Egelopvang adressen Nederland

01 Jun 2020 in Egels

Door Marjo.H



Egelopvanghuizen adressen voor Nederland. 

Klik op de juiste provincie om de egelopvang centra van die provincie te zien
 

Egelopvang in Groningen  klik hier  

Egelopvang in Friesland    klik hier 

Egelopvang in Drenthe   klik hier 

Egelopvang in Overijssel klik hier

Egelopvang in Flevoland klik hier

Egelopvang in Gelderland klik hier

Egelopvang in Utrecht klik hier

Egelopvang in Noord-Holland klik hier

Egelopvang in Zuid-Holland klik hier

Egelopvang in Zeeland klik hier 

Egelopvang in Noord-Brabant klik hier

Egelopvang in Limburg klik hier



egelopvang-adres-bellen-contact-spoedgeval-melden-provincie-egel-egels

Eerste hulp bij egels in nood

Laat de egel in nood niet achter in een bos,tuin,park of op een ander plek, aangezien een egel niet van zon en licht houdt en dus zal wegkruipen onder de bosjes. Neem een egel in nood gelijk mee naar huis, gewikkeld in een doek, shawl of stuk krant. Plaats thuis de egel in een goed afsluitbare doos met luchtgaten.Leg een dubbelgeslagen handdoek in de doos en bij voorkeur een kruik of een, met warm water gevulde (kunststof) limonadefles in een handdoek of dikke sok. De kruik moet half worden gevuld met goed warm (maar niet kokend) water. Vouw de kruik boven het water dubbel zodat de lucht kan ontsnappen en draai dan de dop stevig dicht. Als er teveel lucht in blijft zitten is de kruik bol en rolt de egel er vanaf. Doe de handdoek er daarna goed omheen zodat de egel niet tegen het hete rubber aanligt. Voer de egel geen eten of drinken. U kunt er wel een klein bakje water bijzetten met een paar scheppen blikvoer voor katten of een handjevol kattenbrokjes. Laat de egel vooral met rust, de warmte en rust zullen het dier stabiliseren waardoor we het dier sneller op de opvang kunnen helpen.

Geen spoed maar toch wat extra verzorging aan de egel geven.

  • Neem de egel op en plaats hem in een naar verhouding niet al te grote kist of doos gevuld met verfrommeld krantenpapier die je vervolgens afdekt met een doek. Omdat een egel behoorlijk prikt, gebruik je best handschoenen ofwel een handdoek of een krant om het diertje vast te grijpen.
  • Plaats de kist/doos met het dier op een rustige, warme en donkere plek. Zorg zo nodig voor een extra warmte-element  (warmtedeken of –kussen; warmtelamp, warmwaterkruik) wanneer het dier onderkoeld geraakt.
  • Geef het diertje wat kattenvoer wanneer het ondervoed lijkt en wat zuiver water om te drinken. Geef het in geen enkel geval melk !
  • Bel de egelopvang om na te gaan of het dier er terecht kan en extra zorgen nodig heeft vooraleer het kan worden gebracht of afgehaald.
  • Mocht je onmiddellijk hulp moeten bieden dan kan je de nodige raad terug vinden in de ‘Handleiding voor de opvang van egels en eekhoorns’ of op onderstaande website.

Een egel vervoeren naar de dierenbescherming, dierenarts of egelopvancentra
Zorg dat de doos goed afgesloten is (voorzien van luchtgaten) zodat het dier er onderweg niet uit kan kruipen. Baby egels die nog niet behaard zijn en/of de oogjes nog dicht hebben, altijd warm vervoeren d.m.v. kruik. Bij gebrek aan een kruik eventueel een (kunststof) limonadefles in een handdoek of dikke sok ernaast leggen. Ook grotere of volwassen egels warm vervoeren, let in de zomer wel op de temperatuur in de auto, stop een keer onderweg om te kijken naar de egel, als het dier plat op zijn buik met de poten wijd ligt, is het te warm, ligt het half opgerold, dan is het goed. Aangezien egels wilde dieren zijn, zijn ze stressgevoelig, daarom is het belangrijk de egel zo rustig mogelijk te vervoeren, de egel moet zo min mogelijk zien of horen. De autoradio het liefst uit of heel zachtjes.

Extra informatie ter verbetering voor het houden van egels in eigen tuin 

Nachtdieren
Egels zijn nachtdieren en worden hierdoor door ons niet veel gezien. We weten vaak niet dat ze in onze omgeving leven. Gezonde egels kunnen per nacht enkele kilometers afleggen op zoek naar een partner of voedsel. In gezonde toestand heeft hij een hele natte neus.

Nuttig voor het milieu
Egels zijn nuttige dieren. Zij eten veel voor ons schadelijke insekten en slakken. Ook zijn zij grote opruimers van aas, weggegooid voedsel en fruit. Op regenwormen zijn zij dol.

Winterslaap
De egel is van nature een insekteneter. ‘s Winters kan hij niet of nauwelijks voedsel vinden en zal de egel in winterslaap gaan. Om de lange koude periode te kunnen overleven, moet de egel eerst flink eten. Al het extra voedsel dat hij in de herfst eet, wordt opgeslagen als vetreserve. Vervolgens zoekt de egel een geschikte overwinteringsplek. Dat kan een composthoop zijn maar ook een bladhoop of een bos takken. Daar maakt hij zijn nest, rolt zich stijf op en gaat in winterslaap.


Een egelvriendelijke tuin
Een egel geeft de voorkeur aan een tuin met veel groen. Een tuin met voldoende struiken en bladeren. De egel gebruikt dit voor zijn nest of zoekt hiertussen naar zijn voeding.
Egels kunnen goed zwemmen, maar tegen steile randen van tuinvijvers of zwembaden kunnen zij niet op.
Het eten van slakken, mollen of muizen die gedood zijn door slakkenkorrels of ander gif, is dodelijk voor egels.
Zorg dat het fruitnet minimal 30 cm boven de grond hangt zodat de egel er niet in verstrikt raakt.
Rondslingerende (jam)potten, blikjes, plastic buizen of ijzerdraad zijn een gevaar voor egels die overal hun neus in steken en vast komen te zitten.
Laat de egel zoveel mogelijk met rust.

Bijvoeren
Als er in oktober al nachtvorst is, zullen veel eerstejaarsegels moeite hebben om voldoende vetreserves op te bouwen voor de winterslaap. Vooral voor hen is het erg aan te bevelen om ze bij te voeren.

Geef kattenvlees uit blik, kattenbrokken, meelwormen, gekookt ei en fruit. Geef water te drinken, nooit melk. Zet het eten onder een omgekeerd kistje met een klein gat er in, zodat de katten er niet bij kunnen.

NB: Egels die worden bijgevoerd gaan wel later in winterslaap. Dat is geen bezwaar voor egels.

Interresante artikelen: 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Jos van zetten  Avatar

Jos van zetten 3 jaar geleden
Handige lijst ik heb hem gedeeld via Facebook. 
 

heb zelf al eens gebruik gemaakt van een Egelopvang omdat onze egel gewond was geraakt. Gelukkig was dit na opname snel hersteld en hebben ze hem weer vrijgelaten bij ons in de tuin. 


Egels

Een egel voederhuis maken

Van een plastic opbergbox een egel voederhuis maken


Egels

Wat moet er op de bodem van een Egelhuisje

Nestmateriaal en belangrijke aandachtspunten bij de inrichting van het egelhuis.


Door Roel

Egels

Dit prikkelende zoogdier kan wel een steuntje in de rug gebruiken

Verbeter de winterslaap en slaapplaatsen, het bijvoeren van egels, de voortplanting, milieu etc


Door Paula kok

Egels

Egelopvang huizen in Drenthe

Hollandscheveld Stichting Egelopvang 't Egelhuus


Door Roel

Egels

Heb jij ooit eerder een egel met ballon syndroom gezien?

een opgeblazen egel zou niet lang in het wild overleven


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox