Zelf een bijenhotel maken

03 Apr 2020 in Modern

Door Kim

Afbeelding bij Zelf een bijenhotel maken


Bijen maken niet alleen honing, ze bestuiven ook bloemen en planten. Bijen en hommels zijn dus belangrijk voor de natuur en ons voedsel. De laatste jaren sterven er meer bijen dan normaal. Met een bij-vriendelijke tuin help jij de bijen om te overleven.

Tips voor bijen in je tuin

  • Zet bloemen in je tuin of op je balkon waar honingbijen en wilde bijen op afkomen. Kies bloemen die in verschillende maanden bloeien: bijen hebben van het voorjaar tot in de herfst bloeiende planten nodig. Plant of zaai dus bloemen die in verschillende maanden bloeien. Vooral wilde bijen hebben genoeg bloeiende planten nodig in de omgeving van hun nest, omdat ze niet ver vliegen. Check debloemetjes- en bijtjeskalender voor voorbeelden van geschikte bloemen. Inheemse bloemen, die oorspronkelijk in Nederland voorkomen, zijn belangrijk.
  • Heb je last van andere insecten? Gebruik preventieve en milieuvriendelijke maatregelen om ze te bestrijden  (zie hier voor tips) en vermijd spuitbussen, korrels of andere bestrijdingsmiddelen die de giftige stoffen voor de bij bevatten.
  • Zorg dat bijen in je tuin kunnen nestelen. Zet bijvoorbeeld een bijenhotel neer en zorg voor rommelhoekjes in de tuin. Wilde bijen en hommels maken nesten in de grond of in rommelhoekjes met vermolmde stronken en holle takjes. Zonnige, niet vol begroeide plekjes zijn favoriet voor bijen die in de grond nestelen. Laat in de winter ook wat uitgebloeide planten staan.

Het bijenhotel

Een bijenhotel kun je kant-en-klaar kopen bij bijvoorbeeld een tuincentrum, maar je kunt het ook gemakkelijk zelf maken! In deze video zie je in een paar stappen hoe je dat doet.

Stap 1: Kies je materiaal

Bijen leggen hun eitjes in holle gangetjes, dus kies holle takjes van planten, of kleine pvc buisjes. Je kunt ook rietstengels of bamboestokken gebruiken. Door verschillende materialen te gebruiken met verschillende diktes, trek je verschillende soorten bijen aan in je hotel.

Je kunt er ook voor kiezen om zelf gangen te boren in hout. Je neemt dan bijvoorbeeld een boomstronk of een groot blok hout, waarin je gangen boort. Kies een harde houtsoort die niet snel verteert, zoals bijvoorbeeld eiken- of essenhout. Ook hout van een kastanje of hazelaar is geschikt. In de hardere houtsoorten kun je namelijk gladdere gangen boren, zonder rafels of splinters, en dat vinden de bijen erg prettig.

Stap 2: De muren

Voor de muren van je hotel kun je een vogelhuisje, houten kistje of kratje gebruiken, een grote pvc buis, een conservenblik… Zolang de gangen er in passen is het in principe geschikt. Wel is het handig als de muren ook een beetje waterdicht zijn, zodat de gangen van het hotel droog blijven.

Kies je ervoor om in een stuk hout zelf gangen te boren? Dan hoef je natuurlijk geen muren om je hotel te bouwen. De randen van het hout fungeren dan als hotelmuren. Het is het handigst om te kiezen voor een stuk hout van minimaal 15 centimeter dik, zodat je wat diepere gangen kunt boren.

Stap 3: De gangen

In de gangen van het hotel leggen de bijen hun eitjes. Bijen zijn kieskeurig en leggen hun eitjes niet zomaar in elke gang! Let bij het maken van de gangen hierop:

  • - De achterkant van de stengels en gaten moet dicht zijn.
  • - Het liefst zijn de gaatjes verschillend van grootte en diepte: 4 tot 20 cm diep en 3 tot 8 mm doorsnee.
  • - Zorg voor gladde openingen en gangen (schuur splinters weg). Aan ruwe openingen en gangen kunnen bijen hun vleugels beschadigen.

Als je holle takken of pvc buizen gebruikt, zorg er dan voor dat ook aan de achterkant van het hotel een muur is geplaatst, waar de buisjes tegenaan komen. Zo sluit je alle gangen gelijk af. Als je geen achterwand plaatst, kun je de gangen afsluiten met bijvoorbeeld klei of een wattenpropje. Als je ervoor zelf gangen te boren in hout, zorg er dan voor dat je het hout niet helemaal doorboort.


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
VMeijering Avatar

VMeijering 3 jaar geleden

Ik zie op de foto ook een vogelhuisje in het hotel. Is dit wel verstandig? Vogels eten toch ook insecten of niet?


Modern

Zelf een bijenhotel maken

Zelf een bijenhotel maken


Door Kim

Modern

Tuinontwerp weelderige tuin

In de weelderige tuin speelt beplanting de hoofdrol.


Door Kim

Modern

Buiten spelen

Buiten spelen


Door Kim

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox