Pelorische topbloem Digitalis

31 May 2024 in Beplanting

Door Mellisa

Afbeelding bij Pelorische topbloem Digitalis


Pelorische topbloem: een fascinerend fenomeen bij vingerhoedskruid

In de wereld van botanische wonderen is de pelorische topbloem een intrigerend verschijnsel. Dit fenomeen wordt vooral opgemerkt bij de Digitalis purpurea, beter bekend als vingerhoedskruid. Een pelorische topbloem is een afwijkende bloem die groter is dan de andere bloemen aan de plant en symmetrisch rond is.


Wat is een pelorische topbloem?

Een pelorische topbloem is een bloem die zich aan de top van een bloemstengel ontwikkelt en aanzienlijk groter en anders gevormd is dan de rest van de bloemen aan de plant. Deze bloemen zijn bijzonder vanwege hun volledige symmetrie, wat afwijkt van de gebruikelijke halfzijdige symmetrie van de meeste bloemen aan de plant.

Vingerhoedskruid en pelorische topbloemen

Bij vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) is de pelorische topbloem een bekend fenomeen. Dit komt vooral voor bij tuinplanten die door inteelt worden gekweekt. Door inteelt blijven bepaalde genetische eigenschappen behouden, waaronder de aanleg voor pelorische topbloemen. Deze bloemen zijn niet alleen groter, maar hebben ook meer schubblaadjes, wat ze nog opvallender maakt.


De genetica achter pelorische topbloemen

Pelorische topbloemen ontstaan door een recessieve genetische eigenschap. Dit betekent dat deze bloemen vooral verschijnen bij planten die gekweekt worden zonder nieuwe genetische input van buitenaf. Zodra er erfelijk materiaal van buitenaf geïntroduceerd wordt, verdwijnt deze eigenschap weer in de volgende generaties. Hierdoor zijn pelorische topbloemen een interessant voorbeeld van hoe genetica en kweken hand in hand gaan bij het vormen van unieke botanische kenmerken.

Niet zeldzaam maar bijzonder

Hoewel pelorische topbloemen niet zeldzaam zijn bij vingerhoedskruid, blijven ze een fascinerend verschijnsel voor zowel tuiniers als botanisten. Het zien van een grote, symmetrische bloem aan de top van een bloemstengel is altijd een bijzonder moment, dat ons herinnert aan de diversiteit en complexiteit van de natuur.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Beplanting

Schaduwrijke tuinen: Borderpakket van schaduwplanten gecombineerd met struiken

Leer hoe je met schaduwminnende struiken levendige en prachtige donkere gebieden kunt inrichten. Verken plantselectie en verzorgingstips voor een weelderige tuin, zelfs in de schaduw.


Door Tuindingen

Beplanting

Wat zijn Epifyten | welke soorten en waar groeien ze.

Een epifyt is een plant die groeit bovenop een andere boom of plant. Dat kan op de schors, in de schors of bovenop een blad zijn. Wat de epifyt zo bijzonder maakt, is dat ze geen voedingsstoffen onttrekt aan de plant of boom waarmee ze samenleven. Het is geen parasiet; parasieten onttrekken hun voeding wel aan een plant of boom. Een epifyt zoekt alleen maar woonruimte, letterlijk een plekje om te ‘wortelen’.


Beplanting

Nieuw: Rood siergrassen soort.

Miscanthus sinensis "Lady in Red" Dit natuurlijk wuivende siergras, gekweekt door Krzysztof Slowinski, brengt een vleugje elegantie en kleur in elke tuin.


Door Roel

Beplanting

Prachtige Deschampsia pollen - De schoonheid van onze tuin voor jou!

In onze weelderige tuin groeit een overvloed aan prachtige Deschampsia cesp. Goldtau, met gouden pluimen die het hele jaar door schitteren. Deze onderhoudsarme planten trekken diverse dieren aan. We verkopen 10 pollen voor slechts 40,-. Een kans om jouw tuin te verfraaien. Neem contact op en geef je tuin een natuurlijke make-over!


Beplanting

Hortensia soorten die lang bloeien

De hortensia 'Forever and Ever' is een langbloeiende hortensiasoort. De meeste hortensia planten geven bloemen op oud hout. De 'Forever and Ever' blijft echter bloemen geven van juni tot de eerste nachtvorst, zowel op oud als nieuw hout. Dus verkeerd snoeien is verleden tijd.


Door Tuindingen

Beplanting

Akelei een echte tuinnomade

De akelei is een geweldige vaste plant voor tuinliefhebbers die op zoek zijn naar iets bijzonders. Het is alsof de natuur een klein feestje heeft georganiseerd in de vorm van deze kleurrijke plant. Met zijn charmante bloemen voegt de akelei een vleugje speelsheid toe aan elke tuin.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox