Hoe en wanneer moet je een laurierhaag snoeien?

20 Apr 2023 in Tuinonderhoud

Door Tuindingen

Afbeelding bij Hoe en wanneer moet je een laurierhaag snoeien?


Snoeien van laurierhaag planten

Snoeitips voor het snoeien van laurierhagen, van het drastisch terugsnoeien tot de jaarlijkse snoeibeurten. We bespreken de verschillende soorten laurier en hun groeisnelheid, en geven tips over het snoeien van jonge en bestaande laurierhagen. Of je nu een compacte haag wilt of juist een wat lossere bloeiende uitstraling, met deze tips zorg je ervoor dat jouw laurierhagen er verzorgd bijstaan.

Er zijn verschillende soorten laurierstruiken met elk hun eigen unieke eigenschappen. Zo zijn er bijvoorbeeld snelgroeiende lauriersoorten die zich uitstekend lenen voor het vormen van een dichte haag. Deze soorten groeien niet alleen in rap tempo de hoogte in, maar ook in de breedte, waardoor ze snel een volle haag vormen die veel privacy biedt. Aan de andere kant zijn er laurierplanten die juist langzaam groeien en daardoor geschikt zijn voor kleinere tuinen of solitaire snoeivormen. Deze planten hebben vaak een compacte groei en vereisen minder onderhoud.

Hieronder vind je enkele soorten laurierplanten en hun jaarlijkse groeisnelheid:

  • Rotundifolia laurier (Prunus Laurocerasus Rotundifolia): tot maximaal 40 centimeter per jaar.
  • Novita laurier (Prunus Laurocerasus Novita): tot maximaal 30 centimeter per jaar.
  • Portugese laurier (Prunus Lusitanica Angustifolia): tot maximaal 35 centimeter per jaar.
  • Caucasica laurier (Prunus Laurocerasus Caucasica): tot maximaal 40 centimeter per jaar.

Snoeien-laurierhagen-vormsnoei-onderhoud

Door elkaar genomen is de laurier een snelgroeiende plant die minimaal 2 x per jaar gesnoeid moet worden. Jaarlijks kan de plant wel 20 tot 40 centimeter groeien, zowel in hoogte als in breedte. Hoewel een dichte haag wenselijk is voor een groene tuinafscheiding, kan het een probleem vormen in smalle of kleine tuinen. Ook jonge planten moeten enige regelmaat worden gesnoeid om de groei te stimuleren. Jonge planten kunnen zelfs tot de helft van hun lengte worden teruggeknipt. Het knippen van jonge scheuten zorgt ervoor dat ze zichzelf weer ontkiemen. Laurieren kunnen ook afzonderlijk worden geplant en zijn geschikt voor vormsnoei, zoals het snoeien in een bolvorm of sollitaire blokvormen in een tuin. 

Jaarlijkse snoeibeurten laurier haagplanten

Bij het snoeien van een laurierhaag is het raadzaam om de onderkant breder te houden dan de bovenkant. Dit komt doordat de takken en bladeren aan de bovenkant sneller groeien en daardoor de zon weghouden van de onderste takken, waardoor de haag kan uitdunnen. Door de bovenkant van de laurierhaag smaller te snoeien, wordt ook de onderkant voorzien van zonlicht. Het is aan te raden om een verschil van ongeveer 10 cm aan te houden, zodat dit niet te opvallend is. Als je laurierhaag wat minder vol groeit, kun je ervoor kiezen om slechts één keer per jaar te snoeien, bijvoorbeeld in juni. 

Ontdek-hoe-en wanneer-je-laurier-moet-snoeien

Laurier snoeien na aanplant

Wanneer je een laurierhaag op de gewenste hoogte hebt aangeplant, snoei dan direct de bovenste toppen terug om te voorkomen dat de haag verder gaat groeien de hoogte in. Aangezien de laurierhaag een groot blad heeft, kun je het beste snoeien met een snoeischaar. Op die manier blijven de bladeren onbeschadigd en snoei je alleen de takken.

Laurierplanten snoeien en bloeien

Als je graag bloemen in je laurierhaag wilt zien, is één snoeibeurt per jaar voldoende. Kies dan voor een snoeibeurt in juni, wanneer de haag klaar is met de bloei. Op die manier heeft de haag genoeg tijd om te herstellen van de snoeibeurt en nieuwe knoppen te vormen voor het volgende jaar. Als je in het voorjaar snoeit, zal de haag niet gaan bloeien.

laurierhaag-snoeien-zodat-hij-volgend-jaar-ook-bloemen-krijgt-en-gaat-bloeien-welke-tijd-snoeien

Drastisch terugsnoeien van laurierplanten

Wanneer een laurierhaag te groot wordt, kan het nodig zijn om deze drastisch terug te snoeien. Met drastisch snoeien bedoelen we het snoeien tot net boven de grond of het inkorten van enkele meters. Het is voor laurierplanten geen probleem om ze drastisch terug te snoeien. Dit betekent dat de plant zich zal herstellen na de snoei en zelfs helemaal tot aan de grond kan worden teruggesnoeid. Het is echter belangrijk om enkele stammen te behouden om snel weer een mooi vertakte laurierstruik te krijgen. Dus, als je een laurierhaag of plant drastisch wilt snoeien, kun je dat gerust doen. Hoewel de haag of struik er in het begin minder mooi uit kan zien, zal deze na enkele maanden weer uitlopen en lager en smaller zijn dan voorheen.

Bij het drastisch terugsnoeien van een laurierhaag zijn er enkele belangrijke punten om op te letten om vorstschade te voorkomen en vogels tijdens hun broedperiode niet te verstoren.  Het drastisch terugsnoeien van een laurierhaag kan het hele jaar door worden uitgevoerd, op voorwaarde dat er geen vorst is. Het wordt echter aangeraden om dit vroeg in het voorjaar te doen, bijvoorbeeld begin maart zodat je geen nest- broedplaatsen verstoort. 

laurierplanten wordt kaal of er onstaan bruine plekken. 

Snoeien-bruine-kale-takken-laurier-aantasting-ziekte

De vorming van kale of bruine plekken op een laurierhaag of plant kan te wijten zijn aan verschillende oorzaken, waaronder schimmels en ongedierte. Bladluizen en schildluizen zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de vorming van bruinzwarte plekken, terwijl bladvlooien krullende bladeren en geleidelijk een geelbruine verkleuring van de bladeren veroorzaken. Rupsen kunnen ook gaten in de plant eten.

Schimmels, zoals meeldauw, laten witte sporen achter op takken en bladeren, die na verloop van tijd bruine vlekken in de bladeren veroorzaken. De schimmel hagelschot vormt blaren op het blad, wat uiteindelijk leidt tot gaten of zelfs bladverlies.

Hoewel laurierziektes over het algemeen niet ernstig zijn, is het van groot belang om snel actie te ondernemen. Het verwijderen van de aangetaste bladeren kan vaak al voldoende zijn. Als de laurier echter te ver is aangetast, is het beter om een nieuwe laurier te kopen.

kan-ik-de-laurierhaag-te ver-terugsnoeien-tot-op-het-kale-hout-ja-dat-kan

Kortom; de laurier is een veelzijdige en nuttige plant voor in de tuin.

Hij is vrij resistent tegen ziekten en kan goed tegen vormsnoei en drastische snoei. Daarnaast biedt de laurier een natuurlijke omgeving voor vogels en insecten om te schuilen, te nestelen en voedsel te vinden.

Heb je vragen over het snoeien van je laurierplanten of het onderhoud hiervan? Stel ze gerust! Wij helpen je graag op weg naar gezonde en mooie laurierhagen.0
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Hofman Avatar

Hofman 6 dagen geleden
Wanneer snoeien


Rosita Winter Avatar

Rosita Winter 3 weken geleden
Wij hebben nog niet zo lang portugese laurier staan maar we zien dat er van gegeten wordt. Allemaal plekjes van knagers. Het zijn geen rupsen. We denken zwarte torretjes of iets van dien aard. We proberen ze met een lamp in het donker te verwijderen want dan komen ze. Hebben jullie nog andere tips of goede bestrijdingsmiddelen? Met vriendelijke groet,
Rosita Winter


Tuindingen Avatar

Tuindingen 3 weken geleden
Dag Rosita,

Waarschijnlijk heb je last van de taxuskever of ook wel gegroefde lapsnuitkever genaamd.

De bladranden van de Portugese laurier worden aangevreten. Je kan de taxuskever bestrijden met aaltjes deze spuit je op de planten en ze gaan de strijd aan op een biologische bestrijdings methode.

Het helpt ook om alle Bladafval onder de laurierplanten te verwijderen.

Ik hoop dat ik je vraag hiermee beantwoord heb.

Succes fijne dag


Guido Avatar

Guido 1 maand geleden
Wij snoeien de laurierhaag aan de zijkanten, maar niet in de hoogte. Mijn vraag:Hoe hoog kan een laurierhaag maximaal worden ?


Tuindingen Avatar

Tuindingen 1 maand geleden
Een laurierhaag kan in ideale omstandigheden tot wel 8 meter hoog worden als deze niet gesnoeid wordt. Echter, in de meeste situaties zal een laurierhaag niet zo hoog worden en meestal niet hoger groeien dan ongeveer 3-4 meter. Dit is afhankelijk van de specifieke soort laurier die je hebt geplant en de omstandigheden van de groeiplaats, zoals de bodemgesteldheid, het klimaat en de beschikbare ruimte.

Nu snoei je hem wel aan de zijkanten en laat je de bovenkant alleen doorgroeien als ik het goed begrijp. in dit geval zal de plant een hoogte van 2.5 a 3 meter kunnen bereiken. ligt ook weer aan hoe breed de haag is.


Tuinonderhoud

Potgrond bestaat grotendeels uit veen en dat zorgt voor problemen.

GOED OM TE WETEN: Welke grond zit er eigenlijk in je potgrond. Ga jij vanaf nu voor de groene optie of maakt het je niks uit?


Door Jan de B

Tuinonderhoud

Wat is onkruid

onmens is een persoon die niet deugt, onaf is niet klaar, Hoe zit dat dan met onkruid?


Door Paula kok

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox