Solanum pseudocapsicum / Oranjeboompje, Koraalstruik of Jeruzalemkers

06 Jun 2020 in Mediterrane planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Solanum pseudocapsicum / Oranjeboompje, Koraalstruik of Jeruzalemkers


Solanum is een uit meer dan 1500 soorten bestaand geslacht van planten uit de nachtschadefamilie.
Solanum pseudocapsicum is een compact groeiende heester die eruit ziet als een minisinaasappelboom.De bladeren bevinden zich met een afwisselende bladstand aan de stengel: aan elke knoop één blad. Het donkergroene blad is lancetvormig, iets gekruld en geurt als het wordt gekneusd. De bloeitijd van het Oranjeboompje loopt van juli tot en met augustus als de onopvallende witte bloempjes verschijnen. Na de bloei verschijnen in de late herfst en in de vroege winter de decoratieve oranje ‘appeltjes’ die vol zaad zitten.
Het Oranjeboompje is zoals alle planten uit het Solanum geslacht giftig en de verschillende delen van de plant zijn niet eetbaar.
Plantvoorschriften algemeen
De Oranjeboompje is het gehele jaar door te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling.
Solanum dient op kamertemperatuur te worden gehouden. Een rustperiode in de winter is noodzakelijk voor een rijke bloei. De minimumtemperatuur voor de winter ligt rond de tien graden en maximaal vijftien graden. In de zomer kan deze plant hoge temperaturen aan. 
Oranjeboompje heeft een lichte standplaats nodig. hoe meer licht des te beter. Vanaf het voorjaar moet deze plant, als het kan, buiten worden gezet. Ik plant ze zelf meestal in de volle grond maar in een pot doen ze het buiten ook prima. 
Plant de Oranjeboompje liefst in gewone kamerplantengrond. Verpot de plant daarom elke twee jaar. Tijdens het verpotten verwijder je waar mogelijk de oude grond en vervang je deze door nieuwe.
Onderhoud
De Oranjeboompje heeft regelmatig water nodig. Gebruik bij voorkeur lauwwarm regenwater en giet spaarzaam. In de winterperiode is maximaal één keer  per week water geven voldoende, in de zomer elke twee tot drie dagen. De grond moet altijd vochtig blijven. In de zomer als de temperatuur boven de 20 graden is, zet je de plant overdag even buiten als het regent. Zo worden de de bladeren afgespoeld. Sproei de plant verder binnen wekelijks met kalkvrij water.
De Oranjeboompje hoeft niet te worden gesnoeid maar uitgebloeide bloemen dienen verwijderd te worden. Gele bladeren dienen periodiek verwijderd te worden. Eventueel kunnen de toppen worden verwijderd. De plant zal dan compacter en voller worden.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Els Avatar

Els 7 maanden geleden
Ik heb er net 2 van gekocht op de markt , ik word blij van de oranje bessen!
Maar als je s zomers de bloemetjes verwijderd krijg je geen oranje bessen heb ik begrepen...


Mediterrane planten

Passie voor planten in je woonkamer| De oplossing voor gezonde kamerplanten

De kamerplanten van Deef worden gevoed met wormenpoep en ferma compost. Dat klinkt misschien grappig maar als je er goed over nadenkt kon Dees met zijn manier weleens DE oplossing hebben


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox