De Ringslang in eigen tuin

13 Jan 2022 in Dieren

Door Tuindingen



Als je in de buurt van een natuurterrein woont en je tuin niet al te netjes onderhoudt, dan kan het zomaar zijn dat je de ringslang (Natrix natrix) aantreft bij het werken in de tuin.


De ringslang is de grootste slang in Nederland (maximaal 1 meter 40), maar hij is totaal ongevaarlijk. Hij is niet giftig en bijt zelfs niet als hij gevangen wordt. De slang heeft zijn naam te danken aan opvallende vlekken achter de kop, die met enige fantasie een ring vormt of een halsbandje. Hierdoor is de slang gemakkelijk te onderscheiden van de andere inheemse slangen. De kleur van de ring varieert van dier tot dier en kan wit, grijsgeel, geel tot oranje zijn. Ook het patroon van zwart-witte vlakjes aan onderkant van het slangenlijf is uniek deze tekening is net zo uniek als de vingerafdruk bij mensen.
 

Ringslang-gevonden-in-mijn-tuin-waar-kan-ik-een-composthoop-plaatsen

Wanneer is je tuin geschikt voor de Ringslang. 


Inventariseer de mogelijkheden om de planten en dieren met elkaar in harmonie te brengen. Want de een kan niet zonder de ander. Vogels, egels, padden, hommels, bijen, lieveheersbeestjes en tal van andere insecten heb je nodig voor een gezonde tuin. Heel veel dieren zijn nuttig en zorgen voor een natuurlijk evenwicht. In een diervriendelijke natuurlijk tuin zijn plantenkeuze, tuininrichting en onderhoud erop gericht om zoveel mogelijk dieren en planten een plekje te geven om te leven, te schuilen, te nestelen, te foerageren en te overwinteren.

ringslang-eet-kikkers-uit-vijver-in-de-tuin

Ringslangen zonnen graag op open plekken, maar wel altijd in de buurt van een schuilplaats. Bij gevaar kunnen ze dan meteen wegvluchten. Geschikte zonplekken zijn bijvoorbeeld een stapel boomstammen, of open zonnige plekken tussen vaste planten, siergrassen, lage struikjes. Zo vinden ringslangen dekking en kunnen ze zich veilig verplaatsen.
schuilplaats-voor-ringslang-in-de-tuin-maken


Broed schuil en overwintering plaatsen voor de ringslang
Ringslangen kennen geen broedzorg. Mest en composthopen of andere natuurlijk aangelegde hopen, waarin broei ontstaat, vormen hier een prima vervanging voor. Afhankelijk van leeftijd en grootte van het Ringslangvrouwtje worden in de maanden juni/juli 10 tot 40 eieren afgezet. De eieren zijn ongeveer 2 bij 1.5 cm en zijn iets elastisch. Wat structuur en kleur betreft hebben de eieren wel wat weg van champignons. De jonge ringslangen zullen zelfstandig in aug/sept uit de eieren komen en als de afgezette eieren tenminste tijdens het gehele eistadium een constante temperatuur van 25 à 30 gr hebben gehad in combinatie met een hoge luchtvochtigheid.
Behalve voor het leggen van eieren worden deze hopen ook als schuil- of rustplaats gekozen en vervellen ringslangen in de compost of mesthoop. Ook andere dieren, zoals bijvoorbeeld hazelwormen, kikkers, padden, salamanders en muizen gebruiken de hoop als schuilplaats of winterverblijf. 

Waar-leeft-de-ringslang-in-nederland

Natuurlijk heeft de aantrekking van een ringslang naar je tuin alleen zin in gebieden waar ringslangen leven.
 

Heb jij een positieve ervaring met een eigen ringslang in jouw tuin?
Ik vond deze jonge Ringslang in onderstaand filmpje tijdens het onderhoud van een tuin. 



 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Marjolein van Dijk Avatar

Marjolein van Dijk 5 maanden geleden
Vandaag was ik een verscholen wat donkere plek aan het schoonmaken toen er plotseling iets weg gleed. Ik weet bijna zeker dat het een slang was.
Ik hoop een ringslang , wat geweldig zou zijn omdat ik in een woonwijk woon.
Hauw weer alle weggeveegde bladeren en de schrilsten terug gelegd in de hoop dat ik hem niet verjaagd heb.


Roel Avatar

Roel 23 uur geleden
Beste Marjolein,

Wat een spannende ontdekking in jouw tuin! Het zou inderdaad fantastisch zijn als het een ringslang was. Het feit dat je in een woonwijk woont en toch zo'n bijzondere bezoeker hebt, is echt bijzonder. Het lijkt erop dat je al veel moeite doet om een gastvrije omgeving te creëren voor de ringslang en andere dieren in jouw tuin, wat geweldig is voor de biodiversiteit.

Het is heel begrijpelijk dat je hoopt dat de slang niet is verjaagd. Ringslangen zijn meestal niet agressief en zullen eerder proberen te ontsnappen dan aan te vallen. Hopelijk voelt hij zich snel weer veilig genoeg om terug te keren naar zijn schuilplaats.

Als je nog meer wilt doen om je tuin gastvrij te maken voor de ringslang, zou je kunnen overwegen om wat extra schuil- en zonneplekken te creëren, zoals stapels boomstammen of open plekken tussen planten. Ook het behouden van composthopen of andere natuurlijke hopen kan helpen bij het aantrekken van deze prachtige dieren.

Ik hoop dat je nog veel meer positieve ervaringen zult hebben met de natuur in jouw tuin!


Robin Avatar

Robin 7 maanden geleden
Ik ben dol op reptielen!
Ik vind het erg jammer dat er zo weinig educatie is op (basis) scholen over de inheemse slangen en andere reptielen.

Ik heb er een paar jaar geleden een keer 1 gered op een zwemstrandje, was een beste ringslang zeker langer dan een meter! De slang was het strandje op gekonkelt vanaf het water en werd daar bestookt door kinderen met ballen en stenen die in paniek aan het gillen waren "slang! Maak m dood!".

Ik heb de slang toen ala Steve Erwin gevangen en tegen de kinderen geroepen dat ze niet bang hoeven te zijn. Ik heb de ouders en kinderen uitgelegd dat dit een ringslang was en waar ze de slang aan kunnen herkennen plus dat de slang totaal ongevaarlijk is.

De kinderen hebben even van dichtbij mogen kijken naar de mooie gele ring om de nek en daarna heb ik de slang achter op het strandje tegen de bosjes/moeras aan weer vrij gelaten.

Ik hoop echt dat er meer les gegeven gaat worden over inheemse dieren!


Roel Avatar

Roel 7 maanden geleden
Dag Robin. Je hebt helemaal gelijk ze moeten meer met die kids de natuur in duiken zowel theoretisch als in de praktijk.

Maar je kan een eerste stap zetten door hier af en toe een blog te plaatsen over je avonturen en je kennis te delen.

Mail me maar bij interesse op info@tuindingen.nl


kees romkes Avatar

kees romkes 7 maanden geleden
Gisteren tijdens thuiswerkdag bezoek van een ringslang op mijn bureau.
Dat was ff schrikken ( voor beide )
Mijn werkplek bevind zich in de grub van een oude boerderij naast een open schuifeur.
Denk dat de slang een plekje om te zonnen zocht.


Tuindingen Avatar

Tuindingen 7 maanden geleden
Wat een beleving.

Heb je er ook foto’s van? Vinden wij leuke dingen om te delen


kees Avatar

kees 7 maanden geleden
Helaas niet, de slang was net zo snel ook weer verdwenen.


Roel Avatar

Roel 7 maanden geleden
helaas, toch een leuke ervaring.


Michel Avatar

Michel 6 maanden geleden
Wij hebben een vaste gast in de tuin sinds een paar maanden, slechts 3 gespot helaas. Het is wel vrij groot exemplaar, die vermoedelijk nu onder een vijverbak verblijft


Pauline Avatar

Pauline 8 maanden geleden
Onze kat bracht vanmiddag een ringslang mee naar huis... de slang leefde nog een beetje, maar was wel gewond. We hebben de slang in de bosjes bij ons huis terug gezet. Enige tijd later was hij weg. Dit was al de tweede keer dat de kat een ringslang thuis bracht.


Roel Avatar

Roel 23 uur geleden
Beste Pauline,

Wat een bijzondere ontmoeting met een ringslang, zij het een onverwachte! Het is goed om te horen dat jullie de slang hebben kunnen helpen en hem terug hebben kunnen plaatsen in de natuurlijke omgeving bij jullie huis. Het is waarschijnlijk een hele schok geweest voor zowel jullie als voor de slang, maar hopelijk heeft hij geen ernstige verwondingen opgelopen en kan hij zijn weg weer vinden in de natuur.

Het is interessant om te horen dat dit al de tweede keer is dat jullie kat een ringslang heeft meegebracht. Hoewel het natuurlijk zorgelijk kan zijn als huisdieren wilde dieren mee naar huis nemen, is het ook een teken dat er in jullie omgeving een gezonde populatie ringslangen leeft.


Dieren

Diersporen in de tuin herkennen

Weet jij van welk dier deze uitwerpselen zijn.


Door Tuindingen

Dieren

Wolf zorgt voor rijke biodiversiteit - de grote kringloop die in de natuur plaatsvindt

(Video) In een ecosysteem is er een web van voedselketens: de ene soort eet de andere soort en is zelf weer voedsel voor een andere soort.


Door Jan de B

Dieren

De Ringslang in eigen tuin

maak een diervriendelijke tuin en ontmoet amfibieën en reptielen


Door Tuindingen

Dieren

Tuininrichting voor de Eekhoorn

Lok Eekhoorntjes naar je tuin met een diervriendelijke inrichting


Door Tuindingen

Dieren

De Pissebed aan het woord

De pissebed en al zijn geweldige weetjes


Door Paula kok

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox