Alcea / Stokroos

01 Sep 2020 in perkplanten en zomerbloeiers

Door tuin.fr.grAlcea is een geslacht van bloeiende planten in de kaasjeskruidfamilie (Malvaceae). Het geslacht kent ongeveer 60 soorten. Het zijn tweejarige bladverliezende planten. De plant doet het goed in een landelijke en stedelijke omgeving en bestaat in zeer veel verschillende kleurvarianten. Er zijn enkele en dubbele stokrozen.

Hoe klein uw tuin ook is, voor enkele stokrozen is er altijd wel een plaatsje te vinden. Naast de voordeur bijvoorbeeld, op een klein plekje van een paar
opgelichte stoeptegels, geven stokrozen een strakke gevel iets gemoedelijks. Bovendien voelen ze zich goed thuis tegen een muur  die warmte afgeeft.
Hoewel de naam anders doet vermoeden, heeft de stokroos niets met rozen te maken.
De bloemen verschijnen van juli tot september. Ze bloeien roze, framboos kleurig, purperrood, geel, wit of tweekleurig en zijn gevuld of ongevuld. De planten kunnen ruim 2 m hoog worden, waarvan de aarvormige bloeiwijzen meer dan 1 m in beslag nemen. Aangezien de bloemen van onderen naar boven opengaan, duurt de bloeiperiode zeer lang. De bloemstengels groeien uit bladrozetten. De bladeren van stokrozen zijn matgroen, vijf- tot zevenlobbig en hebben een ruw viltige bovenkant.


Plantvoorschriften Alcea Rosea
Jonge plantjes kan je vaak kopen in het najaar of rond maart/april. Plant u ze in de lente dan geven ze het eerste jaar geen bloemen. Koop compacte, nog niet bloeiende jonge planten met fris groene bladeren. U kunt ook zaad kopen en de planten zelf opkweken.
Plant ze aan de achterkant van bloembedden of tegen een schutting op het zuiden, want de plant houdt van zon.
De soort groeit het beste op vrij arme kleigrond, maar de donkere varianten doen het ook goed op zanderige gronden. Liefst een niet te vochtige standplaats. Zet ze op een plaats waar de wind er kan doorheen waaien. Op deze manier drogen de bladeren beter en kunnen schimmelziektes zich minder snel verspreiden. Roest is namelijk zo'n schimmelziekte die het blad kan aantasten.
Zaaien: In juni / juli in een wachtbed. Bedek het zaad met 1cm potgrond. Druk de aarde aan en besproei met een nevelsproeier. Hou de grond vochtig tot de eerste blaadjes na een tiental dagen verschijnen.
Wanneer de plantjes 3/4 blaadjes hebben haalt u de zwakste weg en behoud ongeveer om de 20cm een plantje.
Verplant ze in sept/okt naar hun definitieve plaats op 50cm uit elkaar.

Hoe klein uw tuin ook is, voor enkele stokrozen is er altijd wel een plaatsje te vinden. Naast de voordeur bijvoorbeeld, op een klein plekje van een paar opgelichte stoeptegels, geven stokrozen een strakke gevel iets gemoedelijks. Bovendien voelen ze zich goed thuis tegen een muur  die warmte afgeeft. Hoewel de naam anders doet vermoeden, heeft de stokroos niets met rozen te maken.

Onderhoud Stokrozen
Stokrozen hebben ondersteuning nodig. Bind elke plant afzonderlijk vast aan een lange steunstok. Als u de planten na de bloei niet terug snoeit, ontwikkelt zich zaad waarmee u de volgende generatie kunt opkweken.
Uitgebloeide stokrozen tot de bladrozet terug snijden. Ze kunnen dan in het volgende jaar nog een keer zwak bloeien. De planten voor de winter afdekken.

Ziekten Stokroos
Rupsen-roest-luis. Meest gevoelig voor roest.
 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Marie Mul Avatar

Marie Mul 3 jaar geleden
Goede informatie en gebruiksaanwijzing van een oergezellige tuinplant. Deze Lange Lijs hoort gewoon in elke tuin!


perkplanten en zomerbloeiers

Cosmea / Cosmos (eenjarig)

Langbloeiende insectenplant: Cosmea is een super mooie eenjarige plant en makkelijk om te zaaien. Het doet het perfect in een border van de tuin of in een veldje. Als je cosmea zaait in het aan het einde van de lente, zal zij direct bloeien van juli tot oktober.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Alcea / Stokroos

60 soorten ALCEA ROSEA - zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden' en een open ruimte. Stokrozen zijn 2-jarige planten en kunnen tussen de 2 tot 3 meter hoog worden.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Alonsoa meridionalis / Alonsoa

Eenjarig Zuid Amerikaans plantje. De bloempjes zijn slechts zo’n anderhalve centimeter groot, vrij klein dus, maar wel talrijk en erg mooi.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Bellis perennis / Tuin Madeliefje (soort)

Ze hebben krachtige rozetten van frisgroene, spatel tot omgekeerd eivormige bladeren en bereiken een hoogte van 10-20 cm. De bloemen worden bijzonder groot en bereiken, afhankelijk van het ras, een doorsnee van maximaal 7 cm. Ze zijn half tot dichtgevuld en bloeien in witte, roze of rode tinten, maar ook tweekleurig.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Calendula officinalis / Goudsbloem (soort)

De goudsbloem is een eenjarige plant. Het zijn bovendien ook van oudsher bekende, geneeskrachtige planten. De bloemen kunnen worden gegeten en hebben een ontstekingremmende werking. Afhankelijk van het ras vormen ze talrijke halfgevulde of gevulde composieten bloemen met een doorsnee van 2-8 cm, die ’s nachts weer dichtgaan.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Viola / Viooltje

De viooltjes die we het beste kennen en grote getale worden gekweekt zijn de kleinbloemige viooltjes of Viola cornuta (hoornviooltje).Deze vaste plant is zeer winterhard en wordt 15cm hoog en 30cm breed.


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox