Hoe kan je groene tomaten nog afrijpen?

25 Sep 2022 in Moestuinieren


Wat te doen eind van het seizoen

Wel of niet plukken van nog groene tomaten en dan verder in de vensterbank afrijpen wordt vaak geopperd. Evenals dat er geen eenduidig antwoord is op de vraag wanner kan ik het beste zaaien is ook hier weer geen exact expliciet antwoord. “Natuurlijk” kweken van groente en fruit is zoals ik altijd aangeef geen exacte wetenschap zoals wiskunde bijvoorbeeld. (alhoewel wiskunde ook vaak werkt met variabelen). Die variabelen gelden ook in de natuur.

Kan ik ze laten afrijpen aan de plant is ook een vaak gestelde vraag, of toch maar plukken?

Dat is grotendeels afhankelijk van waar ze staan. Staan ze buiten of koude kas? En dan wat zijn de omstandigheden. Hieronder zoals wij het al jaren doen en wij halen daar prima resultaten mee. In de (koude) kas kan je ze gemiddeld nog rustig laten staan tot half oktober en aan de plant laten afrijpen. Zou dan wel de kleine onrijpe tomaten eruit halen en de plant aftoppen zodat alle energie naar de nog niet rijpe, maar wel goede tomaten gaat.

En buiten dan?

Buiten zolang het niet echt te koud en te nat wordt, 's nachts onder de 0 en overdag onder de 5, nog even laten staan, anders echt plukken. Wel buiten ook alle vruchten die te klein zijn weghalen. Ook regelmatig kijken of ze niet te nat staan (fytoftora en neusrot). Zodra je daar de eerste verschijnselen van ziet dan plukken en afrijpen. Dat hoeft niet echt in de zon of echt warm binnen.

 

Eenmaal groen geplukt?

 In een doos op krantenpapier netjes los van elkaar en afgedekt ook weer   met een krant. Om te versnellen kan je een bananenschil toevoegen in je   doos. Wij rijpen ze zelf af in de schuur geen garanties maar zo doen wij het   en gaat hier echt goed.

 En zie hier dan het uiteindelijke resultaat. Ze smaken iets minder zoet,   maar door een puree en dan met kruiden, specerijen in een mooie   tomatensoep of pasta saus zijn ze echt nog steeds zalig van smaak

Ps. je kan altijd nog wel een paar groene die je overhoudt uiteindelijk verwerken in bijvoorbeeld een chutney. Gerechten hoe die te maken vind je in inmaakboeken of op internet. Wij doen dat zelf niet.

Regelmatig nieuwe berichten op mijn FB pagina: Lekker van eigen land. wil je die lezen volg de pagina dan


1
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Mark de Ad Avatar

Mark de Ad 1 jaar geleden
Wat doen de bananenschillen precies met het rijpingsproces?


Lekker van Eigen Land Avatar

Lekker van Eigen Land 1 jaar geleden
Beste Admin: Dank voor je vraag. Bananen produceren ethyleen(gas) en in vergelijking met diverse andere ander fruit het meest. Dus bananenschillen toevoegen zal het rijpingsproces aanzienlijk versnellen. Kan ook met appelschillen maar bananen gaat het snelst. Vandaar.


Mark de Ad Avatar

Mark de Ad 1 jaar geleden
Dank voor je antwoord, weer wat wijzer


Moestuinieren

Paprika’s. deel 4 van mijn vierluik.

Hoe teel je en waar komt de paprika van origine voor en nog wat meer weetjes van deze super gezonde vrucht, groente


Moestuinieren

de (winter) ui

Ui, zo veelzijdig en met winterteelt al vroeg oogsten


Moestuinieren

Halloween in de moestuin

Halloween in Rick's Moestuin aan Zee!


Moestuinieren

De komkommer

Een werkelijk super gezonde heerlijke zomerse groente, vrucht. Heel productief en eenmaal zelf geteeld, dan geen andere exemplaren meer uit de winkel, markt


Moestuinieren

Variatie op de blokjes in de pastasaus of de soep.

Wat is de courgette, waar komt die vandaan en wat kan meer dan soep of in de pastasaus


Moestuinieren

Scrooge? of gewoon.

Gooi niet de helft van je broccoli en bloemkool oogst weg. Ook de stronk is heerlijk, voedzaam en prima te eten


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox