Liatris / Lampepoetser

10 Sep 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.grLiatris is de botanische naam van een plantengeslacht uit de composietenfamilie.
Liatris spicata is een plant die met ruim dertig soorten van hetzelfde geslacht thuis is in Noord-Amerika. Boven grasachtige bladkuiven verschijnen 40-90 cm hoge stengels met op de toppen langlevende, aarvormige bloeiwijzen van violette, purperroze of witte bloemen.

Kenmerkend voor liatris is dat de bloemen geleidelijk aan van boven naar beneden open gaan.
Liatris is een gemakkelijk te verzorgen, bescheiden en veelzijdige vaste plant. Ze is geschikt voor formele borders, borders met vaste planten en voor natuurlijke, ongedwongen beplantingen. Een met grind bedekte border van steppeplanten is helemaal de stijl van liatris. Maar u kunt haar ook langs de tuinvijver of aan de zonnige rand van een groep houtige gewassen planten, zolang de grond doorlatend en niet te nat is. In een border komen de planten het mooist uit als ze in losse groepen in het midden staan. Een mengsel van violet en witbloeiende rassen laat alle bloemen stralen.
Uit de zuivere soort is een aantal prachtige rassen ontwikkeld. Zeer bekend is ‘Kobold’, met 40-50 cm het laagst en stralend violet-rood bloeiend. Voor een gemengde beplanting zijn vooral ‘Floristan Violett’ en ‘Floristan Weiss’ geschikt. Beide bereiken een hoogte van 80-90 cm. Even hoog wordt ‘Picador’, een ras met stralende, purperrode bloemen.


Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voor- of najaar liatris in potten. Neem ook geen bloeiende exemplaren.

Standplaats: Liatris ontwikkelt alleen op een zonnige en lichte standplaats krachtige stengels en bloeiwijzen met veel knoppen.
Groeien op iedere grondsoort, maar liefst vochtige, voedselrijke, goed doorlatende grond. Is de grond te nat, dan kunnen de wortelstokken gemakkelijk rotten.
Komt het best tot zijn recht in kleine groepjes bij elkaar, maar niet meer dan 9 planten per vierkante meter.
Komt ook goed tot zijn recht in combinatie met siergrassen.
Het duurt ongeveer twee jaar voor de planten gaan bloeien.

Vaste planten die paars bloeien liatris opgaande bloeier

Onderhoud liatris
Gemakkelijke plant. Heeft weinig verzorging nodig. Liatris verdraagt weliswaar enige droogte, maar de planten ontwikkelen meer bloemen als ze regelmatig water krijgen. Snij uitgebloeide bloemen direct onder de bloeiwijze af.
Om de vijf of zes jaar moeten de pollen in het voor- of najaar worden opgegraven en gedeeld. Zo voorkomt u dat de groei- en bloeikracht afneemt.
Liatris levert uitstekende snijbloemen op voor gemengde zomer boeketten. Snij de stengels zodra het bovenste derde deel van de aren in bloei staat.

Ziekten
Woelratten zijn verzot op de wortelstokken van liatris.
In al te vochtige grond kan snel stengelrot optreden. Op de onderste stengels verschijnt dan wit schimmelweefsel met zwarte lichamen. De planten verwelken en sterven af.

Paarse Vlinderplanten waar hommels en bijen en vlinders opzitten

 Liatris spicata
De soort Liatris spicata is een vaste winterharde plant en een populaire zomerbloeier voor gebruik in boeketten en in de border. Deze soort kan een hoogte bereiken die varieert van 70 cm en 45 cm breed.
Ze hebben dunne, grasachtige bladeren.
De bloeitijd loopt van juli tot en met september. De bloeiwijze ziet er uit als een lange aar aan een vrij dikke stengel (meerdere aren per plant). De kleine bloempjes, die zich openen van boven naar beneden toe zijn lila van kleur.
Knolachtig verdikte wortelstok.
Snijbloem. Trekt bijen en vlinders aan.


0
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Marjo.H Avatar

Marjo.H 2 jaar geleden
Mooi voor verticale accenten in de border. De plant is geliefd in prairiebeplantingen. 
Vlinders zijn er gek op. 

mooie combinaties maak je met zonnehoed (Echinacea), zonnekruid (Helenium), meisjesogen (Coreopsis) en siergrassen zoals zegge (Carex muskingumensis) en vingergras (Panicum). 

 


Vaste planten

Wat zijn jouw lievelingsplanten? Jaa die ene plant die net ietsie pietsie meer doet dan de rest.

En dat kan om verschillende redenen zijn. Je zult die schitterende heerlijk geurende roos maar van je zoon gekregen hebben, van je zus of een ander dierbaar iemand. Maar je kunt ook zo trots zijn als een aap met zeven staarten, als je ooit van die kleine stek van 3cm een struise plant van 1.80m hebt weten op te kweken. Vooral kleuren spelen ook een grote rol als het om een voorkeursbehandeling gaat. En dat is bij mij het geval. Ik wil in dit tuinblog een ode brengen aan een bijzondere plant.


Door Marie Mul

Vaste planten

De winterbloeier "Helleborus" vormt botanisch gezien een bijzonderheid.

Vanaf het moment dat Ellen Akkerboom zich ging bemoeien met de Helleborus gebeurde er iets bijzonders. Beleef en proef vooral de passie over haar Helleborussen.


Door Tuindingen

Vaste planten

Kaukasische vergeet-mij-nietje - opvallende bladplanten voor de schaduwtuin

De intense kleur van deze plant leent zich goed voor het oplichten van schaduwachtige plekken. Brunnera macrophylla is een aantrekkelijk plant met grote, hartvormige bladeren, die het onkruid goed onderdrukken.


Door Tuindingen

Vaste planten

Geranium Ooievaarsbek soorten

Er zijn heel veel verschillende soorten waarbij de één vooral mooi is vanwege het blad en de ander vanwege de bloemen. Sommige soorten hebben een prachtige herfstverkleuring. Geraniums zijn gemakkelijke planten die het vrijwel op iedere standplaats goed doen en slakken houden er niet van. Geraniums krijgen vaak een tweede bloei en zorgen voor een zomer vol bloemenpracht.


Door Tuindingen

Vaste planten

Smeerwortel is het manusje van alles

Deze inheemse vaste plant moet in elke tuin staan. o sterk als een smeerwortel Om te beginnen ben ik, de Smeerwortel, beresterk. Ik heb niet veel aanmoediging nodig om te groeien. Ik stel ook niet echt veel eisen aan de grond eigenlijk. Ik word vaak onkruid genoemd, maar dat bestaat niet. Dat weten we al, toch?


Door Paula kok

Vaste planten

Wilgenroosje is een historische aantrekkelijke overblijvende plant

Ik kom vaak zomaar aanwaaien. Ik begroei makkelijk open plekken en verspreid mezelf ook erg makkelijk. Je zou me daarom onkruid kunnen noemen maar eigenlijk ben ik veel te mooi om onkruid te zijn. Deze bezitten ook allemaal honingrijke, helder roze of rode bloemen


Door Paula kok

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox