De vlierbloesem

22 May 2020 in (On)kruiden
Afbeelding bij De vlierbloesem


De gewone vlier ( Sambucus nigra )

De vlier is van oudsher gekend om bescherming te bieden tegen zwarte magie, boze geesten, brand of blikseminslag. Dit zou zijn mede dankzij de goedgezinde huisgeesten in de struiken. Een ander verhaal vertelt dat Judas zich zou hebben opgehangen aan een vlier. Van de takken maakten we vroeger dan weer fluiten en ik persoonlijk gebruikte ze om een windvlieger te maken.

De gebruikte onderdelen zijn voornamelijk de bloesems en bessen. Al wordt het blad ook uitwendig toegepast. En kan men de schors mede dankzij het ijzersulfaat gebruiken om een grijsbruine tot zwarte kleur te geven aan katoen of wol. Het blad geeft dan weer een gele tot groen kleur.

In de bloesems vind men oa vitamine A en C, verschillende flavanoïden. Maar ook looistoffen, slijmstoffen, fenolzuren enz terug. Ook etherische olie, steroïden, vetzuren, kalium en bitterstoffen. De bessen hebben dan weer een andere samenstelling. Maar dat is voor later op het jaar.
Door de proteïnen speelt de vlier nogal een belangrijke rol in het voorkomen van bacteriële infecties en het verhogen van de weerstand. Het heeft niet enkel een antiseptische werking, maar het weert ook virussen. Verder heeft de bloesem door de looistoffen en ursolzuren een samentrekkende en ontstekingsremmende werking. Juist daarom wordt deze ingezet bij grippale aandoeningen, koorts, verkoudheid, hoest. Mond-, neus-, en keelaandoeningen. 

De vlierbloesemsiroop is zeker de meest gekende, net als de limonade. Maar op vraag en na een beetje zoeken wat dacht je mss van vlierbloesemchampagne. Hier wordt geen suiker toegevoegd maar gedroogd fruit. Die de micro organismen zo de voeding biedt waarop zij kunnen feesten.

- 10-15 schermen
- 1/2 citroen in schijfjes
- 6 dadels
- 1 liter water.
- inmaakpot van 1,5-2 liter en een theedoek.

Laat de bloesems even rusten om alles eruit te laten kruipen, zo verlies je ook het stuifmeel niet. Verwijder de dikste stelen. Doe de bloesems met citroen dadels en water in de pot en sluit hem af. ( zorg ervoor dat alles onder staat ). Laat dit een dag of 3 op een warme plaats staan, je kan reeds op de tweede dag proeven of hij zuur begint te worden. Als de smaak je bevalt kan je het geheel door een neteldoek doen. En in de koelkast max 1 maand bewaren. Wil je echt bubbels kan je na het zeven honing of suiker toevoegen. Tot een zoetheid vergelijkbaar met een fruitsap. In de koelkast zetten en dagelijks even de dop opendoen, om er de druk af te laten. Eenmaal op smaak kan je hem leegdrinken, blijven wachten heeft geen nut. Daar ook in de koelkast het fermentatieproces gewoon doorgaat. ( met dank aan de voedzame keuken ).


WELKOM IN DE WONDERE WERELD VAN PLANTEN EN KRUIDEN �
Met deze informatieve berichten wil ik op een eenvoudige manier, mensen terug voeling geven met de natuur en hun rijkdom die ze te bieden hebben.

Wil je meer over me te weten komen bekijk mijn Facebook pagina > klik hier<

Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Heuchera (Purperklokje) De bladkleur range wordt steeds groter. Van lemongroen naar oranje caramel.

De meerwaarde van deze planten ligt 'm vooral in het combineren met andere planten.

Vogels in eigen tuin

Spechten pikken jonge vogeltjes uit het nest.

Nestkasten beter beveiligen tegen spechten. Ter beveiliging maak je een ‘buis’ voor de ingang waardoor de specht niet met de snavel in het nestkastje kan komen

Natuurlijk bestrijden

Bladluis bestrijden op een natuurlijke manier

Tips om bladluizen op een natuurlijke manier te verwijderen

Vogels in eigen tuin

Vreemde nestplaats

Deze vogel zet de bloemetjes buiten

Planten

Raad welke plant er staat afgebeeld

Online je plantenkennis verbreden

Volg ons op social media

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox