Grote Kaardebol - Dipsacus fullonum

22 Mar 2020 in Vaste planten

Door RoelIn de zomer een schitterend spektakel door de vele bijen en vlinders die op de bloemen afkomen.

Grote Kaardebol komt met vele lilakleurige, opgaande, ovaalvormige bloemen die hoog boven het blad uitsteken. De bladeren en stengels zijn stekelig. Grote kaardebol bloeit in de maanden juli en augustus zeer rijk. Grote kaardebol is zeer winterhard. Het is een plant voor een warme, zonnige standplaats. Grote kaardebol kan een forse hoogte bereiken, namelijk ongeveer 200 centimeter. Grote Kaardebol is een schitterend spektakel in de zomer, zeker omdat deze plant veel bijen, hommels en vlinders naar je tuin haalt!

Kaardebol-hommels-insecten

Standplaats van Grote kaardebol

Grote kaardebol is een plant die op een zonnige, warme plek moet staan. Bij voorkeur is de grond kalkhoudend. De grond dient voldoende vocht te bevatten. Daarnaast dient de grond voedselrijk te zijn.

Verzorging en toepassing van Grote kaardebol

Grote kaardebol wordt vaak gebruikt voor geneeskundige doeleinden. Het werkt bijvoorbeeld om zweet af te drijven, maar ook om eetlust op te werken. Ook kan het pijn verlichten bij reuma en jicht. Deze plant kan prima aangeplant worden achterin de border, vanwege de grote hoogte die de plant kan bereiken. Zorg er dan wel voor dat de plant genoeg zonuren krijgt.


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Jos van zetten  Avatar

Jos van zetten 2 jaar geleden

De grote kaardebol heeft een hoge natuurwaarde; veel bijen en hommels weten de kaardebol te vinden. Wanneer de zaden rijpen zijn de putters en distelvink er ook erg blij mee.

 


Vaste planten

Geranium Ooievaarsbek soorten

Er zijn heel veel verschillende soorten waarbij de één vooral mooi is vanwege het blad en de ander vanwege de bloemen. Sommige soorten hebben een prachtige herfstverkleuring. Geraniums zijn gemakkelijke planten die het vrijwel op iedere standplaats goed doen en slakken houden er niet van. Geraniums krijgen vaak een tweede bloei en zorgen voor een zomer vol bloemenpracht.


Door Tuindingen

Vaste planten

Smeerwortel is het manusje van alles

Deze inheemse vaste plant moet in elke tuin staan. o sterk als een smeerwortel Om te beginnen ben ik, de Smeerwortel, beresterk. Ik heb niet veel aanmoediging nodig om te groeien. Ik stel ook niet echt veel eisen aan de grond eigenlijk. Ik word vaak onkruid genoemd, maar dat bestaat niet. Dat weten we al, toch?


Door Paula kok

Vaste planten

Wilgenroosje is een historische aantrekkelijke overblijvende plant

Ik kom vaak zomaar aanwaaien. Ik begroei makkelijk open plekken en verspreid mezelf ook erg makkelijk. Je zou me daarom onkruid kunnen noemen maar eigenlijk ben ik veel te mooi om onkruid te zijn. Deze bezitten ook allemaal honingrijke, helder roze of rode bloemen


Door Paula kok

Vaste planten

Erysimum / Muurbloem / steenraket (soort)

Steenraket (Erysimum) is een geslacht uit de kruisbloemenfamilie,en bestaat uit een geslacht van een tachtigtal soorten van één jarige en overblijvende, struikachtige vaste planten. Het zijn kortlevende vaste planten die zich vaak als tweejarige gedragen. Bijzonder dankbare zomerbloeier voor perken.


Door tuin.fr.gr

Vaste planten

Berenklauw opgepast

Laat de planten zien aan je kinderen en vertel ze erover


Door Tuindingen

Vaste planten

Phytolacca / Karmozijnbes

In onze tuinen komen over het algemeen twee soorten voor: de westerse karmozijnbes (Phytolacca americana),en de oosterse karmozijnbes (Phytolacca esculenta).


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox