De Ringslang in eigen tuin

13 Jan 2022 in Dieren

Door TuindingenAls je in de buurt van een natuurterrein woont en je tuin niet al te netjes onderhoudt, dan kan het zomaar zijn dat je de ringslang (Natrix natrix) aantreft bij het werken in de tuin.


De ringslang is de grootste slang in Nederland (maximaal 1 meter 40), maar hij is totaal ongevaarlijk. Hij is niet giftig en bijt zelfs niet als hij gevangen wordt. De slang heeft zijn naam te danken aan opvallende vlekken achter de kop, die met enige fantasie een ring vormt of een halsbandje. Hierdoor is de slang gemakkelijk te onderscheiden van de andere inheemse slangen. De kleur van de ring varieert van dier tot dier en kan wit, grijsgeel, geel tot oranje zijn. Ook het patroon van zwart-witte vlakjes aan onderkant van het slangenlijf is uniek deze tekening is net zo uniek als de vingerafdruk bij mensen.
 

Ringslang-gevonden-in-mijn-tuin-waar-kan-ik-een-composthoop-plaatsen


Wanneer is je tuin geschikt voor de Ringslang. 

Inventariseer de mogelijkheden om de planten en dieren met elkaar in harmonie te brengen. Want de een kan niet zonder de ander. Vogels, egels, padden, hommels, bijen, lieveheersbeestjes en tal van andere insecten heb je nodig voor een gezonde tuin. Heel veel dieren zijn nuttig en zorgen voor een natuurlijk evenwicht. In een diervriendelijke natuurlijk tuin zijn plantenkeuze, tuininrichting en onderhoud erop gericht om zoveel mogelijk dieren en planten een plekje te geven om te leven, te schuilen, te nestelen, te foerageren en te overwinteren.

ringslang-eet-kikkers-uit-vijver-in-de-tuin

Ringslangen zonnen graag op open plekken, maar wel altijd in de buurt van een schuilplaats. Bij gevaar kunnen ze dan meteen wegvluchten. Geschikte zonplekken zijn bijvoorbeeld een stapel boomstammen, of open zonnige plekken tussen vaste planten, siergrassen, lage struikjes. Zo vinden ringslangen dekking en kunnen ze zich veilig verplaatsen.
schuilplaats-voor-ringslang-in-de-tuin-maken


Broed schuil en overwintering plaatsen voor de ringslang
Ringslangen kennen geen broedzorg. Mest en composthopen of andere natuurlijk aangelegde hopen, waarin broei ontstaat, vormen hier een prima vervanging voor. Afhankelijk van leeftijd en grootte van het Ringslangvrouwtje worden in de maanden juni/juli 10 tot 40 eieren afgezet. De eieren zijn ongeveer 2 bij 1.5 cm en zijn iets elastisch. Wat structuur en kleur betreft hebben de eieren wel wat weg van champignons. De jonge ringslangen zullen zelfstandig in aug/sept uit de eieren komen en als de afgezette eieren tenminste tijdens het gehele eistadium een constante temperatuur van 25 à 30 gr hebben gehad in combinatie met een hoge luchtvochtigheid.
Behalve voor het leggen van eieren worden deze hopen ook als schuil- of rustplaats gekozen en vervellen ringslangen in de compost of mesthoop. Ook andere dieren, zoals bijvoorbeeld hazelwormen, kikkers, padden, salamanders en muizen gebruiken de hoop als schuilplaats of winterverblijf. 


 

Waar-leeft-de-ringslang-in-nederland

Natuurlijk heeft de aantrekkingen van een ringslang naar je tuin alleen zin in gebieden waar ringslangen leven.
 

Heb jij een positieve ervaring met een eigen ringslang in jouw tuin?
Ik vond deze jonge Ringslang in onderstaand filmpje tijdens het onderhoud van een tuin. 

 


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Dieren

Tuininrichting voor de Eekhoorn

Lok Eekhoorntjes naar je tuin met een diervriendelijke inrichting


Door Tuindingen

Dieren

De Pissebed aan het woord

De pissebed en al zijn geweldige weetjes


Door Paula kok

Dieren

Vetranquil als slaapmiddel tegen vuurwerk doe het niet

Dit narcosemiddel doet spieren verslappen en gehoor versterken


Door Tuindingen

Dieren

Wees alert met het uitlaten van je honden op warme dagen

Die 5 kleine minuten, kunnen nu nét fataal zijn.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox