Wat moet er op de bodem van een Egelhuisje

27 Sep 2022 in Egels

Door Roel

Afbeelding bij Wat moet er op de bodem van een Egelhuisje


Het najaar is dé tijd voor egels om een veilig en warm plekje te zoeken om de winterslaap door te brengen. Grote stapels bladeren, gemengd met wat takken en kreupelhout, in een rustig hoekje van de tuin aan de rand van het perceel zijn ideaal. Indien er geen plaats is voor zo'n natuurlijke schuilplaats, moet tijdig een geschikt egelhuis worden ingericht. Egels doen een winterslaap tussen oktober en april/mei, wanneer er weinig eten te vinden is.

Waar plaats je het Egelhuis?

Kies een rustige hoek in de tuin, onder een haag of struik. Plaats het huisje op droge grond of op en tegel en niet in een kuil. Het kan verleidelijk zijn om de ingang zo te plaatsen dat je egel ziet komen en gaan, maar er bestaat een kans dat je huisje dan onbewoond blijft. Zorg ervoor dat je de opening van het egelhuis niet naar het noorden of noordoosten plaatst. Voorkom dat koude wind naar binnen komt. 

Wat leg je in een Egelhuisje?

Vul het huisje tot ruim driekwart met droge bladeren of een mengsel van hooi en stro. Het hooi stro mengsel maak je door om en om een hand hooi en een hand stro in het huisje te doen, maar prop hem niet te vol. Egels zullen deze materialen ook zelf verzamelen om een comfortabel onderkomen te creëren. Bedek als laatst het huisje eventueel met, takjes en bladeren voor extra isolatie. 

Extra Tip: Er zijn veel soorten egelhuizen in omloop. Het is van levensbelang dat aan de bovenzijde onder de dakrand ventilatie is, zodat vocht kan verdampen. Maak indien nodig extra gaten of zet de deksel een halve cm open! Koop geen huisjes die afgewerkt zijn met plastic binnenkant

Zelf een Egelhuisje maken

Hout Tip: Vraag de bouwmarkt of ze resthout hebben en laat het op maat zagen.


Wanneer gaan egels in winterslaap

Egels gaan bij nachttemperaturen onder 5°C in winterslaap tot het voorjaar aanbreekt, en spreken in de winter hun vetreserves aan. Om energie te besparen daalt hun temperatuur (gewoonlijk 35,5°C) naar 5°C, de hartslag verlaagt van 180 slagen naar 9 slagen per minuut en de ademhaling van 45 naar 3 keer per minuut.

Egels raken snel verstoort. Een egel die tijdens zijn winterslaap gestoord wordt kan verhongeren. Wil je toch weten of er iemand thuis is? Je kunt een takje voor de ingang leggen. Is deze verplaatst? Dan weet je dat er activiteit is.


Egelhuisje schoonmaken in het voorjaar

Nadat de egel ontwaakt is van zijn winterslaap, moet het worden schoongemaakt en voorzien van vers dor blad. Egels willen namelijk ieder jaar een nieuw nest bouwen en zo kan ook de tekenkringloop gedwarsboomd worden. De beste tijd voor het schoonmaken is april/mei. Bij een koud voorjaar kun je het best wachten tot na ijsheiligen. Zorg ook voor nieuw nestmateriaal rondom het huisje zoals bladafval, gemaaid gras of stro zodat de egels zelf ook opnieuw kunnen slepen en een nest kunnen inrichten en zich kunnen voorbereiden op het voortplantingsseizoen.

Extra aandachtspunt Egelhuisjes van steen zijn niet geschikt

Omdat wij met zijn allen de egeltjes zo goed mogelijk willen helpen.
stenen-egelhuisjes-zijn-slecht
Wij raden stenen egelhuisjes af. De huisjes worden te vochtig, stenen houden vocht vast en worden veel te koud. Waardoor veel egels met longproblemen opgenomen worden. Een egel zal erin kruipen maar niet weten dat het klimaat in een stenen huisje op den duur schadelijke gevolgen heeft voor zijn gezondheid. Bij het ontwaken van de winterslaap kunnen er long problemen zijn ontwikkeld.

Wij zouden het waarderen dat je deze informatie deelt met vrienden en familie




0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Lyn Avatar

Lyn 4 maanden geleden
Advies Egel slaapplaats:
Ik zou absoluut geen rest hout adviseren om een egelhuis te bouwen. Dit i.v.m. vocht problemen. De Egelbescherming adviseert Douglas, dit is getest en goedgekeurd.
Kijk voor de juiste afmetingen en verdere richtlijnen op de site van de Egelbescherming.
Met grote dank
Alle Egels 🦔🦔🦔


Lyn van Bezouw Avatar

Lyn van Bezouw 5 maanden geleden
Er zijn veel goed bedoelde videos en bouwtekening in omloop.
Maar er is EEN egelhuis die voldoet aan alle eisen en dat is die van de Egelbescherming.
Let hier a.u.b. op voordat je eraan begint.
Egelliefhebber
Lyn


Bart Avatar

Bart 8 maanden geleden
Ik heb met veel plezier al een paar jaar een egel in een egelhuis in mijn tuin. Echt super leuk en mijn vriend eet ook de slakken op. Dus helemaal biologisch.


Egels

Een egel voederhuis maken

Van een plastic opbergbox een egel voederhuis maken


Egels

Wat moet er op de bodem van een Egelhuisje

Nestmateriaal en belangrijke aandachtspunten bij de inrichting van het egelhuis.


Door Roel

Egels

Dit prikkelende zoogdier kan wel een steuntje in de rug gebruiken

Verbeter de winterslaap en slaapplaatsen, het bijvoeren van egels, de voortplanting, milieu etc


Door Paula kok

Egels

Egelopvang huizen in Drenthe

Hollandscheveld Stichting Egelopvang 't Egelhuus


Door Roel

Egels

Heb jij ooit eerder een egel met ballon syndroom gezien?

een opgeblazen egel zou niet lang in het wild overleven


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox