Gele Frambozen

30 Oct 2020 in Eten uit eigen tuin

Door Tuindingen



De gele framboos – zoete smaakmaker – gele zonnebommetjes

Frambozen luisteren in het Latijn naar de naam  ’Rubus idaeus’.
De rode framboos kennen we allemaal, de gele framboos moet nog wat meer bekendheid krijgen.
De Rubus Idaeus “Fall Gold” is een gele framboos met een lekkere zoete smaak. Deze plant draagt vruchten tot laat in de herfst. Deze zijn veel zoeter dan de rode Framboos. Ze hoeven niet geleid of aangebonden te worden. De gele framboos is voor een herfstframboos vroeg rijp, en heeft doorgaans een grote opbrengst. Heeft baat bij wat extra vocht tijdens de groei van de vruchten, dat geeft extra sappig fruit.
 

Gele herfstframboos pluktijd in de herfst zoete vrucht

Rubus Idaeus “Fall Gold” is een bekende gele herfstframboos die goed verkrijgbaar is. 


Beste planttijd: herfstdragende frambozen in het voorjaar, zomerdragende frambozen in de herfst.

Beste standplaats: Frambozen houden erg van een zonnige standplaats, schaduw kunnen ze slecht verdragen.

Bodemstructuur te verbeteren. Framboos houdt niet van natte en zware grond. De struik wortelt oppervlakkig dus geef een mulchlaag en schoffel niet want dan beschadig je de wortels.

Gele framboos is zoeter dan de rode framboos welke soorten zijn er

Verschillen tussen het snoeien van  herfstframbozen en zomerframbozen

Om te weten hoe je moet snoeien, moet je eerst begrijpen dat een zomerframboos vrucht draagt op takken die in de afgelopen zomer zijn gegroeid.
En een herfstframboos draagt vrucht op takken die dit jaar in het voorjaar en de herfst gaan groeien.

Herfstframboos snoeien
Snoei alle takken weg tot op de grond zodra alle bladeren gevallen zijn (in de periode van december tot maart).
Wanneer de scheuten in de lente uitlopen laat ik 6-8 scheuten per meter groeien (hangt af van de groeikracht van het ras). Deze scheuten worden aangebonden om de aanplanting netjes te houden.

Zomerframboos snoeien
Snoei na de oogst alle oude stengels, die vrucht hebben gedragen, helemaal weg. Onder aan de tuinplant staan al jonge, frisse scheuten. Laat de dikste scheuten staan en bind ze alvast op; deze scheuten zullen het volgende jaar zorgen voor een nieuwe, rijke oogst. In het voorjaar kunnen zwakke, nieuwe scheuten ook worden weggeknipt.

Bewaren frambozen
In de koelkast bewaar je frambozen slechts twee dagen. Maar je kan dit fruit prima invriezen. Frambozen zijn ingevroren tot wel een jaar houdbaar.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Jos van R Avatar

Jos van R 1 jaar geleden
Kunt u gedetailleerd uitleggen wat de beste verzorgings- en snoeitechnieken zijn voor gele frambozen in het voorjaar?

Welke bemesting raadt u aan en hoe vaak moet dit worden toegepast?

Zijn er nog andere belangrijke zaken waar we rekening mee moeten houden bij het verzorgen van gele frambozen?


Tuindingen Avatar

Tuindingen 1 jaar geleden
Verzorging:
Gele frambozen hebben voldoende water nodig, vooral tijdens het groeiseizoen. Zorg ervoor dat de grond rond de planten niet te nat wordt, omdat dit wortelrot kan veroorzaken. Het is daarom belangrijk om een goede afwatering te hebben.

Snoeien:
Frambozen moeten in het voorjaar worden gesnoeid, voordat ze beginnen te groeien. Verwijder alle oude, dode takken tot aan de grond. Gele frambozen produceren hun vruchten op eenjarige takken, dus het is belangrijk om de planten elk jaar te snoeien om de vruchtproductie te stimuleren.

Bemesting:
Frambozen hebben voldoende voedingsstoffen nodig om te groeien en te produceren. Geef in het voorjaar een goede organische meststof, zoals compost of verouderde mest, aan de planten. Gebruik ongeveer 1 tot 2 kilogram mest per vierkante meter.

Andere belangrijke zaken:
Gele frambozen groeien het beste op een zonnige locatie met een goede afwatering. Zorg ervoor dat ze voldoende ruimte hebben om te groeien en te verspreiden. Het is ook belangrijk om de planten te beschermen tegen ziekten en plagen. Houd de planten vrij van onkruid door er een lekker mulchlaag onder aan te brengen en verwijder eventuele beschadigde of zieke delen van de planten.
Door deze tips te volgen, kunt u genieten van gezonde, goed producerende gele frambozen in uw tuin.

Succes


Vlinderspotter Avatar

Vlinderspotter 3 jaar geleden
Gaaf, die gele framboos moet ik nog proeven!


Tuindingen Avatar

Tuindingen 1 jaar geleden
En hoe smaakte ze ?


Eten uit eigen tuin

Van oude dakgoten naar een heerlijke aardbeienoase

Heb je ooit gedacht aan het hergebruiken van oude dakgoten? En het resultaat is geweldig: mijn eigen groeiplaats voor heerlijke aardbeien! 🌞🍓


Door Mellisa

Eten uit eigen tuin

Spinaziesoep met daslook

Ze groeien zo'n beetje gelijktijdig in de moestuin. De spinazie en de daslook en ze zijn ook nog eens perfect te combineren in gerechten. Met wat prei, spinazie en een bos daslook maak je een heerlijke en gezonde, groene spinaziesoep met daslook. Decoreer met daslookbloemen.


Door Lynda

Eten uit eigen tuin

Heirloom tomaten, een wereld van verschil

Het kweken van bijzondere heirloom tomatensoorten.


Door Feggies

Eten uit eigen tuin

Huisgemaakte pizza met eigen tomatenpuree - tomaten uit eigen moestuin

Van de tomatenoogst die we niet direct weg eten, maken we porties neutrale tomatenpuree die we invriezen en dan hopelijk voor het hele jaar, de winter en het voorjaar genoeg hebben voor sauzen, soep en eigengemaakte pizza’s


Eten uit eigen tuin

Wilde cichorei een pracht van een kruid

Deze is een plant met geschiedenis, legendes en verhalen in overvloed. Geschild en gekookt kan deze bereid worden of als toevoeging aan sauzen


Eten uit eigen tuin

Mispels een gezonde vrucht voor heerlijke recepten als mispeljam of mispellikeur

Vroeger kenden ze reeds de voordelen van de mispel. Wist je dat ze een grote hoeveelheid aan vitamine C bevatten, voedingsvezels en mineralen.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox