Serre en kas ramen witten creatieve tip

28 Mar 2020 in Tuin inspiratie

Door LeoniDe kas witten met kassenwit

Bescherming tegen de zon 

Om je zaaigoed en planten te beschermen tegen direct zonlicht en om een te hoge temperatuur in de kas te voorkomen zijn er diverse oplossingen. De meestgebruikte oplossing is het witten van de ruiten dit is een zeer populair schermmiddel bij tuinliefhebbers over de hele wereld. De reden is dat het vanwege het eenvoudige concept zeer efficiënt is om de zon te weren en het koeler te krijgen in glazen kassen, foliekassen, koepels, bergingen, werkplaatsen,...

Kas-witten-tegen-felle-zon

Kassenwit verf zorgt voor een wit zonnefilter dat het teveel aan warmte buiten houdt door de inval van zonlicht te verminderen. Het is doorgaans een watergedragen verf en bevat geen schadelijke stoffen die het water in vijvers of sloten kunnen verontreinigen. Deze verf wordt bij regen transparant en bij zonneschijn wordt kassenwit gewoon wit.

Kas-raam-witten-verf-kalk-

Decoratie tips voor het verven van ramen

De tuinserre witten met Chantal maar dan anders

Chantal blogt op haar site over allerhande huis tuin en keuken tips (link) waaronder deze creatieve tip voor het witten van de kas

Kassen-witten-verfen-decoratie-verfwinkel-kalk

Mijn kas zag er vanmorgen nog uit zoals op bovenstaande foto.....

Schilderen-kassen-verf-kalk-bescherming

Inmiddels ziet ie er zo uit, een klein beetje opgepimpt! (klein beetje maar!)

Verfen-tuinkassen-verf-wit-

Een kleiner kwastje, wat inspiratie en vééél meer tijd heb je ervoor nodig, dan als je het effen wit. Maar dit is wel erg leuk om te doen en zeker een welkome afwisseling van al dat zevenblad uittrekken waar ik zo ontzettend veel mee bezig ben geweest de afgelopen weken maanden. 

M'n moestuinbuurvrouw kreeg er ook meteen schilderzin van en vroeg of ze ook een bijdrage mocht leveren.

Kassenwit-zon-bescherming-planten

Natuurlijk mocht dat, inspiratie moet je delen nietwaar. Dus nu heb ik een grote paddenstoel erbij van haar hand. (Ook het enige deel van haar voorkomen dat niet cameraschuw was! haha.)

Verven-kassen-serre

Het schilderen zelf hoef je maar heel dun te doen. Dat droogt vanzelf wit op. Het is trouwens van zichzelf heel waterig spul (de inhoud van het blikje moet je 1,5 x verdunnen met water) dus als je veel op je kwast neemt zou het ook onherroepelijk gaan druppen anders.

Verf-voor-kas-bescherming-planten-uitdrogen

En af en toe natuurlijk even afstand nemen om het geheel te overzien. Ik begon links op het eerste glaspaneel met kleinere blaadjes, maar had het idee dat dat te weinig schaduw zou geven binnen dus toch maar overgestapt op iets grotere witte bladeren. En natuurlijk ook een vogel ertussen voor de gezelligheid

Kas-kleuren-uitdroging-hitte-zomer-afkoelen

Zeg nou, dat ziet er toch veel leuker uit als je zo vanaf het pad komt aanlopen? Het is zeker weer eens wat anders en het trekt wel de aandacht. M'n tuin wordt er in één klap 100 keer minder saai van!

Inrichting-kas-ramen-verfen-schilderen-wit

Ik ben alleen nog niet helemaal klaar. De meeste zon komt toch via het dak binnen en daar moet ik nog een laag witsel aanbrengen. Daar wel een effen laag. Was alleen m'n brede kwast vergeten en begon ondanks preventief insmeren zelf toch een klein beetje te verbranden. Klusje voor morgenvroeg dus. Of vanavond als ik nog zin heb.

Schaduw-in-kas-wit-verfen-ramen-folie

Maar je ziet binnen al dat het gedeeltelijk de plantjes van wat schaduw voorziet en ze dus niet meer in de volle brandende zon staan. En mocht het nou toch nog een hele hete zomer gaan worden hier in Nederland, met aanhoudende hittegolven enzo, dan heb ik de kas natuurlijk in no-time helemaal wit geschilderd.

Maar tot die (mogelijke) tijd geniet ik intussen van de prachtige schaduw-effecten, want die krijg je er gratis bij! Wie zegt dat moestuinieren ook niet een beetje kunstzinnig mag zijn?!
En het leuke is ook... in de herfst borstel je de hele boel weer makkelijk schoon met een handveger en wat water. Klaar voor een nieuw ontwerp volgend jaar! Heb ik nú al een idee voor!

volg Chantal en Mirjam via hun eigen tuinblogger >> ga hier naar de website<<


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Tuin inspiratie

Wilde voorjaarsbloeiers

wilde voorjaarsbloemen fleuren het landschap op met kleur


Door Roel

Tuin inspiratie

Rustgevende tuininrichting

Deze planten helpen je de stilte in jezelf te vinden.


Door Maureen

Tuin inspiratie

Kweek je eigen toiletpapier

Deze plant doet het heel goed op je achterste.


Door Roel

Tuin inspiratie

Arbeid Adelt, maar de Adel arbeidt niet

Wat meer afstand nemen en dan eens wat schrijven over dat niets meer hoeft als pensionada


Tuin inspiratie

Keukenhof mag niet open, maar parken zitten vol

Het park is 50 voetbalvelden groot en volledig corona veilig


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox