Verschillen Europese en Aziatische hoornaar

27 May 2023 in Determinatie van planten en dieren

Door Roel



Verschil leren herkennen Europese en Aziatische Hoornaar

De grote met groene punt is onze inheemse grote vriendelijke reus. Deze top jager is een prachtig beest die zeer nuttig is. Ja ze pakken wat bijen weg maar da’s de natuur. 

hoe-ziet-de-hoornaar-eruit-aziatische-en-europese-vergelijking-verschillen

De rode is een ander verhaal! Deze Aziatische hoornaar hoort hier niet thuis, en kan bij de bijen flink wat schade veroorzaken! Daar deze niet inheems is weten onze bijen zich er ook niet tegen te verdedigen en dit is een plaag voor de toekomst! 

Dus groen is oké, rood mag je meppen! Duidelijkste verschil is uiteraard het bijna zwarte achterlichaam en de gele poten van de Aziatische hoornaar. 

Ow ja, in het wild vliegen ze niet rond met groene of rode punaises 📌😂😂




0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Leon van W Avatar

Leon van W 10 maanden geleden
Opmars Aziatische hoornaar steeds groter probleem, zo helpt u mee die te stoppen

De Aziatische hoornaar wordt steeds vaker gezien in Nederland. En dat is slecht nieuws voor onze honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten. Zij staan namelijk op het menu van de invasieve exoot. Door nu de strijd aan te gaan met de koninginnen van de schadelijke wespensoort, kan de verspreiding mogelijk een halt worden toegeroepen.

Opmars Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar komt van oorsprong niet voor in Nederland, maar is aan een opmars bezig in ons land. In de 1e jaren gaat het nog om enkele waarnemingen, maar in 2022 zijn er al 140 meldingen doorgegeven. Het jaar 2023 belooft vooralsnog weinig goeds, want in de 1e maanden zijn er al 100 geverifieerde meldingen gedaan. Het Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden (EIS) vreest dan ook dat er dit jaar opnieuw een toename zal zijn. Tot nu toe duikt de hoornaar vooral in de zuidelijke provincies op. Het is dus nog niet te laat om verspreiding over het hele land te stoppen.

Voorkom nesten, door koninginnen te doden

De maanden april tot en met juni, dat is de periode waarin de koninginnen van de Aziatisch hoornaar een nest maken. Het is waarschijnlijk erg effectief om dat te voorkomen. Door een koningin te doden voordat ze een nest maakt, wordt het probleem in de kiem gesmoord. Het is daarbij uiteraard belangrijk om zeker te zijn van uw zaak. Alleen de Aziatische hoornaar is schadelijk voor onze inheemse insecten, maar hij lijkt enigszins op onze eigen hoornaar. Kijk dus goed of u de juiste soort heeft.
Ziet u van juli tot en met september een Aziatische hoornaar, dan gaat het meestal om een werkster. Het heeft geen zin om die te vangen en te doden.

Aziatische hoornaar gevaarlijk voor de mens?

Zoals gezegd, vormt de Aziatische hoornaar een groot gevaar voor inheemse insecten. Vooral de honigbij wordt door de wesp bedreigd. Voor de mens valt het gevaar gelukkig mee. Ze steken namelijk veel minder snel dan gewone wespen. Een steek is daarnaast alleen gevaarlijk als u allergisch bent voor wespensteken. In andere gevallen is de steek vooral behoorlijk pijnlijk. Pijnlijker dan een normale wespensteek. Wel is het, net als bij andere soorten steken, raadzaam om alert te zijn bij een steek in de mond of keel of bij meerdere steken. En snel te handelen door bijvoorbeeld een arts te bezoeken


Marijke Avatar

Marijke 10 maanden geleden
Hoe kan ik ze vangen ?


Roel Avatar

Roel 10 maanden geleden
Een enkele Aziatische hoornaar is nog wel te vangen met een mepper.

Heb je een nest van de Aziatische hoornaars.

Om een nest te verwijderen, doe je een beroep op specialisten. Ga in geen geval zelf aan de slag! De soort reageert zeer agressief op verstoring van het nest!


Marijke Avatar

Marijke 10 maanden geleden
Een mepper die heb ik gelukkig. Ik vroeg me af of er een lokmiddel is.
Ik had vorige week biervallen gezet voor de slakken. In een ervan vond ik 3 hoornaars van groot formaat. Ik vermoed koninginnen.


Determinatie van planten en dieren

De spinselmot wordt vaak verward met de eikenprocessierups

Hoewel deze twee insecten vaak met elkaar worden verward, zijn ze eigenlijk heel verschillend. De spinselmot kapselt hele bomen in met grijswitte spinsels. In tegenstelling tot de eikenprocessierups zijn de rupsen van de spinselmot onschadelijk en veroorzaken ze geen overlast. Laten we dieper ingaan op deze fascinerende insecten en hun kenmerken.


Door Tuindingen

Determinatie van planten en dieren

Parasitaire planten: stelen om te leven

Een halfparasiet is een plantensoort die water en voedingsstoffen uit andere planten haalt, maar zelf ook aan fotosynthese doet.


Door Marie Mul

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox