Meeldauw bestrijden met melk

14 Sep 2020 in Moestuinen


Meeldauw bestrijden met melk

Met het warme en vochtige weer van de afgelopen tijd zie je vaak de eerste tekenen van meeldauw. Het begint met witte stippen op het blad en binnen 1 a 2 week zie je dat er steeds meer en meer bladeren helemaal wit worden en afsterven. Meeldauw komt op veel verschillende soorten planten voor zoals pompoen, kalebassen, druiven, rozen en monarda en nog veel meer om hier te noemen.

Als je er niets aan doet dan kan de plant hier zelfs dood aan gaan maar gelukkig zijn er meerdere oplossingen om het te voorkomen en te genezen.

Wat is meeldauw precies?

Meeldauw op het blad

Meeldauw is een schimmel die door de wind via sporen in je tuin terecht komt. Zodra er sporen op een plant terecht komen waar de schimel zich kan ontwikkelen dringt het de plant binnen en vormt een netwerk van draden in en op de plant. Dat zijn de witte plekken die soms het hele blad kunnen bedekken. Doordat het op den duur het hele blad bedenkt krijgt het blad te weinig licht en sterft af. De schimmel groeit sneller dan de plant en zo sterft op den duur de hele plant af.

Gelukkig is er goed iets aan te doen

Natuurlijk zijn er genoeg (dure) middelen te halen tegen meeldauw maar met melk boek je dezelfde resultaten. Volgens verschillende onderzoeken is een oplossing van 40% melk en 60% water even effectief als chemische bestrijdingsmiddelen.

Het maakt niet uit of het volle, halfvolle of magere melk is want het gaat om de eiwitten die in de melk zitten die de strijd met de meeldauw aan gaan. Het is wel de bedoeling dat je het elke week herhaald.

Dit jaar test ik dit voor het eerst in mijn moestuin maar ik moet zeggen dat ik het nu 2 week gespoten heb en de meeldauw heeft zich niet verder verspreid over de kalebassen en de pompoenen. Volgend jaar ga ik het zeker ook preventief doen.

Gebruik jij al langer melk tegen meeldauw dan ben ik heel benieuwd naar je ervaringen en laat het dan vooral ook hier onder achter in de reacties.

Of stuur me een berichtje via:

Instagram:  HelemaalRonald

Facebook:  Facebook

En natuurlijk kun jij je gratis en zonder verplichtingen abonneren op mijn youtube kanaal zodat je elke week een nieuwe moestuin video kunt zien.

Abonneer gratis op mijn YouTube kanaal


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Moestuinen

Alles over knoflook planten, 10 10 10 10

Hoe kweek je knoflook? Met deze stappen kweek jij heerlijke biologische knoflook in je eigen tuin of balkon.


Moestuinen

Pittige (winter)kost Kool

Een mooie combinatie van eigen groente uit je tuin in een heerlijk (pittig) gerecht


Moestuinen

Knoflook drogen en vlechten

Video: Knoflookbollen vlechten


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox