Warme sokken voor eenden, kleurige truien voor koolmezen?


Afbeelding bij Warme sokken voor eenden, kleurige truien voor koolmezen?


Moeten we deze koude dagen  geen warme sokken inzamelen voor eenden? Of kleurige truien breien voor koolmezen? Kniekousen voor reigers?

Met name voor kleine vogeltjes is dit jaargetijde een moeilijke periode.  Zeker deze week. In de weinige uren daglicht moeten ze continu schransen om hun lichaamstemperatuur tijdens de lange winternacht op veertig graden te kunnen houden. ’s Morgens hebben ze zoveel vet verbrand, dat ze alweer zo’n tien procent lichter zijn. Dan begint een nieuwe dag van hard aanpoten om de nacht te overleven. Je helemaal volproppen en de volgende dag weer op gewicht, velen  dromen hiervan, deze vogeltjes doen dat gewoon, het is zelfs een zaak van leven en dood voor ze.

 

Natuurlijk kun je aan de slag gaan met je breigerei,  maar met een voedertafel, vetbollen en pindasnoeren maak je ze al heel erg blij. Je kunt ze daar het hele jaar mee verwennen, maar vooral in de wintermaanden zullen ze je dankbaar zijn. Wees niet bang dat ze er te dik van  worden, want in tegenstelling tot veel mensen blijven ze zich niet volstoppen. Ze kijken wel uit, vette trage vogels worden als eersten gegrepen door die lieve  kat van hiernaast.

 

Maar die dunne pootjes dan? Bevriezen die niet in een koude winternacht? 

Nee, want daar zijn ze op gebouwd. Behalve dat hun tenen uit schubben bestaan in plaats van huid, bevatten hun poten geen spieren,  maar slechts pezen die veel minder energie nodig hebben. Daarom hoeft er maar weinig bloed doorheen  te stromen. En dat bloedsomloopje  is dusdanig gereguleerd dat het de temperatuur van de pootjes hoog genoeg houdt. Dat gaat via een soort warmtewisselaar, zodat het warmteverlies minimaal is. En alsof dat allemaal  niet ingenieus genoeg is, verandert diezelfde warmtewisselaar in de zomer in een afkoelingssysteem waardoor vogels juist warmte kwijt kunnen. Want zweten, nee, dat kunnen ze niet. Ze koelen af door hun snavel open te sperren. En dus ook via hun poten.

 

Maar eenden die ’s nacht op het ijs staan dan? 

Die weten hun poten op temperatuur te houden door ze beurtelings onder hun veren tegen hun buik te drukken.  Maar het gaat wel eens mis en dan vriezen ze vast. Er zijn daarom vast wel eenden die tijdens zo’n lange winternacht dromen over warme sokken. Foto’s genomen in Ludwig Forum, Aken 2020

Over het project van Mónica Giron (kledingstukken voor bedreigde Patagonische vogelsoorten) dit filmpje:

https://youtu.be/Cg7hCk-yxuo 


https://www.jaapkranenborg.nl/ 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Warme sokken voor eenden, kleurige truien voor koolmezen?
Vogels

Warme sokken voor eenden, kleurige truien voor koolmezen?

Vogels zijn bestand tegen koude winternachten, maar kunnen het wel moeilijk krijgen.


Afbeelding bij Wat weet de kraai?
Vogels

Wat weet de kraai?

Ooit werden vogels als dom beschouwd omdat hun hersenen verhoudingsgewijs klein zijn. Het heeft even geduurd, maar inmiddels is tot de omvangrijke menselijke hersenmassa doorgedrongen dat vogelbreinen een lichtgewichtversie zijn van de zwaardere constructies waarmee de evolutie zoogdieren heeft opgezadeld. Die hoeven er immers niet mee de lucht in…


Afbeelding bij Open Brief van een Ekster
Vogels

Open Brief van een Ekster

Eksters lijken meer op ons dan we vermoeden


Afbeelding bij Huismusvredebreuk
Vogels

Huismusvredebreuk

Huismussen leven al duizenden jaren met ons samen, maar terwijl er meer mensen komen, neemt het aantal huismussen af.


Afbeelding bij Vogels houden hun snavel
Vogels

Vogels houden hun snavel

Na een luidruchtig voorjaar zijn vogels opeens veel stiller in de zomer. Met goede redenen


Afbeelding bij Wanneer hang je het beste een nestkastje op voor de vogels?
Vogels

Wanneer hang je het beste een nestkastje op voor de vogels?

De beste tijd om nieuwe nestkasten voor vogels op te hangen is een veelgestelde vraag. Is het beter om het in de winter, het voorjaar, de zomer of het najaar te doen? Wist jij ook dat ze hem voor nog meer doeleinden gebruiken dan alleen nestelen.


Door Jan de B

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox