Blauwe regen bloeit niet. Welke soort bloeit uitbundig

13 Jan 2022 in Klimplanten

Door TuindingenEen blauwe regen of Wisteria wordt meestal als klimplant aangeplant. Maar ook als solitair kan de blauwe regen een echte blikvanger zijn.

Blauwe-regen-bloeit-niet-welke-soort-bloeit-met-veel-bloemen

Tot het geslacht Wisteria behoren tien soorten, waarvan er twee inheems zijn in de Verenigde Staten en de andere afkomstig zijn uit Oost-Azie. Twee soorten zijn populair in tuinen in Europa en de Verenigde Staten, namelijk de blauweregen of Chinese Wisteria (W. sinensis) en de Japanse Wisteria (W. floribunda). De blauweregen bloeit in de maanden mei, juni en juli met prachtige blauwe tot lila bloemen. Er zijn tegenwoordig ook witbloeiende vormen (de varieteit 'Alba') van deze soort. De struik heeft geveerde bladeren, die uit dertien kleinere blaadjes zijn opgebouwd.

Je kunt zien of je een Wisteria Sinensis of Wisteria floribunda hebt door te kijken hoe de ranken draaien. Is dit met de klok mee, omhoog van links naar rechts, dan heb je een Wisteria floribunda. Rankt hij tegen de wijzers van de klok in, van onder naar boven bekeken van rechts naar links windend, dan is het een Wisteria sinensis. Wisteria formosa is een kruising tussen beide.

Blauwe-regen-Wisteria-veel-bloemen-pergola

Blauwe regen is een winterharde, vrij sterk groeiende plant met blauw paarse bloemtrossen. De blauwe regen werd vroeger onder kwekers "Glycine" genoemd. De naam "Wisteria" is afkomstig van een Amerikaans hoogleraar C. Wistar. Eens aangeslagen groeit deze vrij sterk en kan tot 10 meter lange takken geven. De plant behoort tot de familie van de vlinderbloemigen (FABIACEAE) waartoe ook bijvoorbeeld lupine en tuinboon behoren. De grote trossen met paarsblauwe bloemen verschijnen al in april en mei voordat er blad ontstaat, waardoor de bloemenextra opvallen. De bloemen geuren lekker zacht. Een tweede bloei in september komt voor. Chinese blauwe regen bloeit voor het eerst na drie tot vier jaar na het planten.

Wisteria-bloeit-slecht-voeding-grondsoort-geel-blad

Check hieronder een video van een blauwe. Regen van maar liefst 144 jaar oud, hij dateert van ongeveer 1870. Bovendien heeft het een vierkante meter van wel 1990 meter!. Deze plant bevindt zich in Ashikaga, een bloemenpark gelegen in Japan.

Deze plant is zeker niet de grootste van de wereld maar dit neemt niet weg dat het zeer indrukwekkend is!


Hoe komt het dat deze klimplant bij de een vol hangt met bloemtrossen, en bij de ander niet? 

1- Er zijn namelijk soorten die er lang over doen voordat ze eindelijk bloeien.

2- Welke grondsoort staat de blauwe regen is die stikstofrijk, dan betekent dat veel bladeren en weinig bloemen. Geef de plant dus niet te veel mest.

3- zaailingen bloeien vaak slecht. Wie graag zekerheid wil, kan daarom beter een gestekte of geënte plant kopen

4- verkeerd snoeien. Om een rijke bloei te krijgen, moeten wisteria’s twee keer per jaar worden gesnoeid – twee maanden na de bloei (augustus) en aan het eind van de winter (februari). De eenvoudigste aanpak is om een paar lange takken horizontaal vast te binden langs de muur of de pergola waar de plant tegenaan groeit. Alle zijtakken die hier uit komen worden nu zo teruggesnoeid, dat er vier of vijf knoppen aan blijven zitten. In plaats van knoppen kun je ook centimeters tellen, dat zijn er dan ongeveer 30.

Snoeien voor meer bloemen lees je Hier 

Eenmaal een bloeiende Wisteria dan wordt de blauwe regen aangevlogen door honingbijen, hommels, solitaire wilde bijen. 


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Marie Mul Avatar

Marie Mul 1 jaar geleden

Zeeeeer nuttig artikel voor wie dit nog niet wist. TOP!


Klimplanten

Bosrank' - Clematis montana 'Superba'

Wit bloeiende clematis met naar vanille geurende bloemen


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox