Hoe kan je groene tomaten nog afrijpen?

25 Sep 2022 in Moestuinieren


Wat te doen eind van het seizoen

Wel of niet plukken van nog groene tomaten en dan verder in de vensterbank afrijpen wordt vaak geopperd. Evenals dat er geen eenduidig antwoord is op de vraag wanner kan ik het beste zaaien is ook hier weer geen exact expliciet antwoord. “Natuurlijk” kweken van groente en fruit is zoals ik altijd aangeef geen exacte wetenschap zoals wiskunde bijvoorbeeld. (alhoewel wiskunde ook vaak werkt met variabelen). Die variabelen gelden ook in de natuur.

Kan ik ze laten afrijpen aan de plant is ook een vaak gestelde vraag, of toch maar plukken?

Dat is grotendeels afhankelijk van waar ze staan. Staan ze buiten of koude kas? En dan wat zijn de omstandigheden. Hieronder zoals wij het al jaren doen en wij halen daar prima resultaten mee. In de (koude) kas kan je ze gemiddeld nog rustig laten staan tot half oktober en aan de plant laten afrijpen. Zou dan wel de kleine onrijpe tomaten eruit halen en de plant aftoppen zodat alle energie naar de nog niet rijpe, maar wel goede tomaten gaat.

En buiten dan?

Buiten zolang het niet echt te koud en te nat wordt, 's nachts onder de 0 en overdag onder de 5, nog even laten staan, anders echt plukken. Wel buiten ook alle vruchten die te klein zijn weghalen. Ook regelmatig kijken of ze niet te nat staan (fytoftora en neusrot). Zodra je daar de eerste verschijnselen van ziet dan plukken en afrijpen. Dat hoeft niet echt in de zon of echt warm binnen.

 

Eenmaal groen geplukt?

 In een doos op krantenpapier netjes los van elkaar en afgedekt ook weer   met een krant. Om te versnellen kan je een bananenschil toevoegen in je   doos. Wij rijpen ze zelf af in de schuur geen garanties maar zo doen wij het   en gaat hier echt goed.

 En zie hier dan het uiteindelijke resultaat. Ze smaken iets minder zoet,   maar door een puree en dan met kruiden, specerijen in een mooie   tomatensoep of pasta saus zijn ze echt nog steeds zalig van smaak

Ps. je kan altijd nog wel een paar groene die je overhoudt uiteindelijk verwerken in bijvoorbeeld een chutney. Gerechten hoe die te maken vind je in inmaakboeken of op internet. Wij doen dat zelf niet.

Regelmatig nieuwe berichten op mijn FB pagina: Lekker van eigen land. wil je die lezen volg de pagina dan


1
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Mark de Ad Avatar

Mark de Ad 1 jaar geleden
Wat doen de bananenschillen precies met het rijpingsproces?


Lekker van Eigen Land Avatar

Lekker van Eigen Land 1 jaar geleden
Beste Admin: Dank voor je vraag. Bananen produceren ethyleen(gas) en in vergelijking met diverse andere ander fruit het meest. Dus bananenschillen toevoegen zal het rijpingsproces aanzienlijk versnellen. Kan ook met appelschillen maar bananen gaat het snelst. Vandaar.


Mark de Ad Avatar

Mark de Ad 1 jaar geleden
Dank voor je antwoord, weer wat wijzer


Moestuinieren

Wanneer poot ik de aardappel?

Wat is het optimale moment om je piepers te poten of bestaat dat optimum niet?


Moestuinieren

Zaaikalender voor februari

Zaaien in februari? Dit is steevast een van de meest gestelde vragen, elke nieuwe maand weer. Daarom deel ik voor elke maand een verfrissende zaailijst, zodat je aan het einde van het jaar een handig naslagwerk hebt en altijd goed voorbereid bent.


Moestuinieren

Zaaikalender voor maart

Een handig moestuin zaai overzicht voor de maand maart om te downloaden


Moestuinieren

GMO & HYBRIDE ZADEN: WAT IS HET VERSCHIL EN WIL IK DIT IN MIJN TUIN?

Ontdek waarom GMO-zaden een mysterie zijn voor particulieren, hoe laboratoriumkruisingen sterke planten opleveren, en waarom F1-hybriden garant staan voor een weelderige tuinoogst.


Moestuinieren

Maak je moestuin winterklaar | Alles Wat Bloeit | Rick's Moestuin Aan Zee

Tijd om de moestuin winterklaar te maken. Rick verwijdert alle groente die klaar zijn en ruimt de overgebleven pompoenen op. Hendrik vindt het er maar erg lekker uit zien en steelt af en toe een pompoen. Jose laat zien welke groente je nog kunt zaaien voor de winter en wat er allemaal nog groeit en bloeit in de moestuin.


Moestuinieren

Paprika’s. deel 4 van mijn vierluik.

Hoe teel je en waar komt de paprika van origine voor en nog wat meer weetjes van deze super gezonde vrucht, groente


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox