Zevenblad bestrijden of opeten?

06 Sep 2020 in Beplanting

Door Marie MulHeb je mijn vorige blog ook gelezen? 
Over de haagwinde en de heermoes 

Zoals beloofd zou ik het in deze Tuinsoep over een plant hebben die ook zeker thuishoort in het rijtje ongewenst groen.

Nou vooruit dan, zeer ongewenst groen en dat is wis en waarachtig niet zonder reden, zeker als je naar zijn bijnaam kijkt: Tuinmansverdriet. Dat betekent dat hij heel wat op zijn kerfstok heeft en menig tuinierder tot wanhoop drijft. Doordeweeks heet hij Zevenblad maar zijn deftige Latijnse familienaam luidt: Aegopodium Podagraria. Hij behoort tot de schermbloemigen, de Apiaceae, een grote tuinfamilie waar onder andere ook zijn nichtje en neefje, de peterselie en de selderij,deel van uitmaken. Maar wat doet deze jongen nou zo verkeerd, terwijl zijn geurige familieleden alom gekweekt, gewaardeerd en geroemd worden om hun smaak en aroma? Zij mogen immers wel in slaatjes, soepen en stoofpotjes belanden, terwijl er juist op het Zevenblad neergekeken en gemopperd wordt. Zonder enige bedenktijd maakt de snoeischaar hem een kopje kleiner, wordt er flink aan z’n wortels getrokken om daarna onverbiddelijk in de groenbak te verdwijnen tussen oude sinaasappelschillen, beschimmelde tomaten en jonge takjes vol plakkerige bladluis.

Ik ga het je vertellen...

Dat Zevenblad heeft meterslange wortelstokken die horizontaal door de hele tuin gaan en verticaal overal weer opdoemen. En dat is nou net iets wat jij niet wilt. Met duim en wijsvinger knijp je venijnig zijn steeltje eraf, ondertussen ook nog gretig zoekend naar zijn miserabele wortels die jou elke keer weer het leven zo zuur maken. Omdat hij je na deze actie op een dagtoch weer fris en stralend begroet, maakt je dat helemaal moedeloos. Maar toch gebeurt er ondergronds iets heel belangrijks. Door hem voortdurend te verwijderen, krijgen zijn wortels geen energie meer van het bladgroen van de blaadjes. En als je hem daarbij dan ook nog eens geen water meer geeft, verzwakt hij op den duur waardoor hij niet meer in staat is om nieuwe groei aan te maken. Dat water is heel belangrijk voor hem, want op plekken met een lagere grondvochtigheid komt dat Zevenblad nauwelijks voor!!! Je berooft hem dus van essentiële voedingsstoffen. Dat is aan zijn gedrag weliswaar niet onmiddellijk te zien maar hij legt op een dag toch het loodje. Ik geef toe dat je hier veel engelengeduld in moet steken, maar je gaat het uiteindelijk winnen. Heb deze film namelijk al eens eerder gezien!!

De rose vijand van zevenblad

Zevenblad  bestrijden of opeten?


Zevenblad bestrijden met bodembedekker die het winnen

Een andere methode om hem uit te roeien is een beroep te doen op de concurrentie. Zoek een plant die het tegen hem op kan nemen en bereid is elke centimeter van zijn grondgebied te annexeren. En die plant is er. Het is de Geranium Macrorrhize, lief en eenvoudig van bloem, gekleed in zachte pasteltintjes van wit tot lichtrose en cyclaamrose, maar wel eentje met een duidelijke missie. Ze staat ‘m geen centimeter toe en van lieverlee gaat zij het heft in handen nemen en schuift hem zacht doch dringend aan de kant. Maar er zijn nog meer planten die voor dit doel inzetbaar zijn: Lieve-vrouwe-bedstro, Lampionplant, Maagdenpalm en Kruipend Zenegroen (Ajuga Reptans). Allemaal planten die graag aan grensoverschrijdend gedrag doen.

En dan die derde mogelijkheid. Die is gebaseerd op een Engels gezegde: If you can’t beat it, eat it.

En dat zou je met dat Zevenblad ook gewoon moeten doen. Opeten! Ga dus je tuin in en neem je vergiet mee. Een beetje grote als het kan want voor gebruik in sommige schotels kan dat Zevenblad aardig slinken. Pluk alleen de jonge blaadjes, die zijn het lekkerste. Nadat je ze goed gewassen hebt zijn ze in talloze recepten te verwerken. Hieronder volgen een paar suggesties:

Stamppot: Maak een fluweelzachte puree, doe daar wat uitgebakken spekjes en blokjes oude kaas doorheen en op het laatste moment een paar handjes jong Zevenblad. Misschien nog wat zout (niet te veel want in de spekjes en kaas zit al zout!), peper en een beetje nootmuskaat. Maak het geheel af met crème fraiche.

Recept zevenblad pesto - bestrijden of opeten
Salade: Olijfolie, zout, peper, citroensap, geraspte knoflook, fijngesneden bieslook en Griekse yoghurt door elkaar mengen. Ondertussen de inhoud van een zakje pijnboompitten even in een koekenpan lichtbruin roosteren en apart wegzetten. Maak een bord op met Zevenblad, giet daar het olijfoliemengsel op, kleine tomaatjes erbij, verder 2 hardgekookte eieren in partjes gesneden, strooi de geroosterde pijnboompitten erop en rasp er als laatste wat Parmesesaanse kaas over.

Pesto: Eigenlijk op dezelfde wijze als dat je het van basilicum maakt, dus ook met olijfolie, Pecorinokaas, zout (matig, de Pecorino is al hartig van zichzelf), peper uit de molen, 2 knoflookteentjes (die ik altijd over een speciale rasp haal) en geroosterde pijnboompitten.

En dan kun je er ook nog een heilzaam theetje van trekken door ongeveer 30 gram jonge blaadjes 10 minuten te laten trekken. Het geeft een licht kalmerende werking.

Behalve deze culinaire kant van het Zevenblad is het ook nog een bron van vitamine A en C, bevat het Calcium, Kalium, Magnesium en Kiezelzuur. Het is goed voor de nieren die hij stimuleert om de opgeslagen gifstoffen uit het lichaam af te voeren.Bovendien helpt Zevenblad tegen reuma, artritis en jicht. En dat is al met al toch ook niet niks.

Met dat Zevenblad is het dus helemaal goed gekomen. Want nu kan ook hij tegen z’n familie zeggen dat-ie helemáál om op te vreten is.

Eet smakelijk en tot de volgende soep!

Zevenblad recepten pesto ter bestrijding van onkruiden


Ontwerpt tuinen voor particuliere en zakelijke klanten

• Auteur en illustrator van het boek 'Applaus voor de Dahlia'
uitgegeven in samenwerking met de Hortus Botanicus in Leiden

• Illustraties gemaakt voor de tijdschriften Groei & Bloei, Tuinieren en Seasons en ook voor het TV-programma 'Per seconde wijzer'

• Ontwerpt stoffen en behang

• Maakt beelden en poppen van papier-maché

• Last but not least is zij ook een gepassioneerd tuinierster

Ben je nu al nieuwsgierig? Bezoek mijn website www.colourandpencil.eu. Heb je een vraag of wil je met mij in contact komen? Stuur een e-mail naar info@colourandpencil.eu en ik stuur je zo snel mogelijk een berichtje! 


1
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Mellisa Avatar

Mellisa 2 jaar geleden
Ik heb thuis veel niet bladverliezende geraniums staan die in mei, juni lichtroze bloemen geven.
Het is een zeer goede bodembedekker en je kan hem zelf stekken en die groeit ook zeer vlug. Eens een paar stukjes gekregen van een vriend en overal waar er open plaatsen waren in mijn tuin heb ik die gezet. 
Ook in parken gebruiken ze die zeer veel omdat die wintergroen is. 
Alleen, ik heb er geen flauw idee van wat de juiste naam is van deze plant en er zijn al veel voorbijgangers die mij dat gevraagd hebben.
Kan je mij iemand helpen met de naam van deze zeer dankbare geranium? heeft veel weg van de geranium op de foto


Roel Avatar

Roel 2 maanden geleden
je zou eens kunnen kijken in deze lijst met geranium soorten https://www.tuindingen.nl/blog/vaste-planten/geranium-ooievaarsbek-soorten


Marie Mul Avatar

Marie Mul 2 maanden geleden
Dankjewel Roel voor je reactie.


Tuindingen Avatar

Tuindingen 2 maanden geleden
dankje


Beplanting

Helleborus

Helleborussen in de tuin


Beplanting

Sneeuwklokjes: duizenden door vroege hommels bezochte bloemetjes de lente in optima forma.

Sneeuwklokjes bloeien wit, de wetenschappelijke naam van het gewone sneeuwklokje bevestigt dit. Galanthus is Grieks voor melkwitte bloemen en nivalis betekent: wit als sneeuw. Trouwens, eigenlijk zijn deze bloemetjes niet wit, maar kleurloos. Lucht weerkaatst het invallende licht in alle richtingen, waardoor wij het als wit waarnemen. Als je sneeuw samenperst, krijg je ijs. Fijngeknepen sneeuwklokjesbloemblad is doorzichtig, glashelder, doordat de belletjes lucht tussen de bladcellen weg zijn geperst.


Door Tuindingen

Beplanting

Sneeuwklokjes startsein voor het nieuwe tuinseizoen

Sneeuwklokjes zo mooi en zoveel keuze. De echte galanthofiel steekt er al zijn tijd in.


Door Tuindingen

Beplanting

Een tuin vol herinneringen - bijzondere Dijktuin van Dick en Ineke.

Op de plek waar vroeger de geiten naast de groentetuin, de dijk kort graasden is een bijna sprookjesachtige tuin gecreëerd met een hele persoonlijke signatuur… kunst en een vleugje magie!


Door Roel

Beplanting

Opvallende plantencombinaties in de moderne tuin

Voor het maken van goede plantcombinaties vormen gemeenschappelijke groeiplaatseisen een belangrijke basis. Wat in de natuur geldt, kan ook worden toegepast in tuinen en plantsoenen.


Door Tuindingen

Beplanting

Schaduwplant soorten

Nu zullen sommige mensen af ​​en toe de term "schaduwplanten" gebruiken om grote planten te beschrijven die schaduw geven, zoals een meerstammige heester die een border overschaduwd of een parasolboom die schaduw geeft aan het terras. in dit blog gaan we het hebben over planten die in de schaduwrijke tuin of border het naar hun zin hebben.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox