Bossalie (Salvia nemorosa)

07 Jun 2024 in Vaste planten

Door Kim

Afbeelding bij Bossalie (Salvia nemorosa)


Bossalie (Salvia nemorosa): veelzijdige, langbloeiende en winterharde tuinplant

Bossalie, bekend onder de botanische naam Salvia nemorosa, is een veelzijdige plant die deel uitmaakt van een plantengeslacht met ongeveer 900 soorten. Deze plant, een krachtpatser binnen de saliefamilie, kan in diverse omgevingen overleven, zoals in stedelijke gebieden, aan de kust, in bloembakken en zelfs tussen stoeptegels. Salvia nemorosa staat bekend om zijn langdurige bloei, die kan worden verlengd door het regelmatig verwijderen van uitgebloeide bloemen. Dit kan ervoor zorgen dat de plant soms zelfs nog in de herfst bloeit. De bossalie is uitstekend te combineren met bloembollen en andere planten.

Salvia nemorosa

Uiterlijk kenmerken

Salvia nemorosa vormt pollen waaruit lange, opgaande bloeiaren tevoorschijn komen. De bladeren zijn meestal grijsgroen en hebben een langwerpige, ovale vorm. De gemiddelde hoogte van de bossalie varieert tussen de 50 en 60 cm, afhankelijk van de specifieke variëteit. Qua kleuren varieert de Salvia-soort van wit tot rood, geel en blauw, terwijl de bossalie zelf een beperkter kleurenspectrum heeft, variërend van paars tot blauw, lichtroze en wit.

Variëteiten

Enkele mooie variëteiten van Salvia nemorosa zijn:

  • ‘Caradonna’: Paarse bloemen met donkere stelen.
  • ‘Mainacht’: Blauw-paarse bloemen.
  • ‘Sensation Rose’: Lichtroze bloemen.
  • ‘Schneehuegel’: Witte bloemen.
  • ‘Marcus’: Lichte blauwpaarse bloemen.
  • ‘Sensation Deep Blue’: Blauwe bloemen.
  • ‘Amethyst’: Lila/paars bloemen.

salvia, Langbloeiende vaste planten, paars bloeiend

Gebruik en ecologie

In tegenstelling tot zijn verwante soort, Salvia officinalis, is Salvia nemorosa niet eetbaar. De plant heeft echter een heerlijke geur die vlinders, bijen en andere insecten aantrekt, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin.

Verzorging en groei

De bossalie is een vaste plant die winterhard is, maar niet wintergroen. Dit betekent dat de plant in de winter bovengronds afsterft, maar in het voorjaar weer opnieuw begint te groeien en bloeien. Door zijn aanpassingsvermogen en relatief eenvoudige verzorging is Salvia nemorosa een uitstekende keuze voor zowel beginnende als ervaren tuiniers.

Aantrekkelijke plantcombinaties met Salvia Nemorosa

Borderpakket 1: Salvia Nemorasa (bossalie, Lavendel (Lavandula angustifolia), Achillea millefolium (Duizendblad),  Echinacea purpurea (Zonnehoed)

Een speelse mix van bloemvormen en kleuren, met een langdurige bloei die bijen en vlinders aantrekt. De opgaande groei van de salvia, vooral wanneer je ze combineert met de bossige, geurende lavendelplanten, het sierlijke blad van duizendblad en de opvallende bloemhoofden van de zonnehoed, geeft je tuin een levendige, kleurrijke en langbloeiende mix van vaste planten. Dit borderpakket zal je niet teleurstellen, met als bijkomend voordeel dat insecten hier voortdurend af en aan vliegen.

borderpakket-salvia nemorosa

Borderpakket 2: Salvia nemorosa (bossalie) plantcombinatie met Coreopsis verticillata (Meisjesogen), Nepeta x faassenii (Kattenkruid), en Verbena bonariensis (IJzerhard)

Creëer diepte, hoogte en kleur in de tuin met deze langbloeiende zonaanbidders. Vul de border met de bossige Coreopsis verticillata (Meisjesogen), met haar opvallende gele bloemen. Voeg daaraan toe de niet veeleisende Nepeta x faassenii (Kattenkruid) met haar rijkbloeiende kleine bloemetjes, en maak het geheel af met de Verbena bonariensis (IJzerhard), die er vrolijk tussendoor groeit als een weefplant. Deze combinatie is een echte insectenmagneet.

Online-borderpakketten-bestellen-plantenwebshop-tuininrichting

Borderpakket 3: Salvia nemorosa (bossalie) in combinatie met Allium sphaerocephalon (Kogellook), Achillea filipendulina (Duizendblad), en Geranium 'Rozanne'

Borderopvulling met bodembedekkende vaste planten die van mei tot de eerste nachtvorst lang bloeien. De paarsbloeiende Geranium Rozanne, die wat ruimte nodig heeft, wordt afgewisseld met Achillea filipendulina (Duizendblad), die zorgt voor een overvloed aan insecten en vlinders door haar platte schermbloemen. De speelse bloemhoofden van de kogellook geven het borderpakket een levendige uitstraling. Plaats de Salvia nemorosa planten er tussenin, voor of achter, en creëer van je border een natuurlijk ogende, langbloeiende tuininrichting. Deze plantcombinaties zijn geschikt voor zowel kleine als grote tuinen.


Borderpakket 4: Salvia nemorosa (bossalie) in combinatie met Penstemon digitalis (Scharnierbloem), Agastache 'Blue Fortune' (Dropplant), en Rudbeckia fulgida (Zonnehoed)

Salvia nemorosa heeft kenmerkende aarvormige bloemen die een opvallend verticaal element toevoegen aan de border. De bloemen trekken bijen, vlinders en andere bestuivende insecten aan, waardoor ze niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar ook ecologisch waardevol. 
De witte bloemen van de Penstemon digitalis contrasteren prachtig met de paarse bloemen van Salvia nemorosa. De hoogte van de Penstemon digitalis zorgt voor een mooi contrast en geeft de border structuur en diepte. De blauwe bloemen van Agastache 'Blue Fortune' bieden een levendige kleur die mooi samengaat met zowel de paarse Salvia nemorosa als de witte Penstemon digitalis. Net als Salvia trekt Agastache 'Blue Fortune' bijen, vlinders en kolibries aan, waardoor het een waardevolle toevoeging is aan de border. De gele bloemen van Rudbeckia fulgida voegen warmte toe aan de border, waardoor een boeiend contrast ontstaat met de andere kleuren in de border. De hoogte en textuur van Rudbeckia fulgida creëren een interessante gelaagdheid in de border en zorgen voor visuele variatie.

salvia-combineren-beplantingsplan-ideen-borderpakket

Borderpakket 5: Salvia nemorosa (bossalie) in combinatie met Sedum 'Autumn Joy' (Vetkruid), Salvia nemorosa 'Caradonna', en Perovskia atriplicifolia (Russische salie)

Salvia nemorosa (bossalie) vormt het middelpunt van deze border met zijn kenmerkende spikes van paarse bloemen, die een verticaal element toevoegen en bijen, vlinders en andere bestuivende insecten aantrekken. Sedum 'Autumn Joy' (vetkruid) voegt een prachtige textuur toe met zijn dikke, vlezige bladeren en bloeit in de herfst met clusters van roze bloemen, waardoor het een perfecte partner is voor de paarse Salvia. Salvia nemorosa 'Caradonna' biedt een diep paarse bloei en contrasteert mooi met de zachtere tinten van Sedum 'Autumn Joy'. Perovskia atriplicifolia (Russische salie) voegt een luchtige textuur toe met zijn fijn vertakte grijsgroene bladeren en rechtopstaande bloemaren, die een zwevend effect creëren boven de andere planten. Samen vormen deze planten een harmonieuze en boeiende border

Planten en verzorgen

De verschillende borderpakketten doen het goed in een tuin die volop in de zon staat en zijn ook goed bestand tegen een wat drogere standplaats. Zorg er bij de aanplant voor dat de grond goed voorbereid is en dat het water niet blijft staan. Een goed doorlatende grond is cruciaal, aangezien slechte drainage de groei en bloei in een later stadium kan beperken. Hoewel deze planten goed gedijen in de volle zon, is het verstandig om ze tijdens langdurige droogte van water te voorzien of rondom de planten te mulchen. Mulchen helpt verdamping tegengaan en bevordert de doorlaatbaarheid van de grond, evenals de opname van water en voedingsstoffen.0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst

Plantadvies: Vaste planten, vooral inheemse soorten, zijn waardevolle toevoegingen aan elke tuin. Ze verrijken de biodiversiteit door vlinders en insecten van voedsel te voorzien en zijn essentieel voor lokale ecosystemen. Denk aan wilde marjolein, wilde geranium en gewone margriet voor een bloeiende en biodiverse tuin. Zorg goed voor hen voor een prachtig resultaat!


Door Tuindingen

Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox