Abutilon / Chinese lantaarn

06 Jun 2020 in Mediterrane planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Abutilon / Chinese lantaarn


Kamer/terrasplant.
Net als de Hibiscus en Lavatera behoort Abutilon tot de Malvaceae of kaasjeskruidfamilie en schittert de struik vooral door zijn prachtige kleurrijke bloeiwijze. De meeste soorten hebben klokvormige hangende bloemen, die naargelang de soort: wit, roze, rozerood, oranje, geel en dieprood gekleurd kunnen zijn.
Maar er zijn ook cultivars die een opvallend en attractief bont blad hebben.
Kan de hoogte variëren tussen de 70 en 200cm tot zelfs 400cm (Abutilon pictum)
In warme klimaatzones bloeit hij bijna het hele jaar door, in onze meer gematigde regio’s zal dit mits herhaalde bemesting van de lente tot herfst doorlopen.
Tal van Abutilon soorten zijn afkomstig uit de warme regio’s van Zuid-en Midden Amerika, maar je treft ze ook aan in Australië en Afrika. Het is dan ook niet te verwonderen dat alle Abutilon soorten matig tot slecht winterhard zijn en best als kuipplant worden gekweekt. In de winter kan je ze best in een matig verwarmde serre overwinteren ( 6-12 ∞C), al kan Abutilon x suntense of Abutilon vitifolium mits een goed beschutte standplaats en extra winterbescherming, een zachte winter in volle grond overleven.
Plantvoorschriften algemeen
Gebruik een voedselrijke en voldoende vochthoudende  grond.  Een zonnige plaats is vereist om verzekerd te zijn van  een rijke bloei. Vermijd echter volle zon.  
Vanaf half mei kan de Abutilon buiten op het terras  worden geplaatst op een zonnige, beschutte plek.  
Onderhoud  
Abutilon heeft in een droge en warme zomer regelmatig extra watergift nodig , zeker als potplant er goed op letten dat de grond niet volledig uitdroogt, soms zal 2 tot 3x per dag moeten begoten worden, Terracotta korrels of water kristallen kunnen helpen om de frequentie van water geven te beperken
Tijdens de bloeiperiode moet om de 2 weken vloeibare voeding toegediend worden.
Abutilon is niet winterhard, dus pas vanaf midden mei buiten zetten en medio oktober opnieuw naar de serre of veranda verhuizen. De ideale overwinterings temperatuur schommelt tussen 7 en 12°C.
De Abutilon kan het beste in december worden gesnoeid. Snij de plant voor eenderde terug om een compacte vorm te krijgen. Gele bladeren en dorre takken dienen periodiek verwijderd te worden
Ziekten
Jonge scheuten van Abutilon kunnen nogal eens geplaagd worden door bladluizen, witte vlieg en rupsen, bestrijden met een bio-middel (Pyrethum)


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox