Het gaat niet goed met de egel


Door RoelRed de egel (zo help je ze!)

Ik heb een egel in de tuin. En jij, zie jij wel eens egels in jouw tuin? Egels zijn hele bijzondere dieren.

Maar zo vaak kom je ze niet tegen! Ja, op straat platgereden door een auto. Wist je dat er jaarlijks meer dan 135.000 egels door ons geliquideerd worden. Best triest eigenlijk. De vraag is: is de egel zo dom of hebben ze geen keus en is het leefgebied van de egel te klein waardoor ze de oversteek moeten maken om aan voedsel te komen.
 

Maar zo vaak kom je ze niet tegen! Ja, op straat platgereden door een auto. Wist je dat er jaarlijks meer dan 135.000 egels door ons geliquideerd worden. Best triest eigenlijk. De vraag is: is de egel zo dom of hebben ze geen keus en is het leefgebied van de egel te klein waardoor ze de oversteek moeten maken om aan voedsel te komen.

Dit kun jij er aan doen ...

Ik wil je eerst vragen na het lezen van dit bericht, de egel te helpen door dit bericht te delen op facebook, Facebook is een krachtig instrument om kennis te vergaren en te verspreiden.
 

Leefwijze van de egel

Hoe zit dat nou met die egel, waar leeft hij van? Zorgt hij voor overlast en zijn het nuttige dieren?

Egels zijn (in tegenstelling wat sommige mensen soms denken) nuttige dieren voor je tuin. Ze bestrijden op natuurlijke wijze veel plagen. In het voorjaar eten ze graag regenwormen, rupsen en kevers.

Hoe zit dat nou met die egel, waar leeft hij van? Zorgt hij voor overlast en zijn het nuttige dieren? Egels zijn (in tegenstelling wat sommige mensen soms denken) nuttige dieren voor je tuin. Ze bestrijden op natuurlijke wijze veel plagen. In het voorjaar eten ze graag regenwormen, rupsen en kevers.

In de zomer en najaar eet een egel vooral insectenlarven, oorwormen, luizen, duizendpoten, pissebedden en slakken. Bij deze speurtochten naar voedsel moeten ze het vooral hebben van hun neus en gehoor.

Ook de snorharen zijn een goed hulpmiddel waar ze mee voelen en waarnemen of er vijanden in de buurt zijn door trillingen.

Wie meer wil doen kan de egels helpen!

In het nieuws was te horen dat nieuwbouwwijken verzakken. In Gouda en Woerden zijn straten en tuinen met een halve meter naar beneden gezakt.

De bodem klinkt in en  problemen met wateroverlast worden steeds heftiger. Dit is onder andere te danken aan de blijvende vraag naar de onderhoudsarme tuin (d.w.z. het  zoveel mogelijk dichtstraten van onze tuinen)

Er is niks meer te vinden voor onze tuinvrienden.  Je zou toch denken dat iedereen wel een rommelhoekje in de tuin heeft of kan creëren waar de egels zich prettig voelen. De familie egel is je dankbaar wanneer je:

 • een hoop bladeren laat liggen,
 • een aantal dakpannen zo neerlegt dat er een opening ontstaat waar ze tussen kunnen kruipen
 • een stapel boomstammetjes, bakstenen, en andere stapelbare elementen laat liggen voor nestruimte. En ook om in te kunnen overwinteren.

De bodem klinkt in en problemen met wateroverlast worden steeds heftiger. Dit is onder andere te danken aan de blijvende vraag naar de onderhoudsarme tuin (d.w.z. het zoveel mogelijk dichtstraten van onze tuinen) Er is niks meer te vinden voor onze tuinvrienden. Je zou toch denken dat iedereen wel een rommelhoekje in de tuin heeft of kan creëren waar de egels zich prettig voelen. De familie egel is je dankbaar wanneer je: een hoop bladeren laat liggen, een aantal dakpannen zo neerlegt dat er een opening ontstaat waar ze tussen kunnen kruipen een stapel boomstammetjes, bakstenen, en andere stapelbare elementen laat liggen voor nestruimte. En ook om in te kunnen overwinteren.

Erfafscheidingen, hekwerken, ondoordringbare constructies

Kadastraal recht, hutje mutje volgebouwde woonwijken met erfafscheidingen, te kust en te keur 21 planks schermen worden als tuinjuwelen in de grond gestampt. Onze tuin is een ondoordringbare burcht geworden voor egels.

Logisch ook dat je ze alleen maar ziet wanneer ze op straat zijn geliquideerd.

Wist je dat de egels tussen eind juli en half oktober jongen krijgen? Moeder egel moet om haar jongen te voeden steeds verder lopen om voedsel te vinden. En ja, dat betekent dat ze ook vaker de straat over moeten steken. En dat allemaal omdat wij het onderhoudsarme tuintje zo handig vinden.

Je helpt de egel door een plank van de schutting iets in te korten zodat er een opening ontstaat of door een hekwerk 10 cm vanaf het maaiveld te monteren. Zodat ook jou tuin als restaurant kan dienen. 

Maak het de egel naar zijn zin

Een aantal recepten om het de egel naar de zin te maken en we onze belofte kunnen waarmaken.


Tip 1: water in de tuin

Tijdens warme en aanhoudende droge periodes  zet een schaaltje water in de tuin, melk is uit de boze voor egels de lactose in melk bezorgt ze diarree. 

Tijdens warme en aanhoudende droge periodes zet een schaaltje water in de tuin, melk is uit de boze voor egels de lactose in melk bezorgt ze diarree.

Tip 2: ruimte maken

Maak een plaatsje in de tuin waar ze hun nest kunnen bouwen. Dit is ook de plek waar ze ongestoord kunnen overwinteren. Egels gaan in winterslaap eind november begin december. Ze verliezen tijdens de winterslaap 25% van hun lichaamsgewicht. in april wanneer ze uit de winterslaap komen gaan ze ook direct op zoek naar voedsel

Maak een plaatsje in de tuin waar ze hun nest kunnen bouwen. Dit is ook de plek waar ze ongestoord kunnen overwinteren. Egels gaan in winterslaap eind november begin december. Ze verliezen tijdens de winterslaap 25% van hun lichaamsgewicht. in april wanneer ze uit de winterslaap komen gaan ze ook direct op zoek naar voedsel

Tip 3: kattenvoer

Zet een bakje kattenvoer klaar zodat ze kunnen aansterken in het voorjaar.

Zet een bakje kattenvoer klaar zodat egels kunnen aansterken in het voorjaar.

Tip 4: moestuiniers let op

Moestuiniers: let op bij het afdekken van de gewassen met netten. Denk ook aan de egel, voorkom dat ze verstrikt raken in de netten.

Tip 5: rij voorzichtig

REMMEN. Hoe kan het zo zijn dat we in Nederland 135.000 egels per jaar doodrijden!

Hoe krijg je egels in de tuin

Tip 6: delen via Facebook 

Help de egeltjes door dit bericht te delen op social media - samen zijn we sterker. 
 

Tip 7: egel gevonden die hulp nodig heeft breng hem naar een Egelopvang bij jou in de buurt.  bekijk hier alle egelopvangcentra


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Jacqueline Avatar

Jacqueline 1 jaar geleden
Sinds 2022 hebben we een B&B (egelhuis) geplaatst. Stevig met eigen ingang want we hebben 2 poedeltjes. Voer in het huisje deze winter en we zagen dat ervan gegeten werd. En nu sinds 3 weken is ons egelhuis bezet.... Direct een konijnen ren gekocht en afgezet zodat rust gegarandeerd is maar ze wel overal heen kunnen natuurlijk. Elke avond zetten we nu egelvoer en en kattenbrokjes klaar voor onze gast en water is id tuin aanwezig.
Bedankt voor alle tips....... Dankzij deze tips is onze B&B bezet en we hopen op veel reserveringen !


Marjo.H Avatar

Marjo.H 4 jaar geleden
Elke avond  schemering gaat ze op pad. Ritsel ritsel hoor ik dan. Stilletjes sluipt ze onder de planten door op zoek naar kevers, wormen en insecten. Soms, als ik me heel stil houd, loopt ze vlak langs mijn voeten. Of ze me ziet weet ik niet, haar ogen zijn niet haar sterkste punt. Maar in elk geval negeert ze me volkomen. 

ik kan hier zo van genieten, maargoed: de tuinbeleving van de gemiddelde Nederlander is de alles dichtstraten met beton, en het enige groen is het Heinekenkrat met lege flesjes.