Hyssop: Het Gonst van de bijen rondom deze plant

21 Apr 2023 in Vaste planten

Door Tuindingen

Afbeelding bij Hyssop:  Het Gonst van de bijen rondom deze plant


Bloemen en bijen, bijen en bloemen

Het is een twee-eenheid, dat weten we allemaal. Bloemen hebben bestuivers nodig, en dat zijn vaak bijen. Bijen zijn volledig afhankelijk van door bloemen geproduceerd voedsel, namelijk nectar en stuifmeel. Er is de laatste jaren veel te doen over de achteruitgang van de honingbij, de achteruitgang van wilde bijen, en de mogelijke oorzaken ervan. Dat de bijen het moeilijk hebben in ons dichtbevolkte en intensief gebruikte landje is wel zeker. Tuinen kunnen hierin een deel van de oplossing zijn.

Door tuinen en balkons te vullen met planten die goed zijn voor insecten, kunnen we samen bijdragen aan het stoppen van de achteruitgang

Het maakt niet uit hoe groot of klein je tuin is, of welke stijl je ook verkiest, je kunt er altijd voor zorgen dat de (natuur) erin gedijt. Gewoon door je tuin anders aan te leggen of te onderhouden. Dan krijg je een tuin die barst van het leven, met gezonde planten die floreren, waar vogels, vlinders en andere insecten zichzelf kunnen voeden, schuilen of nestelen en waar jij het hele jaar door van mag genieten.

bijen-planten

De Hyssopus officinalis is een ware insectenmagneet.

Het gonst van de Bijen en vlinders op en rond de Hysop plant. De voor een deel liggende takken zijn aan het begin houtachtig en aan het eind kruidachtig. De plant is een halfheester en wordt 30-45 cm hoog en is min of meer wintergroen. De geurige, blauwpaarse bloemen bloeien in juli, augustus en september. Ze groeien in kleine kransen die aan één kant van de stengel staan. Ze worden graag bezocht door bijen, hommels, vlinders en andere insecten. Hyssop is een insectvriendelijke vaste plant voor een zonnige, goed doorlatende, kalkrijke plek op niet te arme grond in de tuin.

Extra voordeel: Hyssop officinalis planten in de moestuin

Slakken en het koolwitje hebben een hekel aan de geur van hyssop.

hyssop-hysop-ysop-officinalis-planten

Hyssop officinalis thee uit eigen tuin

Het is ontzettend leuk om zelf te doen, lekker om te drinken en van die fleurige bloemen word je toch gewoon blij? Bij verkoudheid zet je een thee van Hyssop, gewoon de apotheek in eigen achtertuin.

Eigenlijk kun je van heel veel soorten bloemen thee maken.
Enkele soorten uitgelicht: Korenbloem, Goudsbloem, Malva, Duizendblad, Stokrozen, Echinacea, Kamille, Lavatera, Wilde Marjolein, vlierbloesem, Lavendel, Hyssop

Maar hoe maak je thee van al die mooie bloemen, blaadjes en kruiden?

Haal de bloemblaadjes van de planten en strooi ze op plek waar de luchtcirculatie er omheen kan. Zet het veilig weg en laat het drogen. Afhankelijk van de luchtvochtigheid, duurt het een aantal dagen tot weken, tot alle blaadjes droog zijn. Zodra het knispert tussen je vingers, is het goed. Bewaar de gedroogde thee in een schone glazen pot tot gebruik. Je kunt ervoor kiezen om de bloemen en blaadjes gemengd te drogen maar handiger is om het apart te doen. Zo kun je naderhand je persoonlijke mix maken en blijven variëren.



1
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Bart dierick Avatar

Bart dierick 11 maanden geleden
Ik wil meer informatie over jullie planten alstublieft


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox