Open Brief van een Ekster

02 Nov 2023 in Vogels
Afbeelding bij Open Brief van een Ekster


 

Beste lezer, 

Het valt me op  dat deze blogs altijd gaan over populaire  vogels en  nooit eens over  eksters, terwijl uw kennis over ons best eens bijgespijkerd zou mogen worden. Daarom deze brief.

 Om te beginnen: wij  zijn geen domme herrieschoppers, we zijn (net als u) intelligente wezens. We verbergen overal voedsel en weten dat na lange tijd zonder appje of kaart exact terug te vinden. En als we in een spiegel kijken, weten wij dat we onszelf zien en niet een soortgenoot. Dat snappen verder alleen mensapen, dolfijnen en olifanten. En u toch ook? Net als u maken we veel herrie, kunnen we luid schetteren, maar ook schitteren. Luister maar eens hoe we elkaar in het voorjaar gevoelig toezingen. Ikzelf ben daar toevallig erg goed in en dank er zelfs een bijnaam aan.  De herrieschoppers zijn meestal jongeren, die trekken hun eerste drie levensjaren in jeugdbendes rond.  Ook daar kunt u  over meepraten.

 U moppert dat er steeds meer van ons komen, maar dat geldt juist voor u,  terwijl wij met de helft minder zijn dan veertig jaar geleden. Misschien denkt u dit doordat we meer nesten bouwen dan we gebruiken. Daarmee foppen we kraaien en roofvogels (en dus kennelijk ook u), die onze eieren en jongen proberen te roven. Net als uw huizen zijn onze nesten heel ingenieus geconstrueerd, met een dak en een  verborgen ingang. Toegegeven, ook wij grijpen wel eens een eitje of jong vogeltje, we zijn nu eenmaal geen vegetariërs  (u wel?), maar doorgaans eten we insecten,  regenwormen, zaden en  bessen. Verder ruimen we uw troep op, zoals patat, brood en  kadavers van door u doodgereden dieren. En we redden meer jonge vogeltjes dan we oppeuzelen, want we waarschuwen ze tegen roofvogels en uw bloeddorstige huiskat. Mede door die roofvogels wonen we liever in stedelijke gebieden dan in het bos, want ook wij zijn  slachtoffer, vooral van haviken. 

 Nee, onze levens zijn niet zo zwart-wit als u denkt. Wijzelf trouwens ook niet. Bekijk ons maar eens goed, dan zult u behalve zwart-wit een heel palet aan iriserende kleuren zien, marineblauw, warm paars, smaragdgroen. U hebt misschien een hekel aan ons, maar wij eksters willen graag met u samenleven. We hebben meer gemeen dan u denkt. 

Hoogachtend, ‘Elvis’ Ekster.

(Met dank aan Jaap Kranenborg, die zo vriendelijk was zijn blogruimte  af te staan.)

 

https://www.vogelgeluid.nl/ekster/?type1563 


https://www.jaapkranenborg.nl/

(Illustratie: acryl op papier)0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Groengenot Avatar

Groengenot 7 maanden geleden
Prachtig geschreven! Ook ik hou van eksters en kauwen.


nanda roozen Avatar

nanda roozen 7 maanden geleden
heel goed geschreven wij hebben een notenboom staan zodra ze op de grond vallen maken zij ze open en precies op de naad van de noot prachtig kan er uren naar kijken grtjs nanda


Anton Avatar

Anton 7 maanden geleden
Bij ons in de tuin gooien de eksters de noten van de buurvrouw op onze overkapping zodat ze openbarsten. Dacht eerst dat het toevallig was. Maar het
gebeurt vaker. De slimmers!


Vivian Cabri Avatar

Vivian Cabri 7 maanden geleden
Ik ben het helemaal met Elvis eens!


Hanneke Avatar

Hanneke 7 maanden geleden
"One for sorrow, two for joy, three for a girl, four for a boy, five for silver, six for gold, seven for a secret never to be told…
It is also customary to wave to any magpies you see to stave off bad luck".


Marjolijn Joosten Avatar

Marjolijn Joosten 7 maanden geleden
Ik houd van "mijn"eksters en ook van "mijn"kauwen


Lucy Avatar

Lucy 7 maanden geleden
Wat een geweldig sympathieke brief.ik zie de ekster nu met andere ogen en ik wil er meer van weten. Bedankt voor de mooie brief.


Ernie Avatar

Ernie 7 maanden geleden
Geweldig


Annelien Avatar

Annelien 7 maanden geleden
Wauw. 😍 wat een mooi verhaaltje.


Roel Avatar

Roel 7 maanden geleden
Prachtig geschreven Jaap. Dank voor deze ode aan de Ekster.


Jaap Kranenborg Avatar

Jaap Kranenborg 7 maanden geleden
Dankjewel 😊


Vogels

Warme sokken voor eenden, kleurige truien voor koolmezen?

Vogels zijn bestand tegen koude winternachten, maar kunnen het wel moeilijk krijgen.


Vogels

Wat weet de kraai?

Ooit werden vogels als dom beschouwd omdat hun hersenen verhoudingsgewijs klein zijn. Het heeft even geduurd, maar inmiddels is tot de omvangrijke menselijke hersenmassa doorgedrongen dat vogelbreinen een lichtgewichtversie zijn van de zwaardere constructies waarmee de evolutie zoogdieren heeft opgezadeld. Die hoeven er immers niet mee de lucht in…


Vogels

Open Brief van een Ekster

Eksters lijken meer op ons dan we vermoeden


Vogels

Huismusvredebreuk

Huismussen leven al duizenden jaren met ons samen, maar terwijl er meer mensen komen, neemt het aantal huismussen af.


Vogels

Vogels houden hun snavel

Na een luidruchtig voorjaar zijn vogels opeens veel stiller in de zomer. Met goede redenen


Vogels

Wanneer hang je het beste een nestkastje op voor de vogels?

De beste tijd om nieuwe nestkasten voor vogels op te hangen is een veelgestelde vraag. Is het beter om het in de winter, het voorjaar, de zomer of het najaar te doen? Wist jij ook dat ze hem voor nog meer doeleinden gebruiken dan alleen nestelen.


Door Jan de B

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox