Vleermuis in huis: hoe vangen en mag je hem oppakken

29 Aug 2020 in Dieren

Door Tuindingen

Afbeelding bij Vleermuis in huis: hoe vangen en mag je hem oppakken


Vleermuizen, ook wel handvleugelige genoemd, zijn een orde van kleine zoogdieren die zich actief door de lucht kunnen voortbewegen. Hun vleugels zijn voorzien van een vlieghuid die tussen de vingers van hun voor- en achterpoten en hun staart zit.

Hoe vang ik een vleermuis die in woning zit

Vliegend zoogdier met een verborgen leven. 

In ons land komen achttien soorten vleermuizen voor. De dwergvleermuis is de meest voorkomende soort vleermuis die in en rond huizen word waargenomen. Ze eten tijdens het vliegen veel muggen en voor de tuinbouw schadelijke insecten en zijn daarom belangrijk voor de biodiversiteit.  In een gebied waar veel vleermuizen vliegen is het volgens natuurorganisaties goed met de natuur gesteld.

Er is een vleermuis naar binnen gevlogen, wat te doen. 

De meeste Nederlanders krijgen al de rillingen van het woord vleermuis. Laat staan dat dit dier in jouw woning rondvliegt Je verwacht mogelijk niet dat jou dit overkomt, maar dit is wel degelijk mogelijk. Zoals je waarschijnlijk wel weet, navigeert het beestje met behulp van het uitzenden van een signaal. Dit signaal wordt weerkaatst door bijvoorbeeld gebouwen en andere objecten. Zodoende weet een vleermuis welke kant hij wel en niet op kan vliegen. In de zomermaanden vliegt het beestje toch geregeld een woning binnen. Dit komt doordat mensen in de avond vaak ramen tegen elkaar open zetten om de warmte uit een woning te verdrijven. Een openstaand raam weerkaatst het signaal van een vleermuis niet. Hierdoor denkt het diertje dat hij gewoon door kan vliegen, waardoor hij in jouw woning terecht kan komen.
Een vleermuis in huis is gelukkig geen groot probleem. Het dier zal of in de gordijnen gaan hangen of een tijdje blijven rondvliegen. In beide gevallen is het wagenwijd openzetten van een raam en het licht uitdoen vaak voldoende om een vleermuis uit een woning te krijgen. Het vangen van een vliegende vleermuis is bijna onmogelijk en daarom niet aan te raden, wacht daarom totdat de vleermuis in je woning aan de muur of op de grond gaat zitten. 

Vleermuis in huis vangen - hoe oppakken - naar buiten jagen

Een vleermuis in huis vangen. 

Is de vleermuis ergens geland, zet er een doorzichtige pot rustig overheen en schuif een stuk papier/karton tussen pot en object zo zorg je dat de vleermuis veilig in de pot blijft zitten. 

Je kan de vleermuis nu rustig naar buiten op een donkere plaats zetten. 


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Dieren

Tuininrichting voor de Eekhoorn

Lok Eekhoorntjes naar je tuin met een diervriendelijke inrichting


Door Tuindingen

Dieren

De Pissebed aan het woord

De pissebed en al zijn geweldige weetjes


Door Paula kok

Dieren

Vetranquil als slaapmiddel tegen vuurwerk doe het niet

Dit narcosemiddel doet spieren verslappen en gehoor versterken


Door Tuindingen

Dieren

Wees alert met het uitlaten van je honden op warme dagen

Die 5 kleine minuten, kunnen nu nét fataal zijn.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox