Dictamnus / Vuurwerkplant

29 Aug 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Dictamnus / Vuurwerkplant


De vuurwerkplant of essenkruid is de enige soort uit het geslacht Dictamnus.
Het is een bladverliezende vaste plant met donkergroene, naar citroenen geurende, oneven geveerde bladeren en groeien in dichte pollen. De bladeren contrasteren krachtig met de hoge, aarvormige bloeiwijzen in juni en juli van witte of lichtroze bloemen met ver uitstekende meeldraden en veelal donkere nerven. Op hete, broeierige dagen geven de nog niet volledig rijpe zaaddozen ’s avonds sterke etherische oliën af die u bij het verdampen kort kunt laten ontvlammen, zonder de planten te beschadigen. Dit feit heeft tot de Nederlandse naam vuurwerkplant geleid.

Vuurwerkplanten, vaste, planten, langbloeier

Vuurwerkplanten kunnen meer dan twintig jaar oud worden.
De plant wordt 40-80 cm hoog. Tegen verplanten zijn ze niet goed bestand. Mocht dit toch nodig zijn, dan moet u voor de volgende bloei wat geduld hebben: ze moeten eerst op verhaal komen. Jonge planten groeien in het begin traag, later hebben ze echter ongeveer een vierkante meter nodig. In een border met vaste planten komen vuurwerkplanten goed tot hun recht, omdat de bladeren de hele zomer aantrekkelijk blijven.
Dictamnus albus var. caucasicus is een vrij lange variëteit, met bijzonder grote bloemen in een dieproze tint. Daarnaast bestaan er ook enkele aantrekkelijke rassen: ‘Purpureus’ en ‘Roseus’ bloeien purperroze, ‘Albiflorus’ heeft witte bloemen met gele nerven en ‘Niveus’ bloeit zuiverwit.

Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar compacte, gezonde, frisgroene jonge planten in potten.
Volle zon tot halfschaduw. De planten bloeien het rijkst in de volle zon, maar verdragen ook enkele uren lichte schaduw per dag. Doorlatende, droge grond. De planten houden van kalkhoudende grond die ook schraal mag zijn.
Zaaien: Vuurwerkplanten kunt u door zaad vermeerderen. Zaai het rijpe zaad direct na het oogsten. Het heeft licht en kou nodig om te kiemen. Bereid de grond goed voor, hark deze glad en zaai maximaal 1 cm diep in gleuven. Geef daarna voorzichtig water.De jonge planten bloeien pas na drie jaar. De in het najaar in een zaaibed gezaaide planten op 15 cm onderlinge afstand uitdunnen. Jonge planten 90 cm van elkaar op de definitieve standplaats planten
Onderhoud
Dictamnus albus heeft geen speciale zorg nodig maar een jaarlijkse kalkgift stelt Dictamnus albus op prijs. Geef royaal water als er langere tijd geen regen valt.
U kunt het beste tuinhandschoenen dragen bij het verplanten van de vuurwerkplant. Dictamnus albus kan huidirritaties geven
Ziekten
Vuurwerkplanten worden dankzij hun etherische oliën zelden door ziekten en plagen aangetast. Naaktslakken echter kunnen in het voorjaar gaten in de jonge bladeren vreten.


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Vaste planten

Smeerwortel is het manusje van alles

Deze inheemse vaste plant moet in elke tuin staan. o sterk als een smeerwortel Om te beginnen ben ik, de Smeerwortel, beresterk. Ik heb niet veel aanmoediging nodig om te groeien. Ik stel ook niet echt veel eisen aan de grond eigenlijk. Ik word vaak onkruid genoemd, maar dat bestaat niet. Dat weten we al, toch?


Door Paula kok

Vaste planten

Wilgenroosje is een historische aantrekkelijke overblijvende plant

Ik kom vaak zomaar aanwaaien. Ik begroei makkelijk open plekken en verspreid mezelf ook erg makkelijk. Je zou me daarom onkruid kunnen noemen maar eigenlijk ben ik veel te mooi om onkruid te zijn. Deze bezitten ook allemaal honingrijke, helder roze of rode bloemen


Door Paula kok

Vaste planten

Erysimum / Muurbloem / steenraket (soort)

Steenraket (Erysimum) is een geslacht uit de kruisbloemenfamilie,en bestaat uit een geslacht van een tachtigtal soorten van één jarige en overblijvende, struikachtige vaste planten. Het zijn kortlevende vaste planten die zich vaak als tweejarige gedragen. Bijzonder dankbare zomerbloeier voor perken.


Door tuin.fr.gr

Vaste planten

Berenklauw opgepast

Laat de planten zien aan je kinderen en vertel ze erover


Door Tuindingen

Vaste planten

Phytolacca / Karmozijnbes

In onze tuinen komen over het algemeen twee soorten voor: de westerse karmozijnbes (Phytolacca americana),en de oosterse karmozijnbes (Phytolacca esculenta).


Door tuin.fr.gr

Vaste planten

Phuopsis / Perzische kruisjesplant

Phuopsis is een plantengeslacht dat uit slechts één soort bestaat, namelijk Phuopsis stylosa. De planten zijn meerjarig. Deze vaste plant groeit sterk woekerend en over de grond kruipend. Alleen de bloeiende stengels staan rechtop. Na verloop van tijd ontstaan er grote tapijten. Phuopsis vermeerdert zichzelf via de jonge planten die aan de vierkante scheuten ontstaan.


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox