Vogelgezang in de tuin: de veelzijdige wereld van de Merel

01 Jun 2023 in Vogels in eigen tuin

Door Tuindingen

Afbeelding bij Vogelgezang in de tuin: de veelzijdige wereld van de Merel


De merel

Wie kent hem niet, met zijn zwarte pak en parmantige gele snavel. Zijn zang is welluidend, een melancholisch fluiten, welke relatief langzaam is met veel verspringende tonen.

Het mannetje heeft een zwart verenkleed, opvallende gele oogringen en een oranje snavel. Het vrouwtje is donkerbruin met een lichtbruine, gespikkelde borst en heeft een gele snavel.

Merel-vrouw-uiterlijke-kenmerken-bruin-gespikkelde-borstveren

Gelukkig worden er weer meer merels gezien in Nederland. Door een ziekte, het usutuvirus, werden er sinds 2016 minder merels waargenomen. Hoeveel merels aan dit dodelijke virus zijn bezweken is moeilijk te zeggen, maar dat het gevolgen heeft gehad voor de merelstand is wel zeker. Het virus lijkt momenteel op zijn retour te zijn. Men vermoedt dat ze op termijn immuniteit zullen ontwikkelen.

Tot 1900 was de merel voornamelijk een bosvogel, maar sindsdien is hij langzaam de bebouwde kom gaan opzoeken en tegenwoordig kun je hem in parken en tuinen in stedelijk gebied tegenkomen. Ze beginnen al vroeg in het voorjaar met de nestbouw. Het nest van deze vogels is een fraai vlechtwerk van grasstengels, dunne twijgen, mosjes en andere zachte materialen. De binnenkant bestrijken ze met vochtige aarde, zodat een stevig komvormig nest ontstaat. Daarin legt het vrouwtje dan 4 of 5 blauwe eitjes die overal kleine donkere vlekjes hebben. Na twee weken broeden, kruipen de jongen uit het ei en twee weken later verlaten ze het nest om nog wat onbeholpen met hun ouders op voedseljacht te gaan. De eerste tijd worden ze dan nog steeds door de oudervogels gevoerd.

Merel-tuinvogel-zwart-bruin-gele-snavel

Het voedsel van merels bestaat vooral uit regenwormen en bessen. Merels lopen veelal een paar passen over een gazon, houden vervolgens hun kop wat schuin, dit om regenwormen vlak onder het oppervlak te horen kruipen. Dan gaat pijlsnel de snavel de grond in en begint veelal een trek-kracht-oefening met die worm. Die komt dan vervolgens geheel of gedeeltelijk de grond uit en wordt gegeten. Tussen de strooisellaag zoeken merels veelal naar insecten en geleedpotigen, zoals pissebedden.

Merel-eten-wormen-bessen-zaden-voer-voederplank

Wist je dat: 

Merels dol zijn op rotte appels? Leg die eens in je tuin. Grote kans dat er binnen de kortste keren een Merel van zit te smullen.

Merels naar je tuin lokken. 

Voor een groene tuin met veel variatie aan planten, struiken en indien mogelijk bomen word je rijk beloond. Het hele jaar zullen vogels en andere dieren je tuin weten te vinden. Gebruik onderstaande tips voor een biodiverse tuin:

Zorg voor schuilgelegenheid en beschutting. Veel vogels komen je tuin in via een dichte struik. Als ze komen aanvliegen duiken ze eerst in/onder een struik en ze hippen wat heen en weer voordat ze op voedsel afgaan. Een dichte struik is een goede schuilplaats tegen vijanden zoals een sperwer of een kat.

Tips-merel-lokken-naar-de-tuin

Voer de vogels extra bij. 

Vogels kunnen het hele jaar wel wat extra’s gebruiken. Ze gebruiken het hele jaar door veel energie, maar ze zijn niet altijd in staat om hun energiebehoefte volledig uit de natuur te halen.

Zorg voor een waterelement, waterschaal of vogelbadje in je tuin of op het balkon. 

Tuinvogels-voederhuis-nestkast-merel

Vers water is heel belangrijk voor vogels. Niet alleen om uit te drinken, maar ook om in te badderen en in af te koelen. Met langdurig warm weer in de zomer bestaat de kans dat plassen, vijvers en sloten droog komen te staan. Bij lichte vorst in de winter kun je ook water aanbieden. Ververs het water dagelijks.

Geniet van de aanwezigheid van merels in je tuin en ontdek de prachtige wereld van deze geliefde vogels.




0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vogels in eigen tuin

Vrolijke fluiters!

Genieten van gekwetter in je tuin en jonge kroost.


Door Jolanda

Vogels in eigen tuin

Ergens een stokje voor steken, komt voort uit de spreeuwenpot

Lang geleden, voornamelijk in de 16e en 17e eeuw werden vogelpotten voor andere doeleinden gebruikt, die niet zo diervriendelijk waren. Onze voorouders waren namelijk gek op spreeuwensoep en pastei van jonge zwaluwen.


Door Roel

Vogels in eigen tuin

Wat kan je doen met een uitgebloeide zonnebloem?

Uitgebloeide zonnebloemen vormen een natuurlijke voederplek voor vogels


Door Roel

Vogels in eigen tuin

Het winterkoninkje

Ondanks dat zijn naam anders doet vermoeden, is het winterkoninkje allesbehalve dol op de winter.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox