Een fleurige schutting met de Toscaanse Jasmijn


Door Linda

Afbeelding bij Een fleurige schutting met de Toscaanse Jasmijn


Een fleurige schutting met de Toscaanse Jasmijn

De Toscaanse Jasmijn ook wel sterjasmijn genoemd is een ideale plant voor tegen de schutting. De vaste plant is winterhard wat inhoud dat de plant goed tegen de wintertemperatuur kan. En groenblijvend zo wel in de zomer als de winter.

Waar planten?

Zet de klimplant tegen een half zonnige/half schaduwrijke schutting. En je krijgt een mooie bedekte schutting of muur met donkergroene bladeren. Van mei tot september komt er een zee van witte bloemetjes, in de vorm van een ster. De bloemen hebben een zoete geur en ruiken heerlijk.

Je kunt de Toscaanse Jasmijn ook planten als bodembedekker, en de plant over de grond laten bedekken, wat een mooie dichte planting geeft op de grond. Ben je dol op de geur een het bloemetje dan kun je de Jasmijn ook op stam kopen

Makkelijke plant voor de tuin

De Toscaanse Jasmijn kan in de winter makkelijk blijven staan met een temperatuur van -10 t/m -15 graden. Als de plant deels toch bevriest is dat geen probleem, want de klimplant komt in het voorjaar uit met nieuwe uitlopers. Dus je vaste plant heeft er weinig schade van in de tuin.

Klimplant voor de schutting

De klimplant heeft een mediterrane uitstraling. Je ziet de plant ook vaak terug in Italië en Spanje, terwijl de vaste plant oorspronkelijk uit Azië komt. De klimplant groeit niet supersnel en heeft hou vast nodig om te kunnen klimmen. Het is dan ook handig om een klimrek te plaatsen of draad te spannen tegen de schutting waar de Jasmijn zich aan kan binden.

De bloemen maken de plant bijzonder. Vooral de heerlijke geur, die trekt mens en dier. Insecten zijn ook dol op de Toscaanse Jasmijn vooral de hommels en de zweefvlieg. In de winter heeft de plant geen bloemen maar de vaste plant behoudt wel zijn mooie donkergroene blad. Ideaal voor vogels om in te schuilen. De Toscaanse Jasmijn groeit op elke grond als deze maar niet te nat staat.Wil je een hele schutting beplanten met de Toscaanse Jasmijn plant dan drie per strekkende meter.

Heb jij een Toscaanse Jasmijn in de tuin?


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Claudine Avatar

Claudine 9 maanden geleden
Ik heb beestjes op mijn toxaanse jasmijn
Wat kan ik doen?


Ninon. Avatar

Ninon. 1 jaar geleden
Ik heb ook een toscaanse Jasmijn. Die is 2021 bevroren bleek in april/mei. De bladeren werden geel en droogden in. Ik heb met de hand alle bladeren verwijderd . En het geraamte laten staan met de bedoeling om daar iets anders tegen aan te laten groeien. Iedereen zei tegen mij. Dat daar dat moet je weg halen. Ik was blij dat ik dat niet gedaan heb. Want tot mijn stomme verbazing liep hij weer vanuit de grond uit. En klom netjes omhoog tegen zijn oude geraamte aan.... Dus het is niet altijd wat het lijkt. Geef planten nog een kans en luister niet naar mensen die daar de ballen verstand van hebben. Ik ga hem van de winter wel afdekken als het vriest... Want als hij eenmaal bloeit geurt hij zo lekker.... En zo lang en vaak vriest het in Nederland toch niet....


Tuindingen Avatar

Tuindingen 1 jaar geleden
Bedankt voor het delen van je ervaring met de Toscaanse jasmijn en je positieve uitkomst na het bevriezen van de plant. Het is geweldig om te horen dat je plant tegen alle verwachtingen in weer is gaan groeien en tegen het oude geraamte omhoog is geklommen. Dit benadrukt inderdaad dat het soms de moeite waard is om planten een kans te geven, zelfs als ze er aanvankelijk niet goed uitzien.

Het is waardevol om te onthouden dat elke plant zijn eigen veerkracht heeft en in staat is om te herstellen, zelfs na een moeilijke periode. Soms kunnen mensen je adviseren om een plant weg te halen als ze denken dat het geen kans van slagen meer heeft, maar jouw ervaring toont aan dat het de moeite waard kan zijn om te vertrouwen op de natuurlijke veerkracht van de plant.

Je plan om de Toscaanse jasmijn komende winter af te dekken wanneer het vriest, is verstandig. Het beschermt de plant tegen extreme kou en kan helpen om schade te voorkomen. Bovendien, zoals je opmerkte, bloeit de plant prachtig en verspreidt het een heerlijke geur, wat zeker de moeite waard is om van te genieten.


Afbeelding bij Klimplanten soorten: welke klimmer voor schutting of pergola?
Klimplanten

Klimplanten soorten: welke klimmer voor schutting of pergola?

Ben je op zoek naar een klimplanten soort welke je kan plaatsen bij pergola of schutting? In dit artikel staat een handig overzicht van zelfhechtende, groenblijvende tot bloeiende klimmers


Door Linda

Afbeelding bij Het hele jaar een bloeiende klimplant
Klimplanten

Het hele jaar een bloeiende klimplant

Dus als je een beetje slim kiest, kun je op vrijwel elk moment van het jaar hun prachtige bloemen bewonderen – ook in de winter


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox