10 Kleurrijke herfstplanten voor het najaar

08 Oct 2020 in Beplanting

Door DaniekDeG

Afbeelding bij 10 Kleurrijke herfstplanten voor het najaar


De herfst in de tuin

De zomer is weer voorbij en de herfst komt om de hoek kijken. De herfst staat voor de deur en dat brengt weer schitterende kleuren met zich mee. Voordat de blaadjes van de boom vallen schenkt de natuur ons een pallet van kleuren. Sta er eens bij stil en kijk welke kleuren jij tegenkomt! Van geel tot groen en van bruin tot rood. Toch zijn er genoeg planten die nog bloeien. Ik ga je vertellen welke planten prima in de herfstmaanden tot hun recht komen!

Herfstkleuren-najaarsbloeier-laatbloeier-herfstplanten

*Bomen laten in de herfst hun bladeren vallen. Waarom eigenlijk? Het is eigenlijk heel logisch. Bladeren hebben huidmondjes die vocht verwerken van de boom (het verdampt sneller door de huidmondjes). In de zomermaanden loopt dit proces als een geoliede machine. Echter heeft de boom in de wintermaanden het erg lastig om aan vocht te komen, doordat de wortels minder goed werken door vorst. Daarnaast kan water uiteraard bevriezen waardoor het nog moeilijker wordt. Door de blaadjes te laten vallen zal de boom beter vocht vasthouden en kan hij de winter overleven. Elk jaar wordt dit proces herhaald.

 

1. (Najaars)Viooltjes - Viola

Najaarsviolen kun je planten vanaf half september tot en met oktober. Ze zijn sierlijk en zijn uitstekend geschikt voor de herfst. Ze zijn bestand tegen fixe buien en ook tegen de kou. Als het echt gaat vriezen kan het zijn dat ze iets gaan hangen maar geen paniek... als de temperatuur weer iets stijgt dan klimmen ze weer overeind. Je kunt ze plaatsen in de volle grond maar ze doen het ook erg goed in potten/manden.  Lees verder

Viooltje uitermate geschikt voor de herfst

*Viooltjes zijn te verkrijgen in allerlei soorten en kleuren en doen het ook nog eens goed in de winter. Plaats ze dicht bij elkaar om het mooiste kleurenpallet te creëren.

2. Herfstanemoon - Anemone

In augustus komen over het algemeen de bloemen al naar voren en zullen tot laat in de herfst doorbloeien. De Herfstanemoon is dus echt een aandachtstrekker in het najaar. Ze snakken naar een halfbeschaduwde standplaats.

Herfstanemoon geschikt voor het najaar

*Je kunt de herfstanemoon prima in oktober planten zodat je direct kan genieten van hun sierlijk uitstraling. Let wel op.. ze houden erg van een humusrijke grond.

 

3. Lampepoetsersgras - Pennisetum alopecuroides 'Hameln'

Lampepoetsersgras is een bekende plant die het erg goed doet in de koudere maanden. De bloeiperiode valt in de maanden augustus, september, oktober en november... kortom het hele najaar. Ze worden tot wel 60 centimeter hoog. Ze hebben sierlijke pluimvormige toefjes bovenaan de lange groene stengel. Een genot voor het oog in de herfst maanden.

Sierlijke lampepoetsersgras voor in de herfst

*Wist je dat Lampepoetsersgras in vrijwel elke grond goed kan groeien? Dat betekend dat hij geschikt is voor elke tuin!

 

4. Aster - Apollo

De Aster 'Apollo' is uitermate geschikt voor de herfst. De bloeiperiode van deze plant valt in de maanden augustus, september en oktober. Ze is te herkennen aan haar mooie witte bloem met een geel kussen in het midden. De Aster houdt van de zon maar vindt het prima om in de halve schaduw te staan. Een oogappeltje in de herfstmaanden!!

De perfecte plant voor de herfst

*De Aster apollo is geschikt voor de border. Let op want ze houdt van koele, vochtige, goed doorlatende grond. Tegen uitdroging beschermen.

 

5. Duizendknoop - Persicaria 'blackfield'

De Duizenknoop met haar donkerrode bloemen die tot aan oktober groeien! De bloeiperiode valt in de maanden juli, augustus, september en oktober en kan een hoogte bereikden van maarliefst 80 centimeter. Deze plant is zeer geschikt voor het najaar.

Duizenknoop is zeer geschikt voor de herfst

*Wist je dat de Duizendknoop zeer mooi te combineren is met de Phlox paniculata en de herfstanemoon

 

6. Ganzerik - Potentilla fruticosa 'Abbotswood'

Deze Ganzerik is een sierlijke bloem die begint met groeien in de zomermaanden maar ook in oktober nog groeit. De bloeiperiode van deze plant vallen dan ook in de maanden juni, juli, augustus, september en oktober. Je kunt dus ook nog in het najaar een beetje genieten van de Ganzerik. Een volwassen Ganzerik kan een hoogte bereiken van maarliefst 100 centimeter.

Ganzerik die ook in de herfst bloeit

*Deze Ganzerik is een makkelijke plant. Ze groeit in vrijwel alle grondsoorten en is zeer geschikt voor vakbeplanting.

 

7. Gentiaan - Gentiana asclepiadea

Deze Gentiaan groeit met sierlijke trompetachtige blauwe bloemen die een genot zijn voor het oog. Deze plant heeft ongeveer 2 á 3 jaar nodig om erg rijk te bloeien. De bloeiperiode valt in de maanden augustus, september en oktober. Een volwassen Gentiana asclepiadea kan een hoogte bereiken van 50 centimeter.

De Gentiaan is uitstekend geschikt voor de herfstmaanden

*Gentiana asclepiadea snakt naar een koele voedzame ondergrond.

 

8. Geranium Rozanne - Ooievaarsbek

Deze mooie paarse plant is een bloeiende bodembedekker. Ze bloeit tot dat de nachtvorst te voorschijn komt. Je kan dus in het najaar nog een behoorlijke poos van haar genieten. Ze staat bekend om haar sierlijke paarse bloemen met een wit hart in het midden. Ze kan een hoogte bereiken van wel 40 centimeter.

Bloeit het hele jaar tot aan de herfst warme herfstbloeier

*Wist je dat Geranium Rozanne een onkruid bestrijder is?

 

9. Gele zonnehoed - Rudbeckia fulgida 'Goldsturm'

De Gele zonnehoed is een sierlijke gele plant die een hoogte kan bereiken van 60 centimeter. De bloeiperiode van deze plant valt in de maanden juli, augustus, september en oktober. Ook in het najaar kun je dus nog plezier hebben van deze plant.Het vermeerderen kan makkelijk gedaan worden door te scheuren.

De Gele zonnehoed is een sierlijke gele plant die een hoogte kan bereiken van 60 centimeter. De bloeiperiode van deze plant valt in de maanden juli, augustus, september en oktober. Ook in het najaar kun je dus nog plezier hebben van deze plant.Het vermeerderen kan makkelijk gedaan worden door te scheuren.

*Wist je dat deze plant ook in de kleuren oranje, rood-bruin, bicolor en zand beschikbaar zijn?

10. Hemelse Bamboe - Nandina domestica 'Gulf Stream'

Deze variant van de Hemelse Bamboe is nog niet zo lang verkrijgbaar. De 'Gulff Stream' is behoorlijk compact vergeleken met de gewone Hemelse Bamboe. De 'Guff Stream' is groenblijvend en winterhard. Vers blad is roodkleurig. Hij wordt zo'n 75 centimeter hoog.

vaste plant hester met prachtige rode gele herfstverkleuring

*De bloeiperiode valt in de maanden juli, augustus en september. Er komen dan witte bloemen tevoorschijn. Verder in het najaar zal de bladkleur een mooie rode kleur krijgen die je tuin versiert.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Marie Mul Avatar

Marie Mul 3 jaar geleden
Leuk, al die herfstplanten zo op een rijtje gezet. Handig lijstje!


Beplanting

Prachtige Deschampsia pollen - De schoonheid van onze tuin voor jou!

In onze weelderige tuin groeit een overvloed aan prachtige Deschampsia cesp. Goldtau, met gouden pluimen die het hele jaar door schitteren. Deze onderhoudsarme planten trekken diverse dieren aan. We verkopen 10 pollen voor slechts 40,-. Een kans om jouw tuin te verfraaien. Neem contact op en geef je tuin een natuurlijke make-over!


Beplanting

Hortensia soorten die lang bloeien

De hortensia 'Forever and Ever' is een langbloeiende hortensiasoort. De meeste hortensia planten geven bloemen op oud hout. De 'Forever and Ever' blijft echter bloemen geven van juni tot de eerste nachtvorst, zowel op oud als nieuw hout. Dus verkeerd snoeien is verleden tijd.


Door Tuindingen

Beplanting

Akelei een echte tuinnomade

De akelei is een geweldige vaste plant voor tuinliefhebbers die op zoek zijn naar iets bijzonders. Het is alsof de natuur een klein feestje heeft georganiseerd in de vorm van deze kleurrijke plant. Met zijn charmante bloemen voegt de akelei een vleugje speelsheid toe aan elke tuin.


Door Tuindingen

Beplanting

Betoverende Bluebells: prachtige boshyacinten in het voorjaar

Ontdek de betoverende schoonheid van de Bluebell, ook wel bekend als de boshyacint. Deze bloem, met zijn klokvormige bloemen in intense blauwe tinten, creëert een sprookjesachtige sfeer in bossen, weiden en tuinen. Leer meer over de Bluebell en zijn bloeitijd in het voorjaar.


Door Jan de B

Beplanting

Een beplantingsplan maken? Zo doe je dat in 5 stappen

Een beplantingsplan voor je nieuwe tuin maken? Of je tuin opfrissen met nieuwe planten? Met een goed beplantingsplan weet je zeker dat jouw project gaat slagen! Hier lees je in 5 stappen hoe je een beplantingsplan maakt


Beplanting

Forsythia

Verschillende soorten wanneer je goed kijkt.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox