Phytolacca / Karmozijnbes

13 Nov 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Phytolacca  / Karmozijnbes


De karmozijnbes is een overblijvende vaste plant die in haar originele biotoop tot enkele meters hoog zou worden, doch in onze streken zelden hoger dan zo’n anderhalve meter wordt.

In onze tuinen komen over het algemeen twee soorten voor: de westerse karmozijnbes (Phytolacca americana),en de oosterse karmozijnbes (Phytolacca esculenta). 

Het verschil tussen de twee soorten kun je best zien aan het aantal meeldraden. Bij de westerse karmozijnbes zijn het er tien terwijl de oosterse er acht heeft. Het verschil is pas goed te zien als de bessen worden gevormd.
Bij de oosterse karmozijnbes zijn de vruchten veel sierlijker daar de acht vruchtbeginsels van elkaar gescheiden zitten, terwijl die van de westerse tien vruchtbeginsels aan elkaar vergroeid zitten en volle bessen lijken.
Beide soorten zijn doorlevende kruidachtige planten die elk najaar tot de bodem afsterven.
De wortel tenslotte gaat erg diep, en is vlezig van aard.

Karmozijnbes eetbaar voor vogels

Bloei: juni/sept. Zaait zichzelf uit.

 Direct na de bloei van de bevruchte bloemen komen er bessen aan de overeind staande aren, die van groen naar rood naar zwart verkleuren. Deze bessen hebben grote sierwaarde en zijn aantrekkelijk voor vogels.  Pas wel op met kinderen in de buurt, de bessen zien er aantrekkelijk uit, maar de pitten die erin zitten zijn erg giftig bij inname.

Plantvoorschriften algemeen

De plant houdt van lichte tot (half)schaduw. De bodem moet voedselrijk, doorlatend en vochthoudend zijn, al wordt een droge standplaats ook goed verdragen. Het is een opvallende plant, die ook als solitair te gebruiken is.
Karmozijnbes wordt meestal verspreidt door vogels die de bessen eten. De plant kan daardoor spontaan in uw tuin verschijnen.

Weinig onderhoud. Na afsterven opschonen.


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Smeerwortel is het manusje van alles

Deze inheemse vaste plant moet in elke tuin staan. o sterk als een smeerwortel Om te beginnen ben ik, de Smeerwortel, beresterk. Ik heb niet veel aanmoediging nodig om te groeien. Ik stel ook niet echt veel eisen aan de grond eigenlijk. Ik word vaak onkruid genoemd, maar dat bestaat niet. Dat weten we al, toch?


Door Paula kok

Vaste planten

Wilgenroosje is een historische aantrekkelijke overblijvende plant

Ik kom vaak zomaar aanwaaien. Ik begroei makkelijk open plekken en verspreid mezelf ook erg makkelijk. Je zou me daarom onkruid kunnen noemen maar eigenlijk ben ik veel te mooi om onkruid te zijn. Deze bezitten ook allemaal honingrijke, helder roze of rode bloemen


Door Paula kok

Vaste planten

Erysimum / Muurbloem / steenraket (soort)

Steenraket (Erysimum) is een geslacht uit de kruisbloemenfamilie,en bestaat uit een geslacht van een tachtigtal soorten van één jarige en overblijvende, struikachtige vaste planten. Het zijn kortlevende vaste planten die zich vaak als tweejarige gedragen. Bijzonder dankbare zomerbloeier voor perken.


Door tuin.fr.gr

Vaste planten

Berenklauw opgepast

Laat de planten zien aan je kinderen en vertel ze erover


Door Tuindingen

Vaste planten

Phytolacca / Karmozijnbes

In onze tuinen komen over het algemeen twee soorten voor: de westerse karmozijnbes (Phytolacca americana),en de oosterse karmozijnbes (Phytolacca esculenta).


Door tuin.fr.gr

Vaste planten

Phuopsis / Perzische kruisjesplant

Phuopsis is een plantengeslacht dat uit slechts één soort bestaat, namelijk Phuopsis stylosa. De planten zijn meerjarig. Deze vaste plant groeit sterk woekerend en over de grond kruipend. Alleen de bloeiende stengels staan rechtop. Na verloop van tijd ontstaan er grote tapijten. Phuopsis vermeerdert zichzelf via de jonge planten die aan de vierkante scheuten ontstaan.


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox