Maart zaaien in moestuin.

01 Mar 2023 in Moestuinieren
Afbeelding bij Maart zaaien in moestuin.


Wat kan al wel of niet gezaaid worden in maart

Is yoghurt om te eten of te drinken? Ook zo’n vraag waarop meerdere antwoorden op mogelijk zijn evenals wat kan ik al zaaien, zetten, voorkiemen in maart. Buiten, binnen, koude bak, kas of in de schuur? Wel/niet verwarmd, genoeg licht etc. etc. Elk jaar weer dat eeuwige dilemma, de vragen op de “sociale media” en ga zo maar door. De overheersende twijfel? Zelf maak ik gebruik van mijn aantekeningen, ervaring, de beschikbare momenten, de weersverwachting langere termijn en herinneringen van de afgelopen jaren

Zaaikalenders

Ook kun je vrij veel zaaikalenders vinden op; het wereldwijde web. Staat er meestal op de zaaizakjes een zaaiperiode, maar er is geen exacte datum waarop je bijvoorbeeld de sla kan zaaien. Wat ik ga trachten te volbrengen in maart zijn de volgende groentes. Volle grond: bietjes, diverse soorten sla, radijs, tuinbonenwortel en de winterwortelen de schuur of koude kas; Boerenkool, broccoli, koolrabi, palmkool, prei, rode kool, romanesco, spruitjes, witte kool, Binnen verwarmd: Aubergine, tomaat, pepers, paprika, aubergine En als ik eraan toe kom en aan denk ik dat eind maart de eerste aardappels (2 regels) de grond in gaan. Ze worden momenteel voor gekiemd in een redelijk koel schuur in het donker.

moestuinieren-maanstand-voorjaar-maart-vroege-voorjaar

Moestuinieren naar de maanstand

Sinds een paar jaar zaai ik zoveel mogelijk naar de Maankalender van Maria Thun (antroposofisch) en dat betekent voor mij in maart:

  • Worteldagen: 8-10 maart, 17-18 maart en 27-28 maart
  • Bloemdagen: 1-3 maart, 12 maart, 20 maart en 28-31 maart
  • Bladdagen: 4 maart en 21-23 maart
  • Vruchtdagen 5-7 maart, 15-17 maart en 24-25 maart

Lichthoeveelheid

Daglicht in maart is op de 1e 10 uur en 55 minuten en de 31e al bijna 13 uur. Houdt daar dan ook rekening mee. Wat de verwachte temperaturen worden kan ik niet en ga ik dan ook niet voorspellen.

In elk geval veel moestuinplezier gewenst in maart


 Eerdere blogs van Lekker van Eigen Land

Je kan me ook volgen op Facebook


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Annie Hulshof Avatar

Annie Hulshof 1 jaar geleden
Wat een interessant artikel!

Het is zo waardevol om te weten wat er wel en niet gezaaid kan worden. Ik ben vooral geïnteresseerd in de zaaikalenders die je noemt. Het is waar dat er geen exacte datum is om bepaalde groenten te zaaien, maar het hebben van een algemeen idee van de zaaiperiode kan echt helpen. Ik ben ook geïntrigeerd door de maankalender en het feit dat je zaait volgens de maanstanden. Ik denk dat ik dat ook eens moet proberen.

Bedankt voor het delen van deze waardevolle informatie!


Lekker van Eigen Land Avatar

Lekker van Eigen Land 10 maanden geleden
Dank voor je reactgie. Graag gedaan


Liss Avatar

Liss 1 jaar geleden
Wat zijn precies: bladdagen, worteldagen, bloemdagen en vruchtdagen?


Lekker van Eigen Land Avatar

Lekker van Eigen Land 1 jaar geleden
Beste Liss, dat zijn de dagen waarop je het beste die gewaasen dan al welm zaaoit, zet of poot. Bijv. Aardappel is een wortelgewas dus worteldag, spinazie is een bladgroente dus op een bladdag :-)


Liss Avatar

Liss 1 jaar geleden
Dankje 😀


Moestuinieren

Wanneer poot ik de aardappel?

Wat is het optimale moment om je piepers te poten of bestaat dat optimum niet?


Moestuinieren

Zaaikalender voor februari

Zaaien in februari? Dit is steevast een van de meest gestelde vragen, elke nieuwe maand weer. Daarom deel ik voor elke maand een verfrissende zaailijst, zodat je aan het einde van het jaar een handig naslagwerk hebt en altijd goed voorbereid bent.


Moestuinieren

Zaaikalender voor maart

Een handig moestuin zaai overzicht voor de maand maart om te downloaden


Moestuinieren

GMO & HYBRIDE ZADEN: WAT IS HET VERSCHIL EN WIL IK DIT IN MIJN TUIN?

Ontdek waarom GMO-zaden een mysterie zijn voor particulieren, hoe laboratoriumkruisingen sterke planten opleveren, en waarom F1-hybriden garant staan voor een weelderige tuinoogst.


Moestuinieren

Maak je moestuin winterklaar | Alles Wat Bloeit | Rick's Moestuin Aan Zee

Tijd om de moestuin winterklaar te maken. Rick verwijdert alle groente die klaar zijn en ruimt de overgebleven pompoenen op. Hendrik vindt het er maar erg lekker uit zien en steelt af en toe een pompoen. Jose laat zien welke groente je nog kunt zaaien voor de winter en wat er allemaal nog groeit en bloeit in de moestuin.


Moestuinieren

Paprika’s. deel 4 van mijn vierluik.

Hoe teel je en waar komt de paprika van origine voor en nog wat meer weetjes van deze super gezonde vrucht, groente


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox