Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

02 Feb 2024 in Vaste planten

Door Tuindingen

Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen


Tuinieren met inheemse vaste planten.

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.

Inheemse vaste planten en dieren.

Herhaaldelijk zien we dat wanneer we inheemse wilde planten herintroduceren, de dieren vanzelf volgen. Dit komt omdat veel dieren een nauwe relatie hebben met inheemse planten, een symbiose. Insecten en andere organismen zijn aangepast aan de specifieke fysiologische en biochemische eigenschappen van wilde planten. Ze zijn vaak afhankelijk van specifieke waardplanten, planten waarvan ze afhankelijk zijn voor het voltooien van hun levenscyclus. Verschillende soorten vlinders zijn bijvoorbeeld, met name in hun larvale fase, afhankelijk van specifieke plantensoorten.

Het gedrag van deze planten is ook cruciaal voor onze inheemse fauna. De bloeitijd van planten is vaak nauw verbonden met de activiteiten van bepaalde insecten, waaronder kevers, wantsen en nachtvlinders. Zelfs wilde bijen zijn vaak zogenaamde specialisten en verzamelen uitsluitend stuifmeel van specifieke inheemse planten voor hun jongen. Dit betekent niet dat ze niet op andere bloemen kunnen worden aangetroffen, maar dat ze alleen nectar drinken op andere bloemen. Zo is bijvoorbeeld de Klokjesbij afhankelijk van klokjes die op het juiste moment bloeien, en de Knautiabij moet tijdig bloeiende Beemdkroon kunnen bezoeken. Op deze manier zijn inheemse planten onmisbaar voor de biologische diversiteit in een gebied. Hoe meer verschillende inheemse plantensoorten in een gebied, hoe hoger de biologische diversiteit.

ADVIES:  > Bekijk hier de volledige lijst inheemse vaste planten voor de tuin <

Onze plantlijst biedt een uitgebreid assortiment aan kleurrijke bloemen, robuuste bodembedekkers en elegante grassen die niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar ook bijdragen aan de lokale biodiversiteit. Door te kiezen voor inheemse planten, draag je bij aan het behoud van inheemse flora en fauna, terwijl je tegelijkertijd geniet van een tuin die floreert in harmonie met de natuur.

Vaste planten - inheems - droge tuin - aanbod en advies

Misschien vraag je je af of je je hele tuin moet omtoveren met inheemse plantensoorten.

Het goede nieuws is dat je inheemse vaste planten ook kunt combineren met je bestaande beplanting. Door strategisch te kiezen voor inheemse planten die passen bij de groeiomstandigheden in jouw tuin, kun je een harmonieus geheel creëren. Denk aan kleurrijke bloemen, geurige kruiden, en prachtige grassen die het hele jaar door leven brengen in je buitenruimte.

Borderpakket - natuurlijk - inheemse - planten - webshop

Planten groeien en bloeien als ze zich goed voelen.

Het is ook belangrijk om te weten op welke grondsoort je tuiniert: klei, löss, leem, zand of veengrond. Deze verschillende grondsoorten bepalen wat er goed gedijt in je tuin en wat niet. Als je onderzoekt welke tuingrond in jouw tuin aanwezig is, kun je daarvan profiteren. Begrijpen hoe deze grondsoorten worden beïnvloed door dieren, wind, zon, temperatuur en neerslag, stelt je in staat om je tuin in de juiste richting te sturen tijdens de natuurlijke processen die zich afspelen.

Lees verder >>  Voedend voedsel en dus het jaarrond een gezonde bodem.0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


Vaste planten

Hyssop: Het Gonst van de bijen rondom deze plant

Een bijenplant is een plantensoort die van nature bijen aantrekt en voorziet van nectar en stuifmeel. Bijen zijn essentieel voor het bestuiven van bloemen en planten, waardoor ze een belangrijke rol spelen in de voortplanting van vele plantensoorten en bijdragen aan een gezonde biodiversiteit.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox