Liatris / Lampepoetser

10 Sep 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.grLiatris is de botanische naam van een plantengeslacht uit de composietenfamilie.
Liatris spicata is een plant die met ruim dertig soorten van hetzelfde geslacht thuis is in Noord-Amerika. Boven grasachtige bladkuiven verschijnen 40-90 cm hoge stengels met op de toppen langlevende, aarvormige bloeiwijzen van violette, purperroze of witte bloemen.

Kenmerkend voor liatris is dat de bloemen geleidelijk aan van boven naar beneden open gaan.
Liatris is een gemakkelijk te verzorgen, bescheiden en veelzijdige vaste plant. Ze is geschikt voor formele borders, borders met vaste planten en voor natuurlijke, ongedwongen beplantingen. Een met grind bedekte border van steppeplanten is helemaal de stijl van liatris. Maar u kunt haar ook langs de tuinvijver of aan de zonnige rand van een groep houtige gewassen planten, zolang de grond doorlatend en niet te nat is. In een border komen de planten het mooist uit als ze in losse groepen in het midden staan. Een mengsel van violet en witbloeiende rassen laat alle bloemen stralen.
Uit de zuivere soort is een aantal prachtige rassen ontwikkeld. Zeer bekend is ‘Kobold’, met 40-50 cm het laagst en stralend violet-rood bloeiend. Voor een gemengde beplanting zijn vooral ‘Floristan Violett’ en ‘Floristan Weiss’ geschikt. Beide bereiken een hoogte van 80-90 cm. Even hoog wordt ‘Picador’, een ras met stralende, purperrode bloemen.


Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voor- of najaar liatris in potten. Neem ook geen bloeiende exemplaren.

Standplaats: Liatris ontwikkelt alleen op een zonnige en lichte standplaats krachtige stengels en bloeiwijzen met veel knoppen.
Groeien op iedere grondsoort, maar liefst vochtige, voedselrijke, goed doorlatende grond. Is de grond te nat, dan kunnen de wortelstokken gemakkelijk rotten.
Komt het best tot zijn recht in kleine groepjes bij elkaar, maar niet meer dan 9 planten per vierkante meter.
Komt ook goed tot zijn recht in combinatie met siergrassen.
Het duurt ongeveer twee jaar voor de planten gaan bloeien.

Vaste planten die paars bloeien liatris opgaande bloeier

Onderhoud liatris
Gemakkelijke plant. Heeft weinig verzorging nodig. Liatris verdraagt weliswaar enige droogte, maar de planten ontwikkelen meer bloemen als ze regelmatig water krijgen. Snij uitgebloeide bloemen direct onder de bloeiwijze af.
Om de vijf of zes jaar moeten de pollen in het voor- of najaar worden opgegraven en gedeeld. Zo voorkomt u dat de groei- en bloeikracht afneemt.
Liatris levert uitstekende snijbloemen op voor gemengde zomer boeketten. Snij de stengels zodra het bovenste derde deel van de aren in bloei staat.

Ziekten
Woelratten zijn verzot op de wortelstokken van liatris.
In al te vochtige grond kan snel stengelrot optreden. Op de onderste stengels verschijnt dan wit schimmelweefsel met zwarte lichamen. De planten verwelken en sterven af.

Paarse Vlinderplanten waar hommels en bijen en vlinders opzitten

 Liatris spicata
De soort Liatris spicata is een vaste winterharde plant en een populaire zomerbloeier voor gebruik in boeketten en in de border. Deze soort kan een hoogte bereiken die varieert van 70 cm en 45 cm breed.
Ze hebben dunne, grasachtige bladeren.
De bloeitijd loopt van juli tot en met september. De bloeiwijze ziet er uit als een lange aar aan een vrij dikke stengel (meerdere aren per plant). De kleine bloempjes, die zich openen van boven naar beneden toe zijn lila van kleur.
Knolachtig verdikte wortelstok.
Snijbloem. Trekt bijen en vlinders aan.


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Marjo.H Avatar

Marjo.H 2 jaar geleden

Mooi voor verticale accenten in de border. De plant is geliefd in prairiebeplantingen. 
Vlinders zijn er gek op. 

mooie combinaties maak je met zonnehoed (Echinacea), zonnekruid (Helenium), meisjesogen (Coreopsis) en siergrassen zoals zegge (Carex muskingumensis) en vingergras (Panicum). 

 


Vaste planten

Smeerwortel is het manusje van alles

Deze inheemse vaste plant moet in elke tuin staan. o sterk als een smeerwortel Om te beginnen ben ik, de Smeerwortel, beresterk. Ik heb niet veel aanmoediging nodig om te groeien. Ik stel ook niet echt veel eisen aan de grond eigenlijk. Ik word vaak onkruid genoemd, maar dat bestaat niet. Dat weten we al, toch?


Door Paula kok

Vaste planten

Wilgenroosje is een historische aantrekkelijke overblijvende plant

Ik kom vaak zomaar aanwaaien. Ik begroei makkelijk open plekken en verspreid mezelf ook erg makkelijk. Je zou me daarom onkruid kunnen noemen maar eigenlijk ben ik veel te mooi om onkruid te zijn. Deze bezitten ook allemaal honingrijke, helder roze of rode bloemen


Door Paula kok

Vaste planten

Erysimum / Muurbloem / steenraket (soort)

Steenraket (Erysimum) is een geslacht uit de kruisbloemenfamilie,en bestaat uit een geslacht van een tachtigtal soorten van één jarige en overblijvende, struikachtige vaste planten. Het zijn kortlevende vaste planten die zich vaak als tweejarige gedragen. Bijzonder dankbare zomerbloeier voor perken.


Door tuin.fr.gr

Vaste planten

Berenklauw opgepast

Laat de planten zien aan je kinderen en vertel ze erover


Door Tuindingen

Vaste planten

Phytolacca / Karmozijnbes

In onze tuinen komen over het algemeen twee soorten voor: de westerse karmozijnbes (Phytolacca americana),en de oosterse karmozijnbes (Phytolacca esculenta).


Door tuin.fr.gr

Vaste planten

Phuopsis / Perzische kruisjesplant

Phuopsis is een plantengeslacht dat uit slechts één soort bestaat, namelijk Phuopsis stylosa. De planten zijn meerjarig. Deze vaste plant groeit sterk woekerend en over de grond kruipend. Alleen de bloeiende stengels staan rechtop. Na verloop van tijd ontstaan er grote tapijten. Phuopsis vermeerdert zichzelf via de jonge planten die aan de vierkante scheuten ontstaan.


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox