Zinnia (soort) | Teelt en verzorging van kleurrijke bloemen

02 Jun 2020 in perkplanten en zomerbloeiers

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Zinnia (soort) | Teelt en verzorging van kleurrijke bloemen


Ontdek de vrolijke wereld van Zinnia's!

Zinnia is een geslacht van 20 soorten eenjarige en vaste planten uit de familie der Asteraceae. Bij ons zijn het meestal eenjarigen. Kenmerkend voor Zinnia's zijn de solitaire langgesteelde bloemen, enkelvoudige, dubbele of pompomvormige bloemen, in een scala aan heldere kleuren: wit, groengeel, geel, oranje, rood, paars en lila. Ook de bladeren kunnen verschillend zijn, van licht tot donkergroen, lancetvormig tot ovaal. Naar gelang de variëteit verschillen ze ook in hoogte, van 40 tot 100 cm. Zinnia's zijn geliefd bij bijen en vlinders. Zinnia's worden meestal gezaaid; ze worden niet graag verplant, dus is het beter om ze van eind april tot eind juni op de plaats van bestemming te zaaien. De bloemblaadjes van de zinnia zijn eetbaar wanneer er geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. De bloemblaadjes hebben een kruidige, bittere smaak en kunnen salades en soepen verfraaien.

bloemen-tuin-waar-kolibri-vlinders-op-af-komen

Voor de tuin zijn twee soorten van belang.

Zinnia elegans met haar talrijke rassen in verschillende zaadmengsels is de bekendste soort. Ze is bijzonder rijk aan kleuren en vormen. De bloemen zijn enkelvoudig, halfgevuld of gevuld en laten witte, gele, oranje, rode, roze of violette tinten zien. Hoge rassen kunnen 60-100 cm hoog worden en hebben vaak chrysanten- of dahlia-achtige bloemen. Het zaad is gesorteerd of gemengd verkrijgbaar. In een border staan ze wat stijf, maar het zijn prachtige snijbloemen. Halfhoge rassen worden 40-60 cm hoog. Ook deze worden door de zaadhandel vaak als gemengd zaad aangeboden. Lage rassen kunnen een hoogte van maximaal 30 cm bereiken en zijn daardoor ook geschikt voor bakken en kuipen. Zinnia angustifolia is een veel minder bekende soort met minder rassen. Deze zinnia's bloeien in witte, gele, oranje of roodbruine tinten, sommige tweekleurig. De bloemen zijn kleiner dan die van Zinnia elegans en meestal enkelvoudig of licht gevuld.

zinnias-soorten-kleuren-vormen-bloemen

Plantvoorschriften algemeen Zon. Zinnia's gedijen ook als ze slechts halve dagen in de zon staan; de stengels draaien dan in de richting van de zon. Doorlatende, voedselrijke grond. Koop zaad of voorgekweekte jonge planten. Vaak kunt u in mei plantgoed kopen dat u meteen kunt uitplanten. Let erop dat deze compact zijn en diepgroene bladeren hebben. Neem planten die al knoppen hebben. Plant ze uit in de loop van de maand mei. Zet ze op 20 tot 50 cm van elkaar, afhankelijk van de variëteit. Lage variëteiten kunnen ook in een bloembak worden aangeplant. Zet ze hier dan wel wat dichter bij elkaar.

Zaai zinnia's vanaf maart in potjes van geperste turf, zodat ze zonder verspenen in de bedden kunnen worden geplant. Ik zaai ze los in potjes en plant ze met kluit en al in de tuin als ze groot genoeg zijn. Jonge zinnia’s kunt u vanaf half mei planten (eerst afharden). U zaait ze ter plekke in mei en juni. De afstand is rond de 10 tot 20 cm. Verder is het een bloem die je nogal eens ter plaatse zaait als in de loop van de zomer gaatjes vallen in de tuin of als de vroege bloeiers ter ziele gaan.

Onderhoud; Geef bij droogte regelmatig water en voeg om de vier weken vloeibare mest aan het gietwater toe. Snij zinnia’s die u in de vaas wilt zetten pas als de bloemen volledig open zijn. Als u dahliabloemige zinnia’s in een schaal met kiezelgoer (diatomeeënaarde) laat drogen, krijgt u prachtige droogbloemen die zeer lang houdbaar zijn.

Ziekten Bij de bladvlekkenziekte verschijnen er lichte of donkere vlekken op stengels en bladeren. De planten kunnen door stengelrot doodgaan. Aangetaste planten verwijderen.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Hennie Avatar

Hennie 9 maanden geleden
Ik vroeg om "vaste Zinnia" planten maar ik lees over zaad maar niks over de vaste soort en waarbij die kan kopen. Bestaan er ook dahlia's als vaste plant?


perkplanten en zomerbloeiers

Cosmea / Cosmos (eenjarig)

Langbloeiende insectenplant: Cosmea is een super mooie eenjarige plant en makkelijk om te zaaien. Het doet het perfect in een border van de tuin of in een veldje. Als je cosmea zaait in het aan het einde van de lente, zal zij direct bloeien van juli tot oktober.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Alcea / Stokroos

60 soorten ALCEA ROSEA - zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden' en een open ruimte. Stokrozen zijn 2-jarige planten en kunnen tussen de 2 tot 3 meter hoog worden.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Alonsoa meridionalis / Alonsoa

Eenjarig Zuid Amerikaans plantje. De bloempjes zijn slechts zo’n anderhalve centimeter groot, vrij klein dus, maar wel talrijk en erg mooi.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Bellis perennis / Tuin Madeliefje (soort)

Ze hebben krachtige rozetten van frisgroene, spatel tot omgekeerd eivormige bladeren en bereiken een hoogte van 10-20 cm. De bloemen worden bijzonder groot en bereiken, afhankelijk van het ras, een doorsnee van maximaal 7 cm. Ze zijn half tot dichtgevuld en bloeien in witte, roze of rode tinten, maar ook tweekleurig.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Calendula officinalis / Goudsbloem (soort)

De goudsbloem is een eenjarige plant. Het zijn bovendien ook van oudsher bekende, geneeskrachtige planten. De bloemen kunnen worden gegeten en hebben een ontstekingremmende werking. Afhankelijk van het ras vormen ze talrijke halfgevulde of gevulde composieten bloemen met een doorsnee van 2-8 cm, die ’s nachts weer dichtgaan.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Viola / Viooltje

De viooltjes die we het beste kennen en grote getale worden gekweekt zijn de kleinbloemige viooltjes of Viola cornuta (hoornviooltje).Deze vaste plant is zeer winterhard en wordt 15cm hoog en 30cm breed.


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox