Heliconia / valse paradijsvogelbloem

06 Jun 2020 in Mediterrane planten

Door tuin.fr.gr



De Heliconia kamerplant heeft opvallende gekleurde schutbladen. Schutbladen die lijken op de bloem maar de bloemen zitten erin.
De groenblijvende, meerjarige plant heeft een krachtige wortelstok. Uit de wortelstok komen lange stelen met aan de top een groot blad. Tussen de grote groene bladeren groeien de gekleurde schutbladeren met bloemen. Schutbladen die omhoog of naar beneden wijzen. Tussen de schutbladeren groeien kleine onopvallende rode, oranje, gele of roze bloemen. Er zijn Heliconia's met een rechtopstaande of hangende bloeiwijze. De namen van de plant geven vaak een beschrijving van het schutblad (bloem), zoals: stricta-rechtopstaand - bihai-scharen van de kreeft - rostrata-vogelbek - psittacorum-papegaai.
De soorten kan men onderverdelen in twee groepen:
Heliconia's met naar beneden hangende bloemen - Heliconia's met opstaande bloemen.
Enkele gangbare cultivars zijn:

Heliconia stricta of 'Olympic Flame'. De opstaande bloemen zijn vlamvormig en oranje met een geelgroene rand;
Heliconia stricta ‘Bucky’ met rode opstaande bloemen en rode bloemsteel;
Heliconia bihai (rode palulu) met tal van rode opstaande schutbladeren die in totaal wel 1,5 meter worden;
Heliconia rostrata of snavelheliconia met hangende bloemen naar beneden. Bloemen bestaande uit 12 tot 35 felrode schutbladeren met een groengerande, gele top;
Heliconia schiedeana of gemberbloesem met opstaande vertakte bloeiwijze met rode schutbladeren en gele bloemen;
Heliconia spathocircinata met een rechtopstaande bloeiwijze aan een steel van 15 tot 50 centimeter lang;
Heliconia stricta 'Dwarf Jamaican': een cultivar van de Heliconia stricta met paarse bessen;
Heliconia psittacorum of papagaaienbanaan: een bloeiwijze met rechtopstaande 2,5 tot 5 centimeter lange buisvormige, oranje tot geelgroenachtige bloemen met een donkere top.

Plantvoorschriften & onderhoud algemeen
Bodem voor heliconia moet bestaan ​​uit een universeel grondmengsel, veenmos en zand om een ​​betere afvoer in gelijke delen te verzekeren.
Een Heliconia heeft het liefst een lichte plek met een temperatuur tussen de tien en dertig graden. Zet de plant niet constant in de volle zon en zorg dat de grond niet uitdroogt. De plant vraagt een hoge luchtvochtigheid en regelmatig sproeien heeft de plant dan ook nodig.
Geef eens per maand plantenvoeding en zorg dat er geen water blijft staan in de pot of schotel. Komt na ongeveer twee jaar de aarde omhoog uit de pot dan heeft de plant een nieuwe en grotere pot nodig. Gebruik hier het liefst palmgrond voor. De Heliconia is in de zomer een ideale terrasplant, maar moet zo gauw het ’s nachts onder de tien graden komt naar binnen.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Ignace Avatar

Ignace 9 maanden geleden
Graag eentje aankopen

Groeten dbig


Mediterrane planten

Passie voor planten in je woonkamer| De oplossing voor gezonde kamerplanten

De kamerplanten van Deef worden gevoed met wormenpoep en ferma compost. Dat klinkt misschien grappig maar als je er goed over nadenkt kon Dees met zijn manier weleens DE oplossing hebben


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox