Potgrond hergebruiken

05 Sep 2023 in Grondbewerking

Door Jan de B

Afbeelding bij Potgrond hergebruiken


Potgrond opnieuw gebruiken: Een duurzame tip voor tuinliefhebbers. 

Hier hebben we zoals velen het terras vol staan met potten en bakken gevuld met potgrond. Maar wat doen we met die duur betaalde potgrond na het tuinseizoen? Laten je de bakken 's winters staan of bergen jullie die op....maar wat doe je dan met al die potgrond? 

In dit blog ga ik je laten zien hoe je oude potgrond kunt hergebruiken en transformeren tot vruchtbare grond voor je planten door het proces van hergebruik en compostering.

Stap 1: Verzamelen van oude potgrond

Gedurende het jaar verzamel je alle gebruikte potgrond in een grote plastic ton of vuilnisbak. Het is belangrijk dat het deksel niet luchtdicht sluit, en dat je ervoor zorgt dat de potgrond voldoende vochtig blijft. Dit is de eerste stap naar een duurzaam hergebruikproces.

Stap 2: Compost toevoegen aan gebruikte potgrond voor nieuwe voedingsstoffen

In de herfst is het tijd om actie te ondernemen. Voeg aan de verzamelde potgrond 1 deel gezeefde compost toe voor elke 4 tot 5 delen oude potgrond. Meng dit mengsel grondig en zorg ervoor dat het vochtig is. Compost voegt niet alleen voedingsstoffen toe, maar verbetert ook de structuur van de potgrond.

Stap 3: Overwinteren voor verbetering structuur

Plaats de ton met het mengsel buiten gedurende de hele winter. Het bevriezingsproces zal de celwanden breken, wat resulteert in fijnere potgrond. Na de vorstperiode zal het mengsel verder verteren en composteren. Dit verbetert niet alleen de textuur maar verrijkt ook de potgrond met organisch materiaal.

Stap 4: Bescherm tegen insecten

Probeer het deksel van de ton zoveel mogelijk gesloten te houden om te voorkomen dat insecten erin kunnen kruipen. Dit helpt om het proces schoon en effectief te houden.

Stap 5: Gebruik in het voorjaar

In het voorjaar heb je opnieuw vruchtbare potgrond klaar om te gebruiken voor je planten. Deze hergebruikte potgrond is rijk aan voedingsstoffen en heeft een verbeterde textuur, wat perfect is voor het nieuwe tuinseizoen. 

Dit proces kun je herhalen en herhalen, waardoor je in feite een gesloten kringloop van potgrond creƫert. Je hoeft tijdens het gebruik van de potgrond nauwelijks of helemaal geen extra meststoffen toe te voegen, omdat er elk najaar verse compost aan wordt toegevoegd, vergelijkbaar met wat er in de natuur gebeurt.

Bespaar op je uitgaven met hergebruik oude potgrond.

Bespaar geld, verminder afval en help het milieu door oude potgrond te hergebruiken. Het is een win-win voor zowel je tuin als onze planeet. Dus, waarom zou je niet overwegen om deze duurzame methode voor potgrond hergebruik in je tuin toe te passen? 

Je zult versteld staan van de resultaten!


1
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Evelyn Becu Avatar

Evelyn Becu 3 weken geleden
Prima tip!


Klaas ofman Avatar

Klaas ofman 3 weken geleden
Goed om te weten over oude pot grand


Grondbewerking

Hoe slim omgaan met de grond water kan besparen

Door op de juiste manier om te gaan met je bodem, regenwater en het bijspringen kun je veel water besparen in je tuin, kan overtollig water makkelijker weg en blijft je tuin altijd fris en groen


Grondbewerking

De onderwereld actief in je eigen tuin!

Karton, dat uit houtvezels bestaat, is een fantastisch veilig materiaal dat ook in de groente/moestuin gebruikt kan worden om onkruid tegen te gaan.


Door Marie Mul

Grondbewerking

Bodemleven van ruw materiaal tot voeding voor planten.

De cirkel moet rond zijn voor een optimale oogst of meer tuinplezier, bodemleven, bodem, planten, gewas, beworteling. Tussen deze stappen ben jij de tuinbaas, Klinkt simpel maar we doen het veel te weinig.


Door Tuindingen

Grondbewerking

Siergrassen snoeisel mulchen

Gratis mulchlaag voor een rijk bodemleven


Grondbewerking

Eierschalen gooi ze niet meer weg, maar gebruik ze in je tuin!

worden snel afgebroken en kunnen veel gezonde voedingsstoffen leveren


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox