ik ben de Brandnetel en jullie noemen mij onkruid!

05 Jun 2021 in Diverse Tuinmanieren

Door Paula kok

Afbeelding bij ik ben de Brandnetel en jullie noemen mij onkruid!


Hi, ik ben de Brandnetel en jullie noemen mij onkruid! Bijna iedereen kent mijn naam en weet me te herkennen.

  • Ik ben één van de bekendste planten uit West Europa. Een echt inheems kruid dus! 
  • Ik ben echt fantastisch goed en toch gebruikt bijna niemand me! Snap jij dat nou?

Brandnetel-Geneeskrachtigplant-werking-nuttig-voor-bodemleven-en-waardplant-voor-insecten

Ja, ja, de brandharen op mijn bladeren geven je bultjes die jeuken en branden tegelijk maar eenmaal gekookt, hoe kort ook, merk je daar niks meer van! En dat is mooi want verder smaak ik naar spinazie. Alleen ben ik vele malen gezonder! Ik zit bomvol met vitamines (C & D) en ijzer. Ik ben zo geweldig dat ik mezelf wel moet beschermen! Als ik die brandharen niet had gehad, dan was ik allang uitgestorven geweest! Ik moet een beetje "hard to get" spelen, snap je? Maar wees niet bang, het is niks wat een paar handschoenen niet op kan lossen hoor!
En daarnaast, als je mij ziet dan kan mijn zus de Dovenetel nooit ver weg zijn. Het sap van haar blaadjes haalt ook de brand uit de bultjes die je van mij krijgt. Gewoon plukken en wrijven. Maar tegen niemand zeggen hoor! Dat is dan ons geheimpje. 

Je kan me drogen voor thee, warm dus een goeie vervanger voor spinazie, zaden kunnen door de muesli, sla of zelfgebakken brood.....is gewoon superfood! 
En dat allemaal zo uit het park, bos of jouw achtertuin! Of die van de buren natuurlijk. Gratis en voor niks!

wat kan je allemaal maken van brandnetels

Zelfs als plantje ben ik multifunctioneel. Ik kom om op te ruimen. Daar waar veel (plantaardig) afval ligt te vergaan kom ik vaak zomaar even om de hoek kijken. Ik hou van stikstofrijke, verstoorde bodems. Als jullie me zouden laten gaan dan vervul ik mijn taak en verdwijn dan vanzelf weer maar ja, jullie zijn mensen hè. Jullie willen alles altijd precies zoals jullie het verzonnen hebben. Jullie zijn nóóit blij om mij te zien! Dus jullie halen mij keer op keer weer weg. En tja, dan blijf ik dus terugkomen hè. Want ik moet toch mijn taak vervullen. Ik lijk die paardebloem wel! 

(lees hier mijn blog over de paardebloem) 

paardenbloemen en brandnetels helpen je tuin gezond te maken en zijn geen onkruid

Terwijl, als je me laat staan dan kan ik naast dat je mijn blaadjes kan eten ook nog eens mooi helpen met het bladluizenprobleem. Want daar hebben jullie ook allemaal last van. Bladluis. Toch? Precies! En weet je wat bladluis het allerlekkerste vindt? Nou? Mij dus! Zolang ik in de buurt ben zullen ze altijd mij verkiezen boven al die andere plantjes die jullie zelf hebben uitgekozen. Dus jullie hebben geen luizenprobleem meer. Ik heb een luizenprobleem! En het mooie is dat ik daar helemaal geen problemen mee heb. Zo makkelijk doe ik dat voor jullie! 

Brandnetels bestrijding op gezonde manier


Ik kom zomaar voor niks, ik help je bij de vertering van plantenresten, je kan mij eten, en drinken. Ik ben gezond, ik maak jou gezond, ik neem de luizen voor je weg. De mieren gebruiken mij als boerderij, de vogels als fastfood restaurant. Wel 50 verschillende soorten vlinders bezoeken mij graag om even te zonnen of eitjes te leggen. Iedereen is blij om mij te zien. Iedereen! Tot aan de regenwormen toe! Iedereen, behalve jij. Kunnen we daar wat aan veranderen alsjeblieft?  

Als je me nou echt niet durft te proeven hè, en je blijft toch maar van mening dat je echt nergens in je tuin een plekje voor me hebt, gebruik me dan in ieder geval voor gier alsjeblieft! Gier is vloeibare voeding voor je planten gemaakt van mij. Met water en sommige doen er een beetje suiker bij.
Supervoeding voor je planten mag ik wel zeggen! Je kan het heel makkelijk zelf maken en het werkt veel beter dan al die kunstmatige spullen die in tuincentrums te koop zijn. Niet alleen helpt dat ze met groeien, maar dat maakt ze ook sterker en gezonder. Het helpt plagen voorkomen en ziektes genezen. Het is echt een wondermiddel! 

Lees hier mijn recept voor Brandnetelgier

Brandnetels recept voor gier

Kunnen we dan nu misschien de chemische douche, welke ik regelmatig op mijn kop krijg, naar het verleden verbannen? Want daar knapt echt helemaal niemand van op! Ik hoop het zo! Alvast dank je wel daarvoor. 

Het was mij een prikkelbaar genoegen om even met je te mogen babbelen. Misschien tot een volgende keer? 

Was getekend,

Jouw superheld, de brandnetel.


 

Lees ook mijn vorige blog

🌼 Nuttige  weetjes over de paardebloem

🌳 Uw trouwe dienaar, de boom

🤝 De Pissebed aan het woord

🌱 Wil je mij volgen en meer nuttige tips lezen?   bezoek mijn eigen pagina 

Paula kok de boer schrijver van collum over tuinieren


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Diverse Tuinmanieren

Het najaar: een geschikte planttijd voor Rododendrons

Plantadvies en verzorging voor een gezonde groei en bloei


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox