Wat kan je doen met een uitgebloeide zonnebloem?

12 Sep 2022 in Vogels in eigen tuin

Door RoelWat maakt de zonnebloem toch zo bijzonder?

De bloem die wij nu associëren met de zomer komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Hier werd de plant door de indianen als voedselbron gebruikt. Het was overigens niet de schoonheid van de zonnebloem die de harten van de Europeanen veroverde, maar de olie die uit de plant onttrokken kan worden.

sun-flower-zonnebloem-planten-en-vogelvoer-oogsten-pikken-voeren-najaar-welke-vogels-komen-er-op-af

1 mei internationale zonnebloem-dag

Elk jaar op 1 mei is het “Internationale Zonnebloem dag”. Overal ter wereld planten mensen op deze dag zonnebloemzaadjes op ongebruikte stukjes grond in de stad. Al sinds de Romeinse tijd is 1 mei een dag waarop planten en bloemen weer bloeien en het lentefeest wordt gevierd. En jij kunt meehelpen met vieren op deze dag, door het planten van zonnebloemen!

In 2008 bedacht Engelsman Richard Reynolds dat de wereld wel wat meer kleur, liefde en dus… zonnebloemen kon gebruiken. Daarom riep hij 1 mei uit tot “internationale zonnebloem dag”.

Zonnebloempitten voer voor vogels

Zonnebloempitten voer voor vogels

Een extra voorraadje vet. Dat is wat vogels nodig hebben om de winter goed door te kunnen komen. Die reserves bouwen ze op in de herfst. En wij kunnen ze daarbij helpen.

In plaats van je verwelkte zonnebloemen weg te gooien, geef je ze een tweede leven als een natuurlijk vogelvoederbakje voor in je tuin. Vogels zijn namelijk dol op de pitten van de zonnebloem. Hang de zonnebloem hoofden stevig op in een struik of aan het balkon en geniet van de smullende vogels

De zonnebloem is een voedselbron die voornamelijk wordt gewaardeerd door vogels die zich te goed doen aan de pitten. Niet alleen vogels worden na de bloei aangetrokken door de zonnebloempitten, ook andere dieren trekken naar de bloem toe. Ze zijn er absoluut dol op.

Zonnebloem-zaden-vogelvoer-gezond-uitgebloeid-drogen-voeren

Zonnebloempitten zitten boordevol mineralen zoals kalium, calcium, magnesium en ijzer, samen met vitamine B-complex. Hoog in eiwitten, vezels en meervoudig onverzadigd vet. Veel verschillende tuinvogels komen genieten en smullen van de aangeboden zonnebloempitten. 

Deze vogelsoorten komen eten van de zonnebloemhoofden 

 • Pimpelmees
 • Huismus
 • Groenling
 • Putter
 • Grote bonte Specht
 • Koolmees
 • Vink
 • Groenling
 • Roodborst

Uitgebloeide zonnebloemen vormen een heerlijk zonnepittenbuffet. 

zonnebloem-pitten-uitgebloeid-ophangen-in-tuin-voor-vogels-vogelvoer

Vogelvriendelijk tuinieren

Om nog meer vogels aan te trekken kun je naast voedsel ook beschutting en een plek om een nest te bouwen aanbieden. Dat kan zelfs in een kleine tuin. Zorg voor gevarieerde beplanting in de tuin en laat afgevallen bladeren zoveel mogelijk liggen. De insecten die daarin leven worden door de vogels gegeten, net als zaden aan uitgebloeide planten. Maak een donkere plek in de tuin, bijvoorbeeld onder een grote boom. Vogels broeden of schuilen daar graag. Heb je geen grote boom in de tuin? Dan kun je ook een nestkastje ophangen. Plant klimplanten (hop, kamperfoelie) onder het nestkastje. Ook een balkon kun je vogelvriendelijk maken. Plaats bakken met vaste planten en een waterschaal. Door klimmers vanuit bakken omhoog te laten groeien langs een frame, kun je zelfs groene afscheidingen maken waarin vogels na verloop van tijd kunnen schuilen.

Er zijn veel redenen om ervoor te kiezen een haag in je tuin te planten.

Als levende wezens dragen haagplanten bij aan het in stand houden van verschillende ecosystemen. Zo maakt zij deel uit van de waterkringloop en voorziet zij verschillende dieren in hun levensonderhoud, onder andere vogels en insecten. Vogels en haagplanten zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Enkele voorbeelden van hagen die geliefd zijn bij de vogels:

 • Haagbeuk (Carpinus betulus)
 • Coniferenhaag (thuja)
 • Meidoorn (Crataegus monogyna)
 • Taxus (Taxus baccata)
 • Vuurdoorn (Pyracantha coccinea)
 • Liguster (Ligustrum vulgare)
 • Klimop (Hedera helix)
 • Laurier (Prunus)

* lees hier hoeveel haagplanten je per meter plaatst

voer voor vogels zonnebloempitten zijn gezond vogelvoer uitgedroogde bloemhoofden zonnebloemen ophangen

Vogels voeren in de winter

Lekker beschut in hun schuilplaatsen, proberen de vogels de winter en haar omstandigheden te overleven. Voor de vogels in onze tuinen is dit seizoen een stuk moeilijker: zaden en insecten zijn zeldzaam. De voedselreserves slinken, de dagen worden korter en daarmee de tijd die ze nodig hebben om voedsel te zoeken 

Lees verder op: Zo help je de vogels de wintermaanden door


0
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Esra Avatar

Esra 1 maand geleden
ik bewaar ze ook voor de vogels. hang ze gedroogd aan een draadje in onze beuken. en inderdaad, vooral de mezen en roodborstjes smullen er van. ik raap na de maisoogst ook altijd de achtergebleven kolven op in diverse velden, met hetzelfde doel. vinden ze heerlijk!


Vogels in eigen tuin

Vrolijke fluiters!

Genieten van gekwetter in je tuin en jonge kroost.


Door Jolanda

Vogels in eigen tuin

Ergens een stokje voor steken, komt voort uit de spreeuwenpot

Lang geleden, voornamelijk in de 16e en 17e eeuw werden vogelpotten voor andere doeleinden gebruikt, die niet zo diervriendelijk waren. Onze voorouders waren namelijk gek op spreeuwensoep en pastei van jonge zwaluwen.


Door Roel

Vogels in eigen tuin

Wat kan je doen met een uitgebloeide zonnebloem?

Uitgebloeide zonnebloemen vormen een natuurlijke voederplek voor vogels


Door Roel

Vogels in eigen tuin

Het winterkoninkje

Ondanks dat zijn naam anders doet vermoeden, is het winterkoninkje allesbehalve dol op de winter.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox