Phytolacca / Karmozijnbes

13 Nov 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Phytolacca  / Karmozijnbes


De karmozijnbes is een overblijvende vaste plant die in haar originele biotoop tot enkele meters hoog zou worden, doch in onze streken zelden hoger dan zo’n anderhalve meter wordt.

In onze tuinen komen over het algemeen twee soorten voor: de westerse karmozijnbes (Phytolacca americana),en de oosterse karmozijnbes (Phytolacca esculenta). 

Grote-plant-met-witte-aarvormige-bloemen-krijgt-rode-bessen

Het verschil tussen de twee soorten kun je best zien aan het aantal meeldraden. Bij de westerse karmozijnbes zijn het er tien terwijl de oosterse er acht heeft. Het verschil is pas goed te zien als de bessen worden gevormd.
Bij de oosterse karmozijnbes zijn de vruchten veel sierlijker daar de acht vruchtbeginsels van elkaar gescheiden zitten, terwijl die van de westerse tien vruchtbeginsels aan elkaar vergroeid zitten en volle bessen lijken.
Beide soorten zijn doorlevende kruidachtige planten die elk najaar tot de bodem afsterven.
De wortel tenslotte gaat erg diep, en is vlezig van aard.

Karmozijnbes eetbaar voor vogels

Bloei: juni/sept. Zaait zichzelf uit.

 Direct na de bloei van de bevruchte bloemen komen er bessen aan de overeind staande aren, die van groen naar rood naar zwart verkleuren. Deze bessen hebben grote sierwaarde en zijn aantrekkelijk voor vogels.  Pas wel op met kinderen in de buurt, de bessen zien er aantrekkelijk uit, maar de pitten die erin zitten zijn erg giftig bij inname.

Plantvoorschriften algemeen

De plant houdt van lichte tot (half)schaduw. De bodem moet voedselrijk, doorlatend en vochthoudend zijn, al wordt een droge standplaats ook goed verdragen. Het is een opvallende plant, die ook als solitair te gebruiken is.
Karmozijnbes wordt meestal verspreidt door vogels die de bessen eten. De plant kan daardoor spontaan in uw tuin verschijnen.

Weinig onderhoud. Na afsterven opschonen.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Peter van steijn Avatar

Peter van steijn 9 maanden geleden
Geachte als ik dit jaar Phytolacca acinosa zaaien heb ik dan volgend jaar bloei?
Vr gr Peter


Roel Avatar

Roel 9 maanden geleden
Yes

Een prachtige plant met mooie bloemen.


Vaste planten

Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst

Plantadvies: Vaste planten, vooral inheemse soorten, zijn waardevolle toevoegingen aan elke tuin. Ze verrijken de biodiversiteit door vlinders en insecten van voedsel te voorzien en zijn essentieel voor lokale ecosystemen. Denk aan wilde marjolein, wilde geranium en gewone margriet voor een bloeiende en biodiverse tuin. Zorg goed voor hen voor een prachtig resultaat!


Door Tuindingen

Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox