Geranium Rozanne is een zeer langbloeiende vaste plant ( Mei tot November)

13 Mar 2023 in Vaste planten

Door Roel

Afbeelding bij Geranium Rozanne is een zeer langbloeiende vaste plant ( Mei tot November)


Wie gaat de langst bloeiende vaste plant ROZANNE verslaan?

Begin 21e eeuw riep de RHS (Royal Horticultural Society) in Groot-Brittannië Geranium ROZANNE uit tot vaste plant van de 20e eeuw. Door zijn spectaculair lange bloeitijd, goede bodembedekkende eigenschappen en makkelijk toepasbaarheid op verschillende grondsoorten is hij onverslaanbaar en een terechte winnaar.

Bij Geraniums denken veel mensen het eerst aan die rijk bloeiende planten op de vensterbank en in bloembakken in de zomer. Dat zijn echter Pelargoniums. 

Geraniums dat zijn tuinplanten waarvan er heel veel soorten zijn. Ooievaarsbekken heten ze in het Nederlands. Daarnaast zijn er ook Reigersbekken of Erodiums. Alle hebben ze gemeen dat de zaaddozen de vorm van een vogelsnavel hebben.Deze drie geslachten behoren tot de familie van de Geraniaceae. 


Geranium Rozanne is een topper en fleurt elk stukje van de tuin op met prachtige paarse uitbarstingen van oneindige bloeiperiodes.

Geranium Rozanne is een hybride soort die speciaal is ontwikkeld voor zijn lange bloeiperiode. Het is een kruising tussen Geranium wallichianum en Geranium himalayense. Deze kruising heeft geresulteerd in een plant met sterke eigenschappen van beide ouders, waaronder een lange bloeiperiode. De Geranium Rozanne is de langst bloeiende Ooievaarsbek (Geranium) die er te vinden is.

De Rozanne bloeit vanaf het voorjaar tot de eerste vorst en produceert constant nieuwe bloemen. Dit in tegenstelling tot sommige andere Geraniumsoorten die slechts een kortere bloeiperiode hebben. Bovendien heeft Geranium Rozanne een sterke groei en is het een winterharde plant, waardoor het een ideale keuze is voor tuinliefhebbers.

Geranium Rozanne heeft ook enkele andere kenmerken die bijdragen aan zijn populariteit. Het heeft bijvoorbeeld mooie blauwe bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. De plant is ook gemakkelijk te verzorgen en te onderhouden, en kan zowel in de volle zon als in de schaduw groeien.

Geranium Rozanne is een plant die redelijk goed bestand is tegen droogte, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle planten regelmatig voorzien worden van water om goed te groeien en bloeien. Als de plant in een droog klimaat of in een periode van aanhoudende droogte groeit, moet je er extra goed op letten dat de plant voldoende water krijgt. Om Geranium Rozanne tegen droogte te beschermen, is het belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te nat. Geef de plant in droge periodes regelmatig water.  Ook is het belangrijk om de plant op de juiste plek te planten. Geranium Rozanne kan zowel in de volle zon als in de schaduw groeien, maar als de plant in de volle zon staat, moet je extra opletten dat de grond niet uitdroogt. Een laagje mulch rond de plant kan helpen om vocht vast te houden in de bodem. Als je merkt dat de plant ondanks je goede verzorging toch niet happy is, dan kun je overwegen om de plant te verplaatsen naar een plek waar hij meer schaduw krijgt.


Hoe hoog wordt de Geranium Rozanne?

Geranium Rozanne is een relatief lage Geraniumsoort, die meestal groeit tot een hoogte van ongeveer 30-40 cm en een breedte van ongeveer 60-90 cm. Dit maakt het een uitstekende keuze voor gebruik als bodembeddekker in borders, rotstuinen of als randbeplanting langs paden.

Het is belangrijk om te weten dat de groei van deze vaste plant afhankelijk kan zijn van de groeiomstandigheden, zoals de bodemkwaliteit, hoeveelheid licht en water. Over het algemeen groeit Geranium Rozanne het best in een goed doorlatende, vochtige grond en met minimaal zes uur direct zonlicht per dag.

Verzorging en aanplant tip Geranium Rozanne

Het toverwoord bij de aanplant en verzorging van de geranium rozanne is Mulchen.
Mulch is een laag van natuurlijk materiaal dat op de bodem rondom planten wordt gelegd. Het kan bestaan ​​uit een verscheidenheid aan materialen, waaronder houtsnippers, grasresten, bladeren, stro, boomschors, en meer. Mulchen kan verschillende functies in de tuin hebben, zoals het onderdrukken van onkruidgroei, het behouden van vocht in de bodem, het verbeteren van de bodemstructuur en het beschermen van plantenwortels tegen temperatuurschommelingen. Kortom, mulchen is een manier om planten te beschermen en de bodem in goede conditie te houden. 

paars-bloeiende-vaste-planten-die-lang-bloeien

Nadeel van de Geranium Rozanne

Met een hoogte van zo'n 50 cm en een breedte van 90 cm heb je maar weinig planten per vierkante meter nodig. Dat is ook een valkuil, want veel mensen kunnen haast niet geloven dat je er zó weinig nodig hebt.

Zet je meerdere stuks op 1 vierkante meter, dan zullen ze tegen elkaar op groeien en wordt het een rommeltje, dus matigheid is gewenst. Mocht dat toch gebeurd zijn, dan kunnen de planten tot aan de basis teruggeknipt worden. Wanneer dat niet te laat in het seizoen is, komen er gewoon weer bloemen in.

Alternatief voor Geranium Rozanne

Wanneer Geranium Rozanne toch een beetje te fors is voor je tuin, kan Geranium 'Azure Rush' een goed alternatief zijn: dezelfde bloeitijd en dezelfde bloem, maar veel rustiger groeiend. Heb je voor Geranium Rozanne hooguit twee stuks per vierkante meter nodig, Geranium 'Azur Rush' kan er wel vijf hebben per vierkante meter en blijft aanzienlijk lager. Hij is sinds 2007 op de markt als compact groeiende vorm en bezit alle voordelen van een langbloeiende vaste plant zoals de Geranium Rozanne. 

De Geranium´Rozanne´combineren

De Geranium ´Rozanne´ valt goed te combineren met andere tuinplanten. Onderstaand heb ik enkele planten voor je opgesomd waarmee de plant goed te combineren valt.

  • Phlox
  • Echinops
  • Echincea
  • Salvia
  • Pennisetum alopecuroides 'Hameln'

Let op bij het aanplanten, dat er tussen de geranium Rozanne en combinatie planten in de border altijd voldoende ruimte wordt gehouden van minimaal een plantafstand van 70 cm. 

Geranium-rozanne-paars-bloeiende-vaste-planten-die-lang-bloeien

Is de Geranium Rozanne geschikt voor de bij en vlindervriendelijke tuin?

Ja, Geranium Rozanne is een plant die veel vlinders en bijen aantrekt. De bloemen van de plant zijn rijk aan nectar en stuifmeel, wat deze insecten aantrekt en hen voorziet van voedsel.

Vlinders, bijen en andere bestuivende insecten zijn belangrijk voor de bestuiving van planten en voor het behoud van de biodiversiteit. Door het planten van bloemen zoals Geranium Rozanne in je tuin of op je balkon, kan je bijdragen aan het behoud van deze nuttige insecten.
Het is daarom aan te raden om Geranium Rozanne en andere nectar- en stuifmeelrijke planten te planten als je een tuin wilt maken die aantrekkelijk is voor vlinders, bijen en andere bestuivende insecten.

Wat moet ik na de winter met de verdorde bladeren van de Geranium Rozanne?

Na de winter is het normaal dat het blad van de Geranium Rozanne afgestorven is. Het is aan te raden om dit dode blad, als er geen kans meer is op nachtvorst te verwijderen om de plant er weer netjes uit te laten zien en de plant te stimuleren om nieuwe scheuten te produceren.

Je kunt het dode blad van de Geranium Rozanne voorzichtig verwijderen door de oude stengels en bladeren dicht bij de basis van de plant af te knippen met een schone en scherpe snoeischaar of tuinschaar. Als je al nieuwe scheuten op de plant ziet, kies er dan voor om alleen het dode blad te verwijderen en de nieuw gegroeide scheuten te laten staan.

Extra tip in het voorjaar: voorzie de planten van een nieuwe laag mulch.

Kan ik de Geranium Rozanne stekken of vermeerderen? 

Het is eenvoudig om Geranium Rozanne te vermeerderen door de pol (moederplant) op te snijden of in stukken te scheuren, snijden of steken met een spade. Het is het beste om dit te doen in de herfst (of voorjaar), maar het kan ook in de zomer. Zorg ervoor dat je de plant goed water geeft en wacht tot de grond goed vochtig is. Steek vervolgens met een scherpe spade een stuk van de plant af, gewoon van boven naar beneden door de wortels heen. Graaf het deel dat je planten wilt uit met zoveel mogelijk aarde nog aan de kluit. Plant dat in een gat waarvan je ook van te voren de grond goed vochtig hebt gemaakt en vul het gat bij de moederplant op met vochtige grond. Als de bladeren na het aanplanten slap gaan hangen, is dat geen probleem. Geef de plant dagelijks water, wacht af, knip de dorre blaadjes weg en er groeien vanzelf weer nieuwe.


Nieuwsgierig naar de broertjes en zusjes van de Geranium Rozanne                >> bekijk ze hier<<


 Zijn er vragen stel ze gerust in een reactie hieronder. 
1
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Hetty de Vries Avatar

Hetty de Vries 4 weken geleden
Kun je de geranium Rozanne in een grote bak planten?


Tuindingen Avatar

Tuindingen 4 weken geleden
Dag Hetty,

Ja geranium rozanne kun je prima in een bloempot plaatsen. Zorg wel dat de grond licht vochtig blijft.


Hetty de Vries Avatar

Hetty de Vries 4 weken geleden
Fijn, Bedankt voor de snelle reactie


J.S.Plomp Avatar

J.S.Plomp 1 maand geleden
Rosanne heeft mijn hart gestolen!!


Claessens Avatar

Claessens 2 maanden geleden
We willen samen met de buurman de geranium rozazanne planten op een bedje van 6 m x 50 cm maar weten niet hoeveel plantjes van 9 cm we nodig hebben. Graag gratis advies indien mogelijk. Alvast hartelijk dank bij voorbaat.


Tuindingen Avatar

Tuindingen 2 maanden geleden
Als je de bodem verrijkt met een laag mulch en er dan ongeveer 12 stuks plant, zal je zien dat dit ruim voldoende is.


Claessens Avatar

Claessens 2 maanden geleden
Deze geranium rozanne zal wel in de voortuin in volle zon staan dus moet er dan niets rond de nieuwe plantjes om uitdroging van de grond te voorkomen (eventueel)? Dank voor jullie vriendelijke en vlotte reactie.


Tuindingen Avatar

Tuindingen 2 maanden geleden
Heb de rozanne zelf ook in de volle zon in de Voortuin. En de bodem verreik ik jaarlijks met een laag mulch. Op deze manier bouw je een mooie voedzame en water vasthoudende laag op. Met succes, ze bloeien elk jaar overweldigend.

Voordeel van dat ze in de volle zon staan is dat ze iets minder hard groeien en dus wat compacter blijven.


Anita Huernink Avatar

Anita Huernink 2 maanden geleden
Prachtige plant. Hij valt bij mij wel alle kanten op, maar dat vind ik geen probleem


Tuindingen Avatar

Tuindingen 2 maanden geleden
Ja heerlijke plant. Met bizar lange bloeitijd.


Vaste planten

Geranium Rozanne is een zeer langbloeiende vaste plant ( Mei tot November)

Fleurt elk stukje van de tuin op met prachtige paarse uitbarstingen van oneindige bloeiperiodes. Het zijn onderhoudsvriendelijke vaste planten. De Geranium ´Rozanne´ valt goed te combineren met andere tuinplanten. De Rozanne bloeit vanaf het voorjaar tot de eerste vorst en produceert constant nieuwe bloemen.


Door Roel

Vaste planten

Wat zijn jouw lievelingsplanten? Jaa die ene plant die net ietsie pietsie meer doet dan de rest.

En dat kan om verschillende redenen zijn. Je zult die schitterende heerlijk geurende roos maar van je zoon gekregen hebben, van je zus of een ander dierbaar iemand. Maar je kunt ook zo trots zijn als een aap met zeven staarten, als je ooit van die kleine stek van 3cm een struise plant van 1.80m hebt weten op te kweken. Vooral kleuren spelen ook een grote rol als het om een voorkeursbehandeling gaat. En dat is bij mij het geval. Ik wil in dit tuinblog een ode brengen aan een bijzondere plant.


Door Marie Mul

Vaste planten

De winterbloeier "Helleborus" vormt botanisch gezien een bijzonderheid.

Vanaf het moment dat Ellen Akkerboom zich ging bemoeien met de Helleborus gebeurde er iets bijzonders. Beleef en proef vooral de passie over haar Helleborussen.


Door Tuindingen

Vaste planten

Kaukasische vergeet-mij-nietje - opvallende bladplanten voor de schaduwtuin

De intense kleur van deze plant leent zich goed voor het oplichten van schaduwachtige plekken. Brunnera macrophylla is een aantrekkelijk plant met grote, hartvormige bladeren, die het onkruid goed onderdrukken.


Door Tuindingen

Vaste planten

Geranium Ooievaarsbek soorten

Er zijn heel veel verschillende soorten waarbij de één vooral mooi is vanwege het blad en de ander vanwege de bloemen. Sommige soorten hebben een prachtige herfstverkleuring. Geraniums zijn gemakkelijke planten die het vrijwel op iedere standplaats goed doen en slakken houden er niet van. Geraniums krijgen vaak een tweede bloei en zorgen voor een zomer vol bloemenpracht.


Door Tuindingen

Vaste planten

Smeerwortel is het manusje van alles

Deze inheemse vaste plant moet in elke tuin staan. o sterk als een smeerwortel Om te beginnen ben ik, de Smeerwortel, beresterk. Ik heb niet veel aanmoediging nodig om te groeien. Ik stel ook niet echt veel eisen aan de grond eigenlijk. Ik word vaak onkruid genoemd, maar dat bestaat niet. Dat weten we al, toch?


Door Paula kok

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox