De pracht en geneeskracht van de Meidoorn

13 Oct 2020 in Eten uit eigen tuin
Afbeelding bij De pracht en geneeskracht van de Meidoorn


(lees voor de veiligheid helemaal door tot het einde van dit artikel)

 

De Keltische levensboom (in Latijns: 'Crataegus Monogyna')

 

Ahh die prachtige Meidoorn springt er zo mooi uit in deze tijd van het jaar, die prachtige rode besjes spreken  tot de verbeelding. En ze kan heel oud worden, misschien niet zo oud als de ginko biloba, maar toch zeker wel 500 jaar. De oude Kelten dichtten haar een heilige status toe en legendes vertellen ons dat zij spontaan begon te groeien op de Glastonbury Tor, waar Joseph van Aramithrea tijdens de Kerstmis zijn staf in de grond plantte en de Heilige Graal aan Koning Arthur bracht. Onder de indruk van wat hij aanschouwde, wierp Koning Arthur zijn zwaard Excalibur in het meer van Avalon (wel bekend van de bekende boekenreeks) en liet zich tot het Christendom bekeren. Het Britse koningspaar krijgt nog steeds elk jaar een tak van de Meidoorn op kerstavond, omdat men zegt dat het voorspoed en nieuw leven brengt. 

 

Hartekruid

 

Mocht je zelf een Meidoorn hebben staan dan is het je vast opgevallen dat deze struik een plant van tegenovergestelden is. En zo niet, dan leg ik u graag uit waar ik dat op baseer. Als familie van de roos, en zoals de naam al doet vermoeden, heeft de meidoorn ook daadwerkelijk doorns, maar ze zitten goed verscholen in de oksels van het diepgroene blad of verstopt als spits uitgegroeide takjes. Bij het plukken van de felrode besjes in de herfst kan je je er lelijk aan verwonden. Echter zijn de bloesems in de lente dan weer wit met roze helmknoppen en de geur ervan heeft een harmoniserend effect. Die tegenstelling in de meidoorn geeft aan dat zij qua geneeskracht doet wat het zenuwstelsel nodig heeft, ze heeft een regulerende werking. Afhankelijk van wie haar benadert kan zij ofwel kalmeren, of juist stimuleren.

 

De Meidoorn werd vroeger ook wel Hartekruid genoemd, zowel de besjes als de bloesem hebben een ontspannende werking op het hart, dit doet zij door de toestroom van bloed in de bloedvaten te stimuleren. Zo zie je maar dat tegengestelden in de natuur ware vrienden kunnen zijn en onze lichaamsconstitutie hier zeer mee geholpen kan zijn. Het is eigenlijk zo simpel.

 

Een beetje over de werking dan

 

De flavonoïden, etherische olie en crataeguszuren (dit is een planteigen zuur, uniek voor de meidoorn dus) die volop in de meidoorn aanwezig zijn ontspannen het hart en verwijden de bloedvaten, waardoor de doorbloeding verbetert en het hart goed kan functioneren. De spieren van het hart worden versterkt en schoongemaakt. Hierdoor kan de bloeddruk dalen en de rust wederkeren. Je kan een medicijn van Meidoorn dus heel goed inzetten bij hoge bloeddruk, aderverkalking, hartkramp en hart ritmestoornis, maar ook voor het bevorderen van de mentale gemoedsrust.

 

Zelf medicinale jam van meidoorn besjes maken

 

Maar, vraag je je dan af, hoe breng je dat in de praktijk? Je kan bijvoorbeeld heel goed een lekkere jam van de besjes maken, die tegelijkertijd een weldadig medicijn voor het hart is. Maar hier is wel enige oplettendheid geboden, want de pitjes in de bessen bevatten een glycoside die funest is voor de dunne darm. Op zich geen ramp, want als je de besjes kookt dan komt het vruchtvlees vanzelf los van de pitjes, daarna goed afzeven dus! En tijdens het plukken nooit zomaar een besjes in je mond stoppen. 

 

Hieronder volgt een stapsgewijs recept dat je kan volgen

 

Ingredienten: 750 grams meidoorn besjes, 250 gram (gelei) suiker en 1 citroen.

 

Stap 1: Determineren. In de herfst kan je de Meidoorn herkennen aan het diep gelobde blad, de doorns en de felrode besjes die in klusters aan de takken hangen. Je kan een besje plukken en even tussen je vingers fijn drukken. Als je hierin 1 grote pit aantreft dan weet je dat je een Meidoorn te pakken hebt. Je kan de Meidoorn ook herkennen aan de omgeving waarin zij groeit, ze houdt zowel van de zon als van een bosrijke omgeving, daarom groeit ze vaak aan de randen van bossen, maar soms ook aangeplant op droge grond (echter produceert ze dan minder bessen).

 

Meidoorn jam Recept Meidoorn recept voor jam tinctuurMeidoorn jam maken recept stappenplan

 

Stap 2: Ga eropuit op een mooie zonnige en droge dag, bij voorkeur samen met iemand die je kan helpen plukken, en neem een scherp schaartje voor jullie beiden mee. Knip de meidoorn besjes rechtsreeks van de tak, net boven de kroon van de vruchtjes. Het is geen enkel punt als daarbij wat twijgjes van de tros meekomen, die koken er vanzelf af. Je hebt ongeveer 750 gram bessen nodig voor een grote pot jam waar je even mee vooruit kan.

 

Stap 3: Was de besjes en stop ze eventueel een paar dagen in de vriezer, dat maakt de besjes net even wat zoeter. In de regel zijn meidoorn bessen ietwat zurig en melig, maar door het toevoegen van suiker merk je daar weinig tot niks van. Als je minder suiker wil gebruiken dan is eerst invriezen een goede optie.

 

Stap 4: Kook de besjes in een beetje water (zodat ze net onder staan en het geheel niet kan droog koken). Het duurt ongeveer 30-40 min tot de besjes uit elkaar zijn gevallen en de pitjes en steeltjes los zijn gekomen van het vruchtvlees.

 

Je kan er tijdens het koken ook voor kiezen om er een kaneelstokje of vanille aan toe te voegen, dit geeft de jam een lekkere herfstige smaak en laat je huis heerlijk ruiken.

 

Stap 5: Haal het geheel door een fijne zeef en zet er een pot onder om het vocht met het opgeloste vruchtvlees op te vangen. Het is een vrij dikke en troebele substantie dus ik laat het een half uurtje staan. Het is de bedoeling dat alle pitjes en alle steeltjes in de zeef achterblijven.

 

Stap 6: Zet het afgetrokken vocht weer terug op het fornuis, deze keer ontdaan van de pitten en steeltjes, en voeg er al roerende suiker aan toe. Laat het geheel 5-10 minuten op hoog vuur zachtjes pruttelen, totdat je merkt dat het wat dikker en stijver wordt. Als je geleisuiker gebruikt zal je merken dat dit sneller gaat, maar niet iedereen houdt van gelei omdat het van dierenbotten wordt gemaakt. 

 

Stap 7: Als je jam de gewenste dikte heeft bereikt kan je het warm en wel in een schone pot doen en er eventueel wat citroensap aan toevoegen. Het citroensap zorgt ervoor dat je jam langer houdbaar is, maar in de regel is het altijd verstandig de jam (na het afkoelen) in de koelkast te bewaren. Als je geleisuiker gebruikt zit er vaak peptine in, dit zorgt ook voor conservering.

 

Stap 8: Dit is misschien wel het allerleukste. Geniet van je jam op een broodje tijdens het ontbijt, gewoon omdat het lekker is. Of neem een lepeltje wanneer je acuut last hebt van hartkloppingen of extreme nervositeit, de besjes in de jam hebben direct een ontkrampende werking op zowel het hart als het zenuwstelsel.

 

Let op!

 

Bij hartaandoeningen zoals hartritme stoornis, angina of stenose is een hogere dosering vereist dan een lepeltje jam, dan zijn er uiteraard andere mogelijkheden, zoals de hogere concentratie aan werkzame stoffen in een tinctuur genaamd 'Crataegus'. Je kan die onder andere bestellen bij Lavendula of Het Kruidenrijk. 

 

Als je reeds allopathische hart medicatie gebruikt of andere gezondheidsklachten hebt is het altijd raadzaam eerst contact met je (huis) arts op te nemen voordat je begint aan de Meidoorn tinctuur.

 

Heb je de spreekwoordelijke smaak te pakken? Bezoek ook eens mijn Facebook of Instagram pagina (fabulaflora.alchemy)

 


0
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Fiona Avatar

Fiona 2 maanden geleden
Leuk geschreven. Ben me op diverse fronten aan het inlezen om toch wat meer met de natuurlijke elementen te gaan verbinden en voeden.


Eten uit eigen tuin

Spinaziesoep met daslook

Ze groeien zo'n beetje gelijktijdig in de moestuin. De spinazie en de daslook en ze zijn ook nog eens perfect te combineren in gerechten. Met wat prei, spinazie en een bos daslook maak je een heerlijke en gezonde, groene spinaziesoep met daslook. Decoreer met daslookbloemen.


Door Lynda

Eten uit eigen tuin

Heirloom tomaten, een wereld van verschil

Het kweken van bijzondere heirloom tomatensoorten.


Door Feggies

Eten uit eigen tuin

Huisgemaakte pizza met eigen tomatenpuree - tomaten uit eigen moestuin

Van de tomatenoogst die we niet direct weg eten, maken we porties neutrale tomatenpuree die we invriezen en dan hopelijk voor het hele jaar, de winter en het voorjaar genoeg hebben voor sauzen, soep en eigengemaakte pizza’s


Eten uit eigen tuin

Wilde cichorei een pracht van een kruid

Deze is een plant met geschiedenis, legendes en verhalen in overvloed. Geschild en gekookt kan deze bereid worden of als toevoeging aan sauzen


Eten uit eigen tuin

Mispels een gezonde vrucht voor heerlijke recepten als mispeljam of mispellikeur

Vroeger kenden ze reeds de voordelen van de mispel. Wist je dat ze een grote hoeveelheid aan vitamine C bevatten, voedingsvezels en mineralen.


Eten uit eigen tuin

Courgettes nu volop te oogsten

Nu volop courgettes oogsten uit je tuin. Dit keer eens anders klaar gemaakt. Pittig


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox