo lekker en zullen snel verdwijnen.
  4. Je kan etensresten verpakken in iets wat dicht zit. Hierdoor kunnen vliegen niet bij het voedsel om daar eitjes in te leggen.
  5. Lavendel is een hele goeie bestrijder. Los van dat het de geur aanpakt, pakt het ook de maden zelf aan. Maden vinden lavendel smerig en gaan er zelfs aan dood! Verse lavendel kan gebruikt worden maar ook een luchtverfrisser met een lavendel geur.

Hoe voorkom jij dat er maden in je kliko komen?

 

4 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.


Jan de B 22-8-2019
niet storen ik ben in de tuin

Mijn schone kliko recept is als volgt

Last van condens en nare geurtjes in je container? Leg op de bodem een paar oude kranten en leg een dunne lat of balk onder het deksel zodat deze iets open staat. De container blijft droog en stinkt niet. Tevens blijft de bodem na het legen schoon omdat de oude kranten eventueel vocht en drap opneemt en mee wordt geleegd!


Carmen v/d Wetering 21-8-2019
ligt voor pampus in het gras

Wij hebben een ombouw laten maken om dit hele madenfestijn en sws de lelijke en opzichtige bakken te (camoufleren).  Nadat we  een ombouw hadden laten plaatsen werd het een stuk minder met de stank en ook het madencircus was verhuisd.

Voor ons is de ombouw de oplossing tegen maden. En de bak wordt eens in de zoveel tijd gereinigd door de cleaning service. 

 


De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions