Hyssop: Het Gonst van de bijen rondom deze plant

21 Apr 2023 in Vaste planten

Door Tuindingen

Afbeelding bij Hyssop:  Het Gonst van de bijen rondom deze plant


Bloemen en bijen, bijen en bloemen

Het is een twee-eenheid, dat weten we allemaal. Bloemen hebben bestuivers nodig, en dat zijn vaak bijen. Bijen zijn volledig afhankelijk van door bloemen geproduceerd voedsel, namelijk nectar en stuifmeel. Er is de laatste jaren veel te doen over de achteruitgang van de honingbij, de achteruitgang van wilde bijen, en de mogelijke oorzaken ervan. Dat de bijen het moeilijk hebben in ons dichtbevolkte en intensief gebruikte landje is wel zeker. Tuinen kunnen hierin een deel van de oplossing zijn.

Door tuinen en balkons te vullen met planten die goed zijn voor insecten, kunnen we samen bijdragen aan het stoppen van de achteruitgang

Het maakt niet uit hoe groot of klein je tuin is, of welke stijl je ook verkiest, je kunt er altijd voor zorgen dat de (natuur) erin gedijt. Gewoon door je tuin anders aan te leggen of te onderhouden. Dan krijg je een tuin die barst van het leven, met gezonde planten die floreren, waar vogels, vlinders en andere insecten zichzelf kunnen voeden, schuilen of nestelen en waar jij het hele jaar door van mag genieten.

bijen-planten

De Hyssopus officinalis is een ware insectenmagneet.

Het gonst van de Bijen en vlinders op en rond de Hysop plant. De voor een deel liggende takken zijn aan het begin houtachtig en aan het eind kruidachtig. De plant is een halfheester en wordt 30-45 cm hoog en is min of meer wintergroen. De geurige, blauwpaarse bloemen bloeien in juli, augustus en september. Ze groeien in kleine kransen die aan één kant van de stengel staan. Ze worden graag bezocht door bijen, hommels, vlinders en andere insecten. Hyssop is een insectvriendelijke vaste plant voor een zonnige, goed doorlatende, kalkrijke plek op niet te arme grond in de tuin.

Extra voordeel: Hyssop officinalis planten in de moestuin

Slakken en het koolwitje hebben een hekel aan de geur van hyssop.

hyssop-hysop-ysop-officinalis-planten

Hyssop officinalis thee uit eigen tuin

Het is ontzettend leuk om zelf te doen, lekker om te drinken en van die fleurige bloemen word je toch gewoon blij? Bij verkoudheid zet je een thee van Hyssop, gewoon de apotheek in eigen achtertuin.

Eigenlijk kun je van heel veel soorten bloemen thee maken.
Enkele soorten uitgelicht: Korenbloem, Goudsbloem, Malva, Duizendblad, Stokrozen, Echinacea, Kamille, Lavatera, Wilde Marjolein, vlierbloesem, Lavendel, Hyssop

Maar hoe maak je thee van al die mooie bloemen, blaadjes en kruiden?

Haal de bloemblaadjes van de planten en strooi ze op plek waar de luchtcirculatie er omheen kan. Zet het veilig weg en laat het drogen. Afhankelijk van de luchtvochtigheid, duurt het een aantal dagen tot weken, tot alle blaadjes droog zijn. Zodra het knispert tussen je vingers, is het goed. Bewaar de gedroogde thee in een schone glazen pot tot gebruik. Je kunt ervoor kiezen om de bloemen en blaadjes gemengd te drogen maar handiger is om het apart te doen. Zo kun je naderhand je persoonlijke mix maken en blijven variëren.1
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Bart dierick Avatar

Bart dierick 4 weken geleden
Ik wil meer informatie over jullie planten alstublieft


Vaste planten

Geranium Rozanne is een zeer langbloeiende vaste plant ( Mei tot November)

Fleurt elk stukje van de tuin op met prachtige paarse uitbarstingen van oneindige bloeiperiodes. Het zijn onderhoudsvriendelijke vaste planten. De Geranium ´Rozanne´ valt goed te combineren met andere tuinplanten. De Rozanne bloeit vanaf het voorjaar tot de eerste vorst en produceert constant nieuwe bloemen.


Door Roel

Vaste planten

Wat zijn jouw lievelingsplanten? Jaa die ene plant die net ietsie pietsie meer doet dan de rest.

En dat kan om verschillende redenen zijn. Je zult die schitterende heerlijk geurende roos maar van je zoon gekregen hebben, van je zus of een ander dierbaar iemand. Maar je kunt ook zo trots zijn als een aap met zeven staarten, als je ooit van die kleine stek van 3cm een struise plant van 1.80m hebt weten op te kweken. Vooral kleuren spelen ook een grote rol als het om een voorkeursbehandeling gaat. En dat is bij mij het geval. Ik wil in dit tuinblog een ode brengen aan een bijzondere plant.


Door Marie Mul

Vaste planten

De winterbloeier "Helleborus" vormt botanisch gezien een bijzonderheid.

Vanaf het moment dat Ellen Akkerboom zich ging bemoeien met de Helleborus gebeurde er iets bijzonders. Beleef en proef vooral de passie over haar Helleborussen.


Door Tuindingen

Vaste planten

Kaukasische vergeet-mij-nietje - opvallende bladplanten voor de schaduwtuin

De intense kleur van deze plant leent zich goed voor het oplichten van schaduwachtige plekken. Brunnera macrophylla is een aantrekkelijk plant met grote, hartvormige bladeren, die het onkruid goed onderdrukken.


Door Tuindingen

Vaste planten

Geranium Ooievaarsbek soorten

Er zijn heel veel verschillende soorten waarbij de één vooral mooi is vanwege het blad en de ander vanwege de bloemen. Sommige soorten hebben een prachtige herfstverkleuring. Geraniums zijn gemakkelijke planten die het vrijwel op iedere standplaats goed doen en slakken houden er niet van. Geraniums krijgen vaak een tweede bloei en zorgen voor een zomer vol bloemenpracht.


Door Tuindingen

Vaste planten

Smeerwortel is het manusje van alles

Deze inheemse vaste plant moet in elke tuin staan. o sterk als een smeerwortel Om te beginnen ben ik, de Smeerwortel, beresterk. Ik heb niet veel aanmoediging nodig om te groeien. Ik stel ook niet echt veel eisen aan de grond eigenlijk. Ik word vaak onkruid genoemd, maar dat bestaat niet. Dat weten we al, toch?


Door Paula kok

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox