Vleermuis in huis: hoe vangen en mag je hem oppakken

Door Tuindingen - 29-8-2020 in Dieren
0 reacties

Vleermuis in huis: hoe vangen en mag je hem oppakken

Vleermuizen, ook wel handvleugelige genoemd, zijn een orde van kleine zoogdieren die zich actief door de lucht kunnen voortbewegen. Hun vleugels zijn voorzien van een vlieghuid die tussen de vingers van hun voor- en achterpoten en hun staart zit.

Hoe vang ik een vleermuis die in woning zit

Vliegend zoogdier met een verborgen leven. 

In ons land komen achttien soorten vleermuizen voor. De dwergvleermuis is de meest voorkomende soort vleermuis die in en rond huizen word waargenomen. Ze eten tijdens het vliegen veel muggen en voor de tuinbouw schadelijke insecten en zijn daarom belangrijk voor de biodiversiteit.  In een gebied waar veel vleermuizen vliegen is het volgens natuurorganisaties goed met de natuur gesteld.

Er is een vleermuis naar binnen gevlogen, wat te doen. 

De meeste Nederlanders krijgen al de rillingen van het woord vleermuis. Laat staan dat dit dier in jouw woning rondvliegt Je verwacht mogelijk niet dat jou dit overkomt, maar dit is wel degelijk mogelijk. Zoals je waarschijnlijk wel weet, navigeert het beestje met behulp van het uitzenden van een signaal. Dit signaal wordt weerkaatst door bijvoorbeeld gebouwen en andere objecten. Zodoende weet een vleermuis welke kant hij wel en niet op kan vliegen. In de zomermaanden vliegt het beestje toch geregeld een woning binnen. Dit komt doordat mensen in de avond vaak ramen tegen elkaar open zetten om de warmte uit een woning te verdrijven. Een openstaand raam weerkaatst het signaal van een vleermuis niet. Hierdoor denkt het diertje dat hij gewoon door kan vliegen, waardoor hij in jouw woning terecht kan komen.
Een vleermuis in huis is gelukkig geen groot probleem. Het dier zal of in de gordijnen gaan hangen of een tijdje blijven rondvliegen. In beide gevallen is het wagenwijd openzetten van een raam en het licht uitdoen vaak voldoende om een vleermuis uit een woning te krijgen. Het vangen van een vliegende vleermuis is bijna onmogelijk en daarom niet aan te raden, wacht daarom totdat de vleermuis in je woning aan de muur of op de grond gaat zitten. 

Vleermuis in huis vangen - hoe oppakken - naar buiten jagen

Een vleermuis in huis vangen. 

Is de vleermuis ergens geland, zet er een doorzichtige pot rustig overheen en schuif een stuk papier/karton tussen pot en object zo zorg je dat de vleermuis veilig in de pot blijft zitten. 

Je kan de vleermuis nu rustig naar buiten op een donkere plaats zetten. 

 

2 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions