Yucca filamentosa / Palmlelie

08 Oct 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Yucca filamentosa / Palmlelie


Vaste plant. Winterhard. Polvormend - groenblijvend -exotisch uitziend.

De Palmlelie is een uit Noord-Amerika afkomstige, langzaam groeiende, vaste plant uit de Aspergefamilie. De Palmlelie is een semi-woestijn plant die vrij exotisch overkomt met haar lange spitse bladeren.

De Palmlelie is een prachtige, decoratieve tuinplant. De dikke wortels groeien diep naar beneden en deels naar opzij, waar zich jonge planten vormen. Van daaruit, dicht bij de grond, groeien vanuit een rozet zwaardvormige bladeren met een donkergroene kleur. Inmiddels zijn er sedert de introductie van de plant in onze tuinen, heel wat cultivars gekweekt en is de Palmlelie ook ander bladkleuren te krijgen. De bladeren zijn leerachtig en hebben een spitse punt. Kenmerkend voor deze Yucca zijn de vezels die aan de randen van de bladeren loslaten.

In de periode juli - augustus verschijnen de dikke bloemstengels met een lengte van 90 tot 150 centimeter. Ze zijn bezaaid met prachtige, ruim twee centimeter grote, klokvormige bloemen. De klokjes zijn meestal crèmewit maar soms witgroen van kleur. Na de bloei verschijnt een zaaddoos waarin de zaden zich ontwikkelen. De zaden verspreiden zich met de wind.

De bladeren blijven de hele winter groen en verdragen een temperatuur van -30 graden Celsius.

Er zijn een aantal prachtige cultivars en hybriden gekweekt. Voor onze tuinen zijn onder meer heel mooi:
  • Yucca filamentosa, de standaard Palmlelie
  • Yucca filamentosa 'Bright Edge’ , compacte vorm, groene bladeren met heldergele rand
  • Yucca filamentosa 'Golden Sword', groene bladeren met een heldergele rand
  • Yucca filamentosa 'Ivory Tower’, groene bladeren met een witte rand
  • Yucca filamentosa ‘Color Guard’, heldergele tot lichtrode bladeren met een groene rand

Plantvoorschriften 
Planten laat voorjaar, zodat hij tijd heeft om goed aan te slaan. Alleenstaand of in de border. Grond neutraal - kalkhoudend.
Goed doorlatende grond. Voor mooie bloemen een hete, droge plek in volle zon.
Ook goed in kusttuinen en op zandgrond. Groeit zelfs op arme grond.

deze vaste planten groep zijn geschikt voor droge tuinen

Onderhoud
Eenmaal gevestigd kan de plant voor zichzelf zorgen. Vocht is een groter probleem dan koude.
Oude bloemen aan het eind van het seizoen verwijderen maar niet te vroeg
Geen extra voeding nodig in de tuin.
Voorjaar: zodra de vorst is geweken de dode bloemstengels verwijderen en de dode bladeren die aan de voet zitten wegtrekken.
Haal nooit teveel weg. Als de top een strenge winter niet overleefde kan je de plant zover terugsnoeien dat de rotte en zwarte delen eraf zijn. Geef daarna wel voedsel en een nieuwe mulchlaag rondom de voet. Na enige tijd gaan ze weer uitlopen.
In strenge winters de voet van de plant beschermen met een flinke mulchlaag.

Vaste planten die tegen de droogte kunnen

De palmlelie kan op drie manieren worden vermenigvuldigd. Zaaien is de minst gebruikelijke en ook moeilijkste manier. Zaai in de late herfst in een grond voor heideachtigen en zet het zaaisel in een koude kas of plaats het onder glas bij een koele kamertemperatuur. Scheuren en ook afsnijden van worteluitlopers heeft de meeste kans van slagen. Plant de worteluitloper en ook het afgescheurde deel de eerste tijd in een mengsel van zand en grond voor heideachtigen. Maak een verhouding van één deel zand op drie delen grond voor heideachtigen. Soms ook worden kopstekken genomen. De resultaten daarvan vallen echter tegen.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Rommelaere Avatar

Rommelaere 7 maanden geleden
Goedenavond. ik heb een kopstek van mijn yucca filametosa afgebroken. kan ik aan deze nog wortels doen krijgen? Alvast bedankt.


ERIC GOUWY Avatar

ERIC GOUWY 9 maanden geleden
Mooie plant !


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox