Lijst inheemse planten nederland voor de natuurlijke tuin

07 Nov 2023 in Vaste planten

Door Tuindingen

Afbeelding bij Lijst inheemse planten nederland voor de natuurlijke tuin


Tuinieren met inheemse vaste planten. 

Deze planten, die van nature in Nederland voorkomen, zijn niet alleen prachtig om te zien, maar dragen ook bij aan de biodiversiteit en het ecosysteem van je tuin. Inheemse vaste planten hebben diverse functies: ze bieden voedsel en beschutting aan insecten, vogels en andere dieren, helpen bij het bestuiven van bloemen, en dragen bij aan de natuurlijke balans in je tuin.

Wat maakt deze planten zo waardevol? Inheemse planten zijn aangepast aan het lokale klimaat en de bodem, waardoor ze gemakkelijker te onderhouden zijn en minder water en meststoffen nodig hebben. Bovendien zijn ze beter bestand tegen ziekten en plagen, waardoor je tuin op een natuurlijke manier gezond blijft.

Misschien vraag je je af of je je hele tuin moet omtoveren met inheemse plantensoorten. Het goede nieuws is dat je inheemse vaste planten ook kunt combineren met je bestaande beplanting. Door strategisch te kiezen voor inheemse planten die passen bij de groeiomstandigheden in jouw tuin, kun je een harmonieus geheel creëren. Denk aan kleurrijke bloemen, geurige kruiden, en prachtige grassen die het hele jaar door leven brengen in je buitenruimte.

inheemse-planten-tuin-planten-voor-vlinders-plantlijsten-

Ontdek onze uitgebreide plantlijst met 75 inheemse plantensoorten voor een biodiverse tuin!

Onze plantlijst biedt een uitgebreid assortiment aan kleurrijke bloemen, robuuste bodembedekkers en elegante grassen die niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar ook bijdragen aan de lokale biodiversiteit. Door te kiezen voor inheemse planten, draag je bij aan het behoud van inheemse flora en fauna, terwijl je tegelijkertijd geniet van een tuin die floreert in harmonie met de natuur.

ADVIES: Bekijk volledige lijst inheemse vaste planten voor de tuin <


Campanula rapunculoides (Rapunzelklokje) is een inheemse vaste plant in Nederland.

Deze plant staat bekend om zijn sierlijke uitstraling met slanke stengels en lichtpaarse klokvormige bloemen. Het is een winterharde plant die bijen en andere bestuivers aantrekt, waardoor het een waardevolle toevoeging is voor de biodiversiteit in de tuin. Het gedijt goed in verschillende bodemsoorten en houdt van zonnige tot licht beschaduwde plekken. Wist je dat deze paarsbloeiende schoonheid, het Rapunzelklokje (Campanula rapunculoides), eetbaar is van top tot teen? Zowel de bloemen, bladeren als de wortel kunnen worden gebruikt in de keuken. De jonge bladeren van deze plant zijn perfect om toe te voegen aan salades of als garnering voor culinaire creaties. Ze hebben een milde smaak en kunnen een verrassende aanvulling zijn. Het is echter cruciaal om ervoor te zorgen dat je de plant plukt uit een schone en onbesmette omgeving en dat je zeker weet dat je het juiste soort hebt, omdat sommige vergelijkbare planten giftig kunnen zijn. Als je twijfelt, is het altijd raadzaam om advies in te winnen bij een ervaren wildplukker of botanicus voordat je eetbare wilde planten verzamelt en consumeert.

Grote Kattestaart - plantlijst - inheemse vaste planten -

Tuinonderzoek en bodemanalyse: een belangrijke stap voor een gezonde tuin

Naast het aanplanten van inheemse vaste planten is er ook aandacht nodig voor een gezonde en juiste tuinbodem. Je planten groeien en bloeien als ze zich goed voelen, dat wil zeggen, als ze onder de juiste omstandigheden zijn aangeplant en voeding tot hun beschikking hebben. 

Als je naar je tuin kijkt, let dan eens op de prachtige groene planten met weelderige bloeivormen. Bekijk ook de staat van je grasmat: let op de kleur van je gazon en beoordeel de textuur en structuur van je tuin. Als je een schep tuinaarde uit je tuin neemt, let dan op wat je ziet. Voel aan de aarde: is het een mooie kruimelige structuur of zijn het ronde hoekige kluiten die uit elkaar vallen? Kijk goed tussen deze gronddeeltjes - zie je bodemleven, zoals wormen en insecten?

Het is ook belangrijk om te weten op welke grondsoort je tuiniert: klei, löss, leem, zand of veengrond. Deze verschillende grondsoorten bepalen wat er goed gedijt in je tuin en wat niet. Als je onderzoekt welke tuingrond in jouw tuin aanwezig is, kun je daarvan profiteren. Begrijpen hoe deze grondsoorten worden beïnvloed door dieren, wind, zon, temperatuur en neerslag, stelt je in staat om je tuin in de juiste richting te sturen tijdens de natuurlijke processen die zich afspelen.

Lees verder >>  Voedend voedsel en dus het jaarrond een gezonde bodem.0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


Vaste planten

Hyssop: Het Gonst van de bijen rondom deze plant

Een bijenplant is een plantensoort die van nature bijen aantrekt en voorziet van nectar en stuifmeel. Bijen zijn essentieel voor het bestuiven van bloemen en planten, waardoor ze een belangrijke rol spelen in de voortplanting van vele plantensoorten en bijdragen aan een gezonde biodiversiteit.


Door Tuindingen

Vaste planten

Geranium Rozanne is een zeer langbloeiende vaste plant ( Mei tot November)

Fleurt elk stukje van de tuin op met prachtige paarse uitbarstingen van oneindige bloeiperiodes. Het zijn onderhoudsvriendelijke vaste planten. De Geranium ´Rozanne´ valt goed te combineren met andere tuinplanten. De Rozanne bloeit vanaf het voorjaar tot de eerste vorst en produceert constant nieuwe bloemen.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox